İngiltere'nin CIA işkencelerinde parmağı var mı?

/ Kaynak: AA
İngiltere'nin CIA işkencelerinde parmağı var mı?

DÜNYA Haberleri  / AA

İngiltere'nin CIA operasyonlarındaki rolü sorgulanıyor. Bazı İngiliz milletvekilleri ile insan hakları örgütleri soruşturma başlatılmasını talep etti

İngiltere'de bazı milletvekilleri ve insan hakları örgütleri, ABD Senatosu'nun raporunun ardından İngiliz istihbaratı ile CIA arasında terör şüphelilerinin yasa dışı transferiyle ilgili işbirliğinin soruşturulması talebinde bulundu.
İngiltere'de terörizm, kundaklama ve casusluk gibi konularda ulusal güvenliği korumaktan sorumlu istihbarat kuruluşu MI5 ile dış istihbarattan sorumlu MI6'nın, CIA operasyonlarıyla ilgili bağlantısının soruşturulması için hükümete çağrıda bulunuldu.
Muhafazakar Parti milletvekili Andrew Tyrie, ABD Senatosu'nun raporunu "demokrasi başarısı" olarak nitelendirerek, "İngiltere'nin, CIA'in ülkeler arası yasadışı transfer operasyonlarıyla ilişkisi tam olarak bilinene kadar, istihbarat kuruluşlarına olan güven zedelenmeye devam edecektir. ABD'nin programı ve İngiltere'nin buna dahil olması, Batı'nın dünyaya ihraç etmek istediği sivil ve siyasi özgürlük değerlerinin itibarını zedeledi. Çok büyük zararlar verildi" diye konuştu.
Bir başka Muhafazakar Parti milletvekili David Davis de, İngiltere'nin terör şüphelilerinin yasa dışı transferlerindeki rolünün yargıç başkanlığındaki bir soruşturmayla araştırılması gerektiğini dile getirdi. Davis, İngiliz Parlamentosu'nun İstihbarat ve Güvenlik Komisyonu'nun bunu yapabilecek yetkide olmadığını savundu.
Mahkumlara yasal destek veren sivil toplum örgütü Reprieve'in Direktörü Clare Algar ise, "Raporda adından hiç bahsedilmeyenler arasında Abdülhakim Belhak ve eşi Fatma Bouchar var. 2004 yılında CIA-İngiltere ortak operasyonuyla Libya'ya gönderildiklerini, ülkeler arasında yasa dışı transferlerin yapıldığını biliyoruz" ifadelerini kullandı.
İngiliz istihbarat kuruluşlarının CIA ile ortak yürüttüğü operasyonlar arasında, İngiliz vatandaşı Binyam Muhammed'in Guantanamo'da işkenceye maruz kalması ve iki muhalif Libyalı siyasetçi Abdülhakim Belhak ile Sami El-Saadi'nin Kaddafi rejimine teslim edilmeleri gibi tartışmalı konular bulunuyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...