'O ülke olmasaysı, AB üyelik sürece başlayamazdı'

/ Kaynak: AA
'O ülke olmasaysı, AB üyelik sürece başlayamazdı'

GÜNDEM Haberleri  / AA

AB Bakanı Bozkır, Türkiye'nin AB üyelik sürecinin başlamasına ilişkin, "Finlandiya makamları üyelik mektubunu yazmasalardı, biz sürece başlayamazdık" dedi.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, 1999 yılında Türkiye'nin AB üyelik sürecinin başlamasına ilişkin, "Finlandiya'nın dönem başkanlığı olmasaydı, Finlandiya Cumhurbaşkanı sürece müdahale etmeseydi ve Finlandiya makamları üyelik mektubunu yazmasalardı, biz sürece başlayamazdık" dedi.

Resmi temaslarda bulunmak için geldiği Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de, Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja ile Dışişleri Bakanlığında düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Bozkır, Finlandiya'nın, Türkiye'nin AB sürecine en sağlam desteği veren ülkelerden olduğunu söyledi.

Bozkır, Finlandiya'da bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu ve kendini bu ülkede vatanında gibi hissettiğini belirterek Türkiye ve Finlandiya'nın Avrupa'ya ve AB'ye örnek olabilecek derecede yakın arkadaş olduklarını dile getirdi.

Türkiye'nin AB süreci çerçevesinde zor bir yıl geçirdiğini ifade eden Bozkır, "AB içinde sanki bir Türk temsilcisi varmış gibi bizim bakış açılarımıza destek veren bir sese ihtiyacımız var" diye konuştu.

Finlandiya Dışişleri Bakanı'nın Suriye ve Rusya sorunları konusunda görüşlerinden faydalandığını belirten Bozkır, "Finlandiya'nın dönem başkanlığı olmasaydı, Finlandiya Cumhurbaşkanı sürece müdahale etmeseydi ve Finlandiya makamları üyelik mektubunu yazmasalardı, bizim sürece başlayamazdık" dedi.

Bakan Bozkır, mevkidaşına Türkiye'ye verdiği destekten dolayı teşekkür etti, kendisini Türkiye'de tekrar görmekten memnun olacaklarını sözlerine ekledi.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Tuomioja da Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediklerini belirterek "Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinin hızlı bir şekilde devam etmesi ve yeni fasılların normal yolla açılması ve kapanması gerektiği görüşündeyiz" dedi.

Türkiye'yi, bir milyondan fazla Suriyeli göçmene gösterdiği misafirperverlikten dolayı takdir ettiklerini belirten Tuomioja, Türkiye'nin AB üyelik sürecinin fasılların açılması ve kapanması noktasında normal prosedüründe gitmesi gerektiğini söyledi.

Tuomioja, 15, 17, 23. ve nbsp; 24. fasılların bir an evvel açılmasının önemine işaret ederek "Çünkü bunlarla ilgili ortak alakamız var ve süreç bu fasıllardan dolayı akamete uğruyor" diye konuştu.

Bakan Bozkır, Helsinki'deki temasları çerçevesinde Finlandiya Parlamentosu (Eduskunta) Başkanı Eero Heinaeluoma tarafından kabul edildi. Kabulden sonra Bozkır, Avrupa İşleri ve Dış Ticaret Bakanı Lenita Toivakka, Eduskunta'nın AB İşlerinden Sorumlu Büyük Komitesi Başkan Yardımcısı Paula Lehtoemaki ve komite üyeleri ile Finlandiya Parlamentosu Dışişleri Komitesi üyeleriyle bir araya geldi.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...