Her seçim yeni kriz

Her seçim yeni kriz

GÜNDEM Haberleri

12 Ekim'de HSYK seçimleri için geri sayım sürerken paralel yapı da ince hesaplar peşinde.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) adliyelerden seçilecek yeni üyeler için 12 Ekim'de yapılacak seçim için geri sayım sürüyor. Paralel yapının yakın markaja aldığı seçimler için üç meslek örgütü arasında çetin bir yarış yaşanıyor. Hakim ve savcıların, dolayısıyla da kritik davaların, geleceğini tayin eden kurulun seçimleri hayati derecede önem taşıyor. 12 Eylül referandumuyla HSYK'da nüfuz elde eden paralel yapı, varlığını korumanın hesabını yapıyor. Yargıda Birlik Platformu ile Demokrat Yargı gibi organlar ise "paralel kuşatma"ya karşı birlik kurdu. Daha önceki seçimlerde kendi içindeki kavgalarla gündeme gelen Yargıç ve Savcılar Birliği (YARSAV) daha çok ulusalcı kanadı temsil ediyor. Paralel yapıya yakın isimler ulusalcıların desteğini ararken, bazı yüksek yargı mensuplarının da adliye adliye gezip seçim kulisi yaptığı belirtiliyor.
HSYK?seçimlerinde 14 bin civarında hakim ve savcı oy kullanacak. Bunların yaklaşık 4 bini Yargıda Birlik Platformu'nun, bin 700'ü YARSAV'ın, 150'si ise Demokrat Yargı'nın adaylarını destekleyecek. Kalanların büyük kısmının ise paralel yapıya yakın adaylara oy vermesi bekleniyor. nbsp;
nbsp;Emekli Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel'e göre, bu seçim Türkiye için son derece önemli. "2010 öncesinde ideolojik, mezhepçi, hemşehrici, kayırmacı gibi faktörlerin rol oynadığı bir HSYK vardı" diyen Gündel, şu değerlendirmede bulundu: "Referandumla kurul değişti ve son derece doğru bir sisteme geçtik. Gayet demokratik bir kurul oldu. Ama maalesef ülkemizde yapının iyi olması, kurulun iyi çalışacağı anlamına gelmiyor. Muhtemelen seçimlerden sonra da çok önemli problemleri konuşacağız."
Demokratik süreci hazmedemeyenlerin vesayet geleneği kurduğunu hatırlatan Emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek de şunları söyledi: "Yargı organları bu vesayet girişimlerine hukuk içinde destek verdi. 2011'den sonra da derin devlet bağlantılı, kendilerini cemaat şemsiyesi altında gizleyen bir örgütlenmeyle karşı karşıya kaldık. HSYK'ya yargı içinde hukuk dışı kriterlerin etkin olduğu bir yapıyı temizlemede aktif görev düştü ama kurul görevini ifa etmedi. 17 ve 25 Aralık operasyonlarında bunu gördük. Bu bakımdan 12 Ekim'de yapılacak seçim çok önemli."

nbsp;Her seçim yeni kriz
nbsp;Her seçim yeni kriz
nbsp;Her seçim yeni kriz
OSMAN ÇOBANOĞLU / TÜRKİYE GAZETESİ



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...