'Amaç başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin'

/ Kaynak: AA
'Amaç başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin'

DÜNYA Haberleri  / AA

Filistinli müzakereci, Hamas ve Fetih'in siyasi hareketler olduklarını belirteren Ureykat, bu iki grubun Filistin davasından önde olamayacağını ifade etti

Filistin Başmüzakerecisi Saib Ureykat, Hamas dahil hiçbir Filistin kurtuluş hareketinin "terör örgütü" sayılamayacağını, hepsinin "başkenti Kudüs olan bağımsız Filistin devletini kurmayı" amaçladığını söyledi.
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yönetim Kurulu üyesi Başmüzakereci Ureykat, Doha'da Katar Dışişleri Bakanlığı'nın düzenlediği "Barış çabaları nereye doğru?" adlı panelde yaptığı konuşmada, Filistin'in işgal altında bir devlet olduğunun uluslararası camia tarafından kabul edilmesi ve İsrail'in barış görüşmelerini sabote etmesinin ardından Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın bazı uluslararası anlaşmaları imzaladığını hatırlattı.
İsrail'in Filistin'in uluslararası alanda tanınma stratejisinden rahatsız olduğunu belirten Ureykat, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 2009'da göreve gelmesinden bu yana İsrail'in "barış konusundaki" stratejisinin değişmediğini belirtti. Netanyahu'nun yakın zamanda iki devletli çözümden yana olmadığı yönündeki açıklamalarını da hatırlatan Ureykat, şunları kaydetti:
"Netanyahu'nun son açıklamaları iki devletli çözümden yana olmadığını açıkça gösterdi. Bu Netanyahu'nun seçim dönemine yönelik aldığı bir tutum değil. Açıklamalarının seçim dönemi bağlamında yorumlanmasını da istemiyor. İki devletli çözümden yana adım attığı tek bir günü olmadı. Tek devlet, iki sistemden yana. Netanyahu, yetkisi olmayan bir Filistin idaresi, bedelsiz bir işgal ve de Gazze Şeridini, Filistin alanının dışında tutmak istiyor. Gazze'ye düzenlediği son saldırının, Filistin Milli Mutabakat anlaşmasının imzalanmasının hemen ardından gelmesi de bu yüzden."
İsrail'in Filistin topraklarında yaptıklarının tamamının "savaş suçu" olduğunu vurgulayan Ureykat, geçen yaz İsrail'in Gazze'ye gerçekleştirdiği ve 2 binden fazla can kaybına yol açan saldırıların "istisnasız" tüm Filistin sivil toplum kuruluşlarının desteği ve uzmanlarla incelendiğini ifade etti.
HAMAS KARARI
Ülke ismi zikretmeden Mısır yargısının Hamas'a yönelik "terör örgütü" şeklindeki kararına değinen Ureykat, Filistin toplumunun siyasi bütün oluşumların bir arada çalışmasını gerektiğini anlatarak, "Hamas'ın bazı Arap ve uluslarası taraflarca terör örgütü ilan edilmesi kabul edilemez. Hamas da dahil olmak üzere hiçbir Filistin direniş hareketi terör örgütü değildir. Farklı yollardan da olsa hepsinin amacı başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurmak. Hedefleri tek, tüm siyasi hareketler işgale karşı mücadele ediyor" diye konuştu.
NETANYAHU'YA BAĞDADİ BENZETMESİ
Filistin davasının bölgede yaşananlara rağmen önemini yitirmeyeceğini dile getiren Ureykat, "Çünkü Filistin davası Arap ve İslam ümmetinin vicdanında kök salmış bir dava. Siyonist oluşumla yaşadığımız çatışma ise kesinlikle dini değil, siyasi bir çatışmadır" dedi.
Netanyahu'yu terör örgütü IŞİD'in lideri Bağdadi'ye benzeten Ureykat, "Bağdadi, bugün kendisini İslam devletinin lideri olarak niteliyor. Netanyahu da Yahudi devletinin lideri olmak istiyor, dünyayı dini sömürerek kandırmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı.
Filistin yönetiminin uluslararası toplumla ilişkilerini arttırmak için çaba içinde olduğunu, Avrupa Birliği komiteleri, Çin, Rusya ve Afrika ülkeleriyle çalıştıklarını aktaran Ureykat, Kolombiya hariç tüm Güney Amerika ülkelerinin Filistin devletini tanımış olmasından gurur duyduğunu söyledi.
HAMAS VE FETİH, FİLİSTİN'DEN ÖNDE DEĞİL
Üyesi olduğu Fetih hareketinin Hamas'la ilişkilerinden bahseden Ureykat, şöyle devam etti:
"Bizi Hamas ve diğer siyasi hareketlerle bir araya getiren siyasi çoğulculuktur. Bu hareketlerin Filistin davasına katkıları yönüyle birinin diğerinden farkı yoktur. Aramızdaki farklılıklar ise silah sandıklarıyla değil oy sandıklarıyla çözülür. Bu konuda ancak biz birbirimize yardımcı olabiliriz başkası bize değil. Hamas ve Fetih de Filistin'den önde değildir. Filistin hareketlerinin yanında çalışan iki siyasi harekettir. İkisinin de hedefi aynıdır, enerjilerini birbirleriyle çatışmaya değil Filistin halkının çıkarı için harcamalılar."
ABD'nin İsrail-Filistin barış görüşmelerindeki rolüne değinen Filistin Başmüzakerecisi Ureykat, "Washington'un geçmişte İsrail'i sıkıştıracak kartlarını kullandığını, İsrail'i birçok kez emrivakiyle kararlar almaya zorladığını" savunarak, ABD'nin şu anda Arap-İsrail çatışmasının çözümünden kendini uzak tutmak istediğini iddia etti.
Filistin Başmüzakerecisi ve FKÖ Yönetim Kurulu üyesi Saib Ureykat, Arap dünyasında yaşananların köklü değişimler olduğunu ve 10 yıllar boyunca süreceğini ifade etti. Fransa'nın demokrasiye geçişinin yaklaşık 90 yıl sürdüğü örneğini veren Ureykat, "Arap vatandaşları artık iyi yönetim, insan değerlerinin yüceltilmesi dışında bir şeyi kabul etmiyor. Arap vatandaşları, kendisine fırsat, katılım hakkı verilmesini ve Filistin topraklarında İsrail işgali bataklığının kurutulmasını bekliyor" dedi.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...