Diyanet uyardı: Alışverişte oyuna gelmeyin

Diyanet uyardı: Alışverişte oyuna gelmeyin

YAŞAM Haberleri

Diyanet İşleri Başkanlığı, kişileri alışveriş yapmaya yönlendiren psikolojik oyunları ayrıntılarıyla belirledi

Damla Peker ANKARA
Diyanet İşleri Başkanlığı, büyük alışveriş merkezlerinde vatandaşların dikkat etmediği ancak psikolojik olarak onları alışveriş yapmaya iten psikolojik oyunları 52 sayfalık Aile Bülteni'nde anlattı. Satıcıların uyguladığı taktikler şöyle sıralandı:
PAHALI GİRİŞE, UCUZ SONA nbsp;
En pahalı ürünler kapının girişine yakın reyonlara yerleştirilirken en ucuz ürünler mağazanın en sonuna yerleştirilir. Bu da bir algı yanılması oluşturur. Kişi ilk gördüğü fiyatlarla, sonra gördüklerini karşılaştırınca, "ucuz" olduğunu düşünür ve satın alması kolaylaşır. Cevabı "evet-hayır" olan sorular sormak da yine bir satışçı taktiği. Örneğin, "Yanında patates kızartması ister misiniz?" ya da "Menünüz büyük seçim olsun mu?" gibi.
MAĞAZALAR SAĞDA
Alışveriş sırasında insanların çoğu sağ ellerini kullanır ve alışveriş merkezine girdiklerinde sağ tarafa yönelirler. Bu nedenle büyük ve kâr payı yüksek mağazaların çoğu koridorun ya da katın sağ tarafında yer alır.
TANITIMLAR 5 DUYUYA nbsp;
Tüm tanıtım ve promosyonlarda, olabildiğince beş duyuya hitap edecek uyarılar kullanılır. Promosyonlara 'Son 2 gün, Son 10 dakika' gibi süre koymak ve geri sayımın altını çizmek, insanları "fırsatı kaçırmamalıyım" yanılsamasına sokar acele karar verilmesi sağlanır. nbsp;
DOLMASIN DİYE BÜYÜK SEPET
Market sepetlerinin ya da arabalarının ebatları büyük tutulur. Bu da bir göz ve algı yanılgısı oluşturur. Sepetin önemli bir bölümünün boş kalması, insana 'az alışveriş yaptığı' yanılsamasını yaşatır.
MESAFE UZUN TUTULUR
İki yürüyen merdiven arasında mutlaka, uzun mesafe bırakılır ki, sadece katlar arasında ilerlemeye çalışırken bile insanlar maksimum mesafe yürüyüp, maksimum sayıda mağazayı ve reyonu görebilsinler.
AYNALARA DİKKAT!
Aynalar, dikkat çeker, vatandaşı yavaşlatır, yürüme hızını düşürür. Böylelikle içeride maksimum zaman geçirilmesi sağlanır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...