BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Kalbin 2 düşmanı

Kalbin 2 düşmanı

ABD’de yapılan araştırmalara göre, yalnızlık ve kızarmış balık kalp hastalıklarına yol açan iki önemli faktör. Uzmanlar sosyal olmayı ve ızgara ya da fırında pişirilmiş balık tüketmeyi tavsiye ediyor.



İSTANBUL- ABD’li bilim adamlarının yaptığı araştırmalarda kalbe zarar veren iki yeni önemli faktör ortaya çıktı. Buna göre, yalnızlık ve asosyallik ile kızarmış balık kalbin önde gelen iki düşmanı. Uzmanlar öncelikle “kalbini seven erkek, dışarı açılsın” tavsiyesinde bulunuyor. Çünkü, sosyal açıdan hareketli erkeklerin kalbi daha az risk altında. Yalnız erkeklerde ise damar tıkanıklığı yapan bir molekülün seviyesi artıyor. Amerika’da yapılan bir araştırmada ‘sosyal’ erkeklerin kalp problemi yaşama riski, ‘asosyal’lere göre daha düşük çıktı. 3 bin 267 kadın ve erkek üzerinde yapılan araştırmayı yorumlayan uzmanlar sosyal açıdan ‘izole’ kişilerin daha hareketsiz olduklarını ve daha fazla sigara içtiklerini söyleyerek kalp riskinin bu iki faktör sebebiyle yükseldiğini belirtti. Asosyalin kalbi iltihaplanıyor ABD Kalp Derneği toplantısında sunulan kalp araştırmasına göre, arkadaşları ve ailesiyle yakın bağ kurmayan erkeklerde, iltihaplanmaya sebep olan interleukin-6 adlı molekül seviyesi daha yüksek. İltihaplanma sonucu beyaz kan hücreleri damar duvarına yapışarak damar tıkanıklığına sebep olabiliyor. Araştırmacılar 1998-2000 yıllarında yaptıkları incelemede ABD’li katılımcılara, medeni halleri, akraba ve yakın arkadaş sayıları gibi bilgiler ile herhangi bir toplantıya katılıp katılmadıklarını ya da sosyal bir gruba dahil olup olmadıklarını sordu. Bu bilgiler ışığında sosyal ağlar, birden (sosyal izolasyon) dörde (sosyal birleşme) kadar derecelendirildi. Kalp hastalığına yol açan belirgin risk faktörleri dikkate alındığında sosyal yönden en zayıf seviyede olan erkeklerin interleukin-6 seviyesi en yüksek oranda çıktı. Kadınlarda da aynı Araştırmacılar sosyal açıdan yalıtılmış erkeklerde interleukin-6’nın, dolayısıyla iltihaplanmanın ortadan kaldırılabileceğini söylüyor. Bu erkeklerin dışa dönük olanlara göre daha depresif ve daha fazla stres altında oldukları belirtiliyor. Uzmanlar kalp sağlıklarını korumaları için bu kişilere aile ve arkadaş çevreleriyle yakın ilişki içinde olmaları tavsiyesinde bulunuyor. Araştırmanın çarpıcı bir sonucu ise sosyal ve asosyal kadınlar arasında kalp riski açısından fark görülmemesi. Bu noktada araştırmanın kadınlar için eksik olabileceği, çünkü sosyal ilişkilerin niteliğinin değil niceliğinin sorgulandığı, kadınlar için niteliğin daha önemli olabileceği söyleniyor. Kızartılmış balık yemeyin! ABD’li uzmanlar kalp sağlığı için bir başka önemli noktaya temas ediyor: Kızartılmış balık... Buna göre kızartılmış değil, ızgara ya da fırında pişirilmiş balığın faydalı olduğu bildiriliyor. Amerikalı bilim adamlarının, Amerikan Kalp Derneği’nin toplantısında açıkladığı araştırma, çoğu kızarmış balıkta kolesterol ve kalp rahatsızlıklarına iyi gelen omega-3 yağ asitinin çok az miktarda bulunduğunu ortaya koydu. Harvard Tıp Okulu’nda görevli doktor Dariush Mozaffarian,araştırma kapsamında 5 bin yaşlı Amerikalının kalplerinin ultrasonla incelendiğini ve düzenli olarak ızgara ya da fırında pişirilmiş balık yiyenlerin kalplerinin atış hızıyla tansiyonlarının daha düşük ve kalbe kan akışlarının daha iyi durumda olduğunun tespit edildiğini bildirdi.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 92708
    % 1.11
  • 5.3097
    % -1.41
  • 6.0564
    % -1.27
  • 6.8048
    % -1.13
  • 210.111
    % -0.72
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT