Türkiye'deki büyüme rakiplerinden daha iyi

Türkiye'deki büyüme rakiplerinden daha iyi

Ekonomi Haberleri

Büyümede 2014'te bekleneni veremeyen Türkiye için 2015 beklentileri iyileşiyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından yapılan yorumda, Türkiye'nin enflasyon tarafında olumlu bir gidiş, büyüme beklentisinin de rakip ülkelerden iyi olduğu dile getirildi. Fitch'in Kıdemli Direktörü Paul Rawkins, "Türkiye, BRIC'e (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) kıyasla iyi büyüme görünümüne sahip, gelişmekte olan bir piyasa. Riskler halen Türkiye'nin dış finansman ihtiyacı ve yatırımcı algısı sebebiyle daha çok dışsal tarafta bulunuyor" dedi. Türkiye'nin enflasyon cephesinde de olumlu bir gidişatın olduğuna işaret eden Rawkins, "Fitch Türkiye'de enflasyonun 2015'te ortalama yüzde 6.5, 2016 yılında ise yüzde 5.5 olacağını tahmin etmektedir" dedi. Fitch, Türkiye'nin büyüme tahminini yüzde 2.7'den yüzde 3'e yükseltmişti. nbsp;
DÖVİZ, İHRACATÇI İÇİN İYİ
AMA YATIRIMI ÖNLÜYOR
nbsp;Rawkins, kurdaki dalgalanmaya ilişkin de "Burada birbiriyle yarışan bazı unsurlar var. Bir yandan Türk Lirası'nın zayıf seyretmesi ihracatçının rekabet gücünü artırıyor, diğer yandan ise liranın zayıf seyretmesi enflasyonun hızla artışını destekliyor. Kurun zayıf seyretmesi ayrıca döviz dalgalanmalarına yoğun bir şekilde maruz kalan şirketleri de borç maliyetlerini artırarak ve yeni yatırımlarını frenleyerek olumsuz yönde etkiliyor" değerlendirmesinde bulundu.
Fitch, geçen hafta yaptığı açıklamada, Türkiye'nin cari açığında 2014'te görülen düşüşü "ülke ekonomisinin yeniden dengelenme için kapasitesini ispatlaması" olarak değerlendirerek, Türkiye'nin kırılganlığındaki azalmanın, kredi notunu değerlendirmesinin önemli bir parçası olduğunu dillendirmişti. Fitch, Türkiye'yi 'yatırım yapılabilir' notu ile değerlendiren iki kredi kuruluşundan biri. 20 Mart 2015'te not ve görünümü değerlendirecek olan kuruluş, daha önce yaptığı açıklamada, cari açık baskısındaki azalmanın not üzerinde etkili olacağını ifade etmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...