Anayasa hukukçusu Osman Can: Seçim barajı, Yüksek Mahkeme'nin işi değil

Anayasa hukukçusu Osman Can: Seçim barajı, Yüksek Mahkeme'nin işi değil

GÜNDEM Haberleri

Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Osman Can, genel seçimlerdeki yüzde 10 seçim barajının yasal bir düzenleme meselesi olduğunu söyledi.

Can, seçim barajının Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenebilmesi için, bu normun iptal davasına konu olması veya bir ilk derece mahkemesi tarafından Yüksek Mahkeme'ye taşınmış olması gerektiğini belirterek şöyle devam etti: "Hesap şu; Anayasa Mahkemesi oldukça tartışmalı bir şekilde, usul kurallarını ihlal suretiyle önüne gelen bir bireysel başvuru üzerinden, bir sıçrama ile iptal moduna geçecek, sanki iptal davasına bakıyormuşçasına yüzde 10'luk barajı iptal edecek. Meclis, Anayasa'nın 67'nci Maddesinin son fıkrasında yer alan 'seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde uygulanmaz' kuralı gereği hiçbir adım atamayacak. Dolayısıyla sıfır barajlı yeni bir seçim sistemiyle 2015 seçimi yapılacak. 'Anayasa gereği' Meclis bir şey yapamazken Anayasa, Yüksek Mahkeme'nin umurunda olmayacak. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar ile on yılların siyasal operasyonu hayata geçirilmiş olacak."
Ebru Karatosun ANKARA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...