Irak'ta Kürtler ve Sünniler yeni kabineden endişeli

/ Kaynak: AA
Irak'ta Kürtler ve Sünniler yeni kabineden endişeli

DÜNYA Haberleri  / AA

Irak'ta yeni kurulan Haydar el-İbadi hükümetinde, bazı bakanlıklar konusunda anlaşma sağlanamaması, Kürt ve Sünnilerin eleştirilerine neden oldu.

Irak'ta yeni kurulan Haydar el-İbadi hükümetinde, bazı bakanlıklar konusunda anlaşma sağlanamaması, Kürt ve Sünnilerin eleştirilerine neden oldu.

Kürtler ve Sünniler, kabinenin eksik olmasını "endişeyle" karşılarken, Şiiler bakanlıkların uzun süre boş kalmayacağını, ülkedeki güvenlik sıkıntısının çözüleceğini savundu.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Milletvekili Renas Cano, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "bazı bakanlıkların boş kalmasının kendilerini endişeye sevkettiğini" belirterek "Bu durum, hükümetin ciddiyeti konusunda şüphe uyandırdı. Başbakanın bazı bakanlıkları boş bırakmak yerine, kabineyi eksiksiz oluşturması gerekiyordu" dedi.

"Gelecek aşama daha zor olacak"

Yeni kurulan hükümetin, ülkedeki güvenlik sıkıntısını çözecek gücü olmadığını savunan Cano, "Bunun yanında hükümetin, yaşanan çatışmalar nedeniyle evlerini terk eden 1.5 milyon insanın sıkıntılarını çözecek gücü de yok" değerlendirmesinde bulundu.

Sünni kesimin temsilcisi olarak görülen Milli Güçler Koalisyonu liderlerinden Elektrik Bakanı Kasım Fehdavi, "ülkenin içinde bulunduğu durumun zor olduğunu, bunların başında ise gerileyen güvenlik durumlarının bulunduğunu" belirtti.

Kabinenin eksiksiz oluşturulması gerektiğini söyleyen Fehdavi, "Irak'ta gelecek aşama, daha zor olacak. Kalkınma, ülkenin istikrarına bağlı" diye konuştu.

Fehdavi, ülkenin içinde bulunduğu zorlukları aşmak için herkesin birlik içinde olması gerektiğini kaydetti.

"İbadi hükümeti, çok çeşitli ve uyumlu"

Şii politikacıların yoğunlukta olduğu Şii Ulusal İttifakı üyesi Muhammed es-Sahyud ise Başbakan İbadi'nin taahüüt ettiklerine bağlı kalacağını, bakanlıkların uzun süre boş kalmayacağını öngördü.

Sahyud, "İbadi hükümeti, çok çeşitli ve uyumlu. Hükümetin ilk görevleri arasında IŞİD nedeniyle oluşan güvenlik sıkıntılarını çözmek için çalışmak olacaktır" ifadesini kullandı.

Irak'ta parlamento seçimleri, 30 Nisan'da yapılmış, eski Başbakan Nuri el-Maliki'nin hükümet kuramaması ve IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların ülke genelinde yaydığı şiddet sonucu yeni hükümetin kurulması ertelenmişti. Dünya kamuoyu ve Irak'taki Şii dini mercilerin çağrıları üzerine Maliki, üçüncü dönem başbakan olmaktan vazgeçmiş, cumhurbaşkanı seçilen Fuat Masum, hükümet kurma görevini Haydar el-İbadi'ye vermişti.

İbadi'nin kabinesi, "savunma ve içişleri" gibi bazı koltukların boş kalmasına rağmen dün parlamentodan güvenoyu almıştı. Kimi bakanlıklarda henüz anlaşma sağlanamadığı, bunların yürütülecek pazarlıklar sonucu Kürtlere ve azınlıklara verileceği belirtilmişti.

Neçirçan Barzani: "Terörizmi sona erdirecek bir hükümet görmek istiyoruz"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirçan Barzani, Irak'ta etnik ve dini unsurlar arasındaki ayrımcılığı bitirecek ve terörizmi sona erdirecek bir hükümet görmek istediklerini bildirdi.

Barzani, Irak'ta yeni hükümetin kurulmasına ilişkin yayımladığı mesajında, tüm siyasi tarafların içerisinde yer aldığı ulusal bir hükümetin kurulmasından dolayı memnuniyetini dile getirdi.

Başbakan Haydar el-İbadi'yi tebrik ederek, başarılar dileyen Barzani, Irak'ın yeni kabinesinin, tüm unsurları kuşatan ve kucaklayan bir siyaset yürütmesinin en büyük arzuları olduğunu vurguladı.

Barzani, hükümetin, ülkenin ıslahına, kalkınmasına ve ilerlemesine vesile olmasını ümit ettiğini belirterek, "Etnik ve dini unsurlar arasındaki ayrımcılığı bitirecek, güvenliği ve huzuru sağlayacak, terörizmi sona erdirecek bir hükümet görmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Yeni hükümete uyarılarda bulunan Barzani, geçmişteki hata ve yanlışlarından dersler çıkarılması gerektiğine işaret ederek şunları kaydetti:

"Erbil ve Bağdat arasındaki sorunların çözümü için ciddi ve samimi adımlar atılmalıdır. Sorunlar artık Irak'ın zayıflamasına ve hükümetlerin bozguna uğramasına neden olmamalıdır. Bu noktada hükümetin başarılı olmasını yürekten temenni ediyorum."

Rafidin Bloku: "Hristiyanlar için tam bir hayal kırıklığıydı"

Irak parlamentosunda Hristiyanları temsil eden Rafidin Bloku, yeni kurulan hükümette kendilerine bakanlık verilmemesini "hata" olarak nitelendirdi.

Rafidin Bloku lideri Yonadam Kanno, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni hükümette Hristiyanlara hakkettikleri değerin verilmediğini iddia ederek, "Dün Haydar el-İbadi başbakanlığında kurulan hükümet, Hristiyanlar için tam bir hayal kırıklığıydı" ifadelerini kullandı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...