Ukrayna'da 10 asker öldürüldü, 34 asker yaralandı

/ Kaynak: AA
Ukrayna'da 10 asker öldürüldü, 34 asker yaralandı

DÜNYA Haberleri  / AA

'Ukrayna'nın doğusundaki 'kırılgan' ateşkes anlaşması, Rusya yanlısı terörist grupların düzenli saldırıları ve provokasyonları nedeniyle tehlike altında'

Ukrayna'nın BM Cenevre Ofisi nezdindeki temsilcisi Büyükelçi Yurii Klymenko, "Ukrayna'nın doğusundaki ateşkes anlaşmasının, Rusya yanlısı grupların düzenli saldırıları ve provokasyonları nedeniyle tehlike altında" olduğunu belirtti.
Büyükelçi Klymenko, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, ateşkes sonrasında Ukrayna'nın doğusunda yaşananların, varılan anlaşma açısından umut verici olmadığını söyledi.
Klymenko, "Ukrayna'nın doğusundaki 'kırılgan' ateşkes anlaşmasının, Rusya yanlısı grupların düzenli saldırıları ve provokasyonları nedeniyle tehlike altında" olduğunu ifade etti.
Ateşkesin imzalandığı 15 Şubat'tan 17 Şubat'a kadar Ukrayna ordusuna yönelik 163 bombalı saldırı düzenlendiğini iddia eden Klymenko, son 24 saatte 10 Ukraynalı askerin öldürüldüğünü ve 34 askerin yaralandığını bildirdi.
- "En az 40 insani yardım kamyonu çoğunlukla yakıt yüklüydü"-
Ateşkesin yürürlüğe girdiği gün Rusya yardım konvoyunun ciddi bir denetimden geçmeden Ukrayna'ya giriş yaptığını anlatan Klymenko, şunları kaydetti:
"Rusya'nın, 15 Şubat'ta Ukrayna'ya 150 kamyon insani yardımda bulunacağını bildirmesine rağmen, 176 kamyon Ukrayna'ya giriş yaptı. Bu kamyonlardan en azından 40 tanesinin insani yardım taşımadığı ve çoğunlukla yakıt yüklü olduğu bilgisini aldık."
Klymenko, kamyonlarla ülkeye sokulan yakıtın Rusya'nın desteklediği ayrılıkçılara temin edilen tanklarda kullanılacağını ileri sürdü.
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville da konuya ilişkin açıklamasında, Ukrayna'daki ateşkes anlaşmasına rağmen ülkenin doğusundaki stratejik Debaltseve kasabasında devam eden çatışmalar nedeniyle alarm durumunda olduklarını ve bölgede binlerce kişinin yardıma muhtaç olduğunu belirtmişti.
Ukrayna'nın doğusunda ordu birlikleri ve Rusya'nın desteklediği ayrılıkçılar arasındaki çatışmalar Ukrayna, Rusya, Almanya ve Fransa liderlerinin katılımıyla Minsk'te varılan mutabakatı gereği 15 Şubat'ta gece yarısı büyük ölçüde durmuştu ancak stratejik öneme sahip bir hat üzerindeki Debaltseve kasabasında çatışmalar sürüyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...