"Vuçiç Kosova'nın bağımsızlığının farkında"

/ Kaynak: AA
"Vuçiç Kosova'nın bağımsızlığının farkında"

DÜNYA Haberleri  / AA

Kosovalı siyaset uzmanı Vllasi, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın Sırbistan'a düzenlediği tarihi ziyaretini Kosova'yı anmadan bitiremeyeceğini söyledi

Kosovalı siyasi analiz uzmanı Azem Vllasi, Sırbistan'a tarihi bir ziyaret gerçekleştiren Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç arasındaki "Kosova gerilimine'' ilişkin, "Vuçiç de Kosova'nın bağımsız bir ülke olduğunun farkında" dedi.
Vllasi, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın Sırbistan'a düzenlediği "tarihi" ziyareti ve bu ziyaret kapsamında yaşanan "Kosova" gerilimini AA'ya değerlendirdi.
Rama'nın Sırbistan ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi, bölgedeki güvenlik ve iki ülkenin Avrupa Birliği (AB) üyeliği için çok önemli olduğunu belirten Vllasi, Arnavutluk Başbakanı Rama'nın Sırbistan ziyareti kapsamında Kosova konusunu da gündeme getirmesinin doğal olduğunu, "tarihi" ziyaretini Kosova'yı anmadan bitiremeyeceğini söyledi.
Vllasi, "Rama'nın Sırbistan ya da başka bir ülkeye ziyaretinde Kosova'yı gündeme getirmesi, Kosova'nın bağımsız bir ülke olması ve bunun Balkanlar'ın yeni gerçeği olmasından dolayı son derece doğal. Dolayısıyla herkes, buna Sırbistan da dahil, bu yeni gerçeği göz önünde bulundurarak, bölgedeki ilişkilerin normalleşmesi için çalışmalı" diye konuştu.
"Vuçiç de Kosova'nın bağımsız bir ülke olmasının farkında" diyen Vllasi, şunları kaydetti:
"Sırbistan, Arnavutluk Başbakanı Rama'nın ziyaretini 'isteksizce' kabul etti. Sırbistanlı yetkililer, ikili ilişkilerin normalleşmesi adına, Rama'yı memnuniyetle ya da coşkuyla karşılamadı. Bu ziyaret, daha çok Brüksel'in ısrarı ve genel olarak AB'nin tüm komşu ülkeler arasındaki ilişkilerin iyi olması politikasından dolayı kabul edildi. Yine de bu ziyaretin gerçekleşmesi büyük önem taşıyor."
- ''Ramanın açıklamaları provokasyondur''
Bu arada, Sırp kökenli Kosovalı siyasi analiz uzmanı Rancel Noykiç de Sırbistan Başbakanı Vuçiç'in Rama'nın Kosova hakkındaki sözlerini "provokasyon" değerlendirmesini desteklediğini söyledi.
Rama'nın Belgrad'daki konuşmasının tam bir provokasyon olduğunu öne süren Noykiç, olanların mümkün olduğunca hızlı bir şekilde unutulması gerektiğini kaydetti.
Sırbistan'ın Kosova ile ilgili görüşünün çok açık olduğunu belirten Noykiç, "Uluslararası toplumun da Sırbistan'ın da Kosova'ya ilişkin görüşleri belli. Dolayısıyla, Arnavutluk Başbakanı Rama'nın Kosova'ya ilişkin sözlerinin uygun olmadığını ve bir hayli provokatif olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.
- ''Kosova gerilimi''
Arnavutluk'tan başbakan düzeyinde 67 yıl aradan sonra Sırbistan'a "tarihi" bir ziyaret gerçekleştiren Arnavutluk Başbakanı Rama'nın, Sırbistan Başbakanı Vuçiç ile ortak basın toplantısında "Kosova ve Metohiya konusu bitmiştir, o artık bağımsızdır" ifadesini kullanması gerginliğe neden olmuştu.
Rama'nın sözleri üzerine Vuçiç, "Arnavutluk Başbakanı Rama'nın açıklamalarındaki provakasyon nedeniyle şaşkınım. Hiç kimsenin Belgrad'da, Sırbistan'ı küçük düşürmesine izin vermem. Bu benim işim. Kosova ve Metohiya, Sırbistan Anayasası'na göre, Sırbistan'ın bir parçasıdır ve Arnavutluk'la hiçbir ilgisi olmamıştır, olmayacaktır" ifadesini kullanmıştı.


Foto: Balkan Inside

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...