Husiler, BM'ye kafa tutuyor

Husiler, BM'ye kafa tutuyor

DÜNYA Haberleri

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Yemen'de darbe yapan Husilere, "hükümet ve güvenlik kurumlarından silahlı güçleri şartsız çekin" çağrısı yaptı.

Yemen'de yönetime darbe ile el koyan Husiler, uluslararası çağrılara da kulak asmıyor. İran'ın destek verdiği Şii Husilerin iktidarı ele geçirmesinden sonra ciddi içsavaş tehlikesinin baş gösterdiği Yemen'de Türkiye, ABD ve bazı Avrupa ülkeleri büyükelçiliklerini bir bir kapatırken, yönetimi güç kullanarak elde eden örgüt, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK), "hükümet ve güvenlik kurumlarından silahlı güçlerinizi şartsız çekin" çağrısını da reddetti.
DARBECİ, 'DEVRİM LİDERİ' OLDU!
Hareketin Siyasi Kurul Üyesi Muhammed el-Behiti, "BM'nin çağrısı, ülkedeki boşluktan yararlanmaya ve halka yönelik en iğrenç suçları işlemeye çalışan El-Kaide örgütüne hizmet edecektir. Halkı, bu tekfirci teröristlerin eline bırakmayacağız" dedi. "Bazı Körfez ülkeleri ile büyük güçlerin, ülkedeki birtakım iç odakları desteklediğini ve ülkeye yaptırımlar uygulamaya çalıştığını" öne süren Behiti, "Bu, ülkeye yönelik bir komplonun olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla halk, devrim lideri Abdulmelik el-Husi'nin etrafında kenetlenecektir" ifadesini kullandı.
BAŞKENT YIKIMIN EŞİĞİNE GELDİ
Yemen'deki krize ilişkin İngiltere ile Ürdün tarafından sunulan karar tasarısını görüşmek üzere önceki gün toplanan BM Güvenlik Konseyi, "yıkımın eşiğinde olan" başkent Sana'da, hükümet ve güvenlik kurumlarını ele geçiren Husilere, bu kurumlardan silahlı güçlerini şartsız çekmeleri, tek taraflı adımlardan vazgeçerek, BM'nin arabuluculuğunda sürdürülen siyasi çözüm çabalarına dahil olmaları, ev hapsinde tutulan Cumhurbaşkanı Hadi, Başbakan Bahah ve tüm kabine üyelerini derhal serbest bırakmaları çağrısında bulunmuştu. Konsey, geçen yıl da Yemen'in devrik cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih ve Husi liderlerini yaptırım listesine almıştı.
KARARA UYULMAZSA DAHA İLERİ ADIMLAR ATILABİLİR
Husilere yönelik uyarının yanı sıra El Kaide'nin Arap Yarımadası kolundan da şiddet eylemlerini durdurması istenen BM Güvenlik Konseyi karar metninde, Yemen'de barış ve güvenliğin sağlanması için güç kullanmayı içeren BM Şartı'nın 7. bölümüne yer verilmedi ancak BMGK kararına uyulmaması halinde daha ileri adımların atılabileceği vurgulandı.
YEMEN'E ASKERİ MÜDAHALE ÇAĞRISI
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) Yemen'e askeri müdahalede bulunma çağrısı yaptı. İİT Yürütme Kurulu'nun Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenen aşırılık ve terörle mücadele konulu olağanüstü toplantısının sonuç bildirisi okundu. Yemen'deki siyasi ve güvenlik durumuna ilişkin büyük endişe duyulduğu aktarılan bildiride, Ensarullah Hareketi'nin (Husiler) tek taraflı adımlarının kabul edilmediği vurgulandı. Körfez İşbirliği Konseyinin (KİK) girişimi ve ulusal diyalog görüşmelerinin neticelerine göre, tarafları barışçıl yollarla yeniden siyasi süreci başlatmaya davet eden bildiride, Yemen'le ilgili BM Anlaşması'nın askeri müdahaleye izin veren 7. bölümünün yürürlüğe konulması çağrısında bulunuldu.
KAYNAK: YENİ ŞAFAK

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...