Rumlar'dan Türkiye'ye misilleme

Rumlar'dan Türkiye'ye misilleme

GÜNDEM Haberleri

Rum Yönetimi,Türkiye'nin Rum doğalgaz sondaj bölgelerinde sismik araştırmalara başlama kararına misilleme olarak, Rusya ve İsrail'le tatbikat düzenleyecek.

Rumların 20 Ekim'den itibaren Rusya ve İsrail'le birlikte Güney Kıbrıs'ta bir dizi askeri tatbikat icra edeceği tatbikatların 2 gün süreceği bildiriliyor.


Türkiye, Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin Kıbrıs'ın güneyinde yapacağı araştırmalar için Navteks adı verilen seyrüsefer bildirisi yayımlayarak 20 Ekim'den itibaren bölgedeki deniz trafiğini bağlamıştı.


Rus ve İsrail üst düzey yetkilileriyle temaslar yapan Rum lider Nikos Anastasiades, yakın ilişkide olduğu bu 2 ülkeyi Türkiye'ye yönelik gövde gösterisi niteliğindeki ortak askeri tatbikatlar konusunda ikna etti.


Buna göre Rus donanmasının, Kıbrıs'la Suriye arasındaki uluslararası sularda icra edeceği askeri tatbikatta füze atışları da yapılacak. Rusya'nın tatbikatı, Türkiye'nin yayımladığı Navteks uyarınca Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin hemen yanındaki bölgede de icra edilecek.


Rusya notam yayımlayarak Lefkoşa hava sahasındaki 2 fır hattını tatbikattaki füze atışları nedeniyle kapatacağını duyurdu.


Bölgedeki askeri gerilimi tırmandıracağı değerlendirilen tatbikatların diğer ayağındaysa İsrail donanması Kıbrıs'la Girit arasındaki sularda tatbikat yapacak. Rum milli muhafız ordusu da tatbikatlarda yer alacak.


İsrail hava kuvvetlerine bağlı savaş uçakları da Lefkoşa Rum hava sahası ile doğalgaz bölgelerinde tatbikatlar yapacak. Rum ordusuysa İsrail ile birlikte adanın batısında ortak deniz ve kara tatbikatı icra edecek.


Rumların tek yanlı doğalgaz alanları ilan etmesine tepki gösteren Türkiye, Navteks yayınlayarak bölgedeki deniz trafiğini kontrol altına almıştı. Türkiye'nin bölgedeki varlığının ilanı niteliğindeki Navteks öncesindeyse Türk donanmasına bağlı 2 savaş gemisi, Rumların ilan ettiği doğalgaz parsellerinin 3 mil yakınında göreve başlamıştı.


20 Ekim'den itibaren Türk sismik araştırma gemisi Barbaros Hayreddin Paşa da, Rumların parselleriyle çakışan bölgelerde petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına başlayacak. Rumların Rusya ve İsrail'le ortaklaşa yapacağı askeri tatbikatlar bu gelişmelere yanıt niteliği taşıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...