BM, Suriye'deki savaş suçlularının isimlerini yargıya sunacak

/ Kaynak: AA
BM, Suriye'deki savaş suçlularının isimlerini yargıya sunacak

DÜNYA Haberleri  / AA

Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Daimi Temsilcisi Büyükelçi Çarıkçı: 'Medeni uluslar ailesi içinde Esad'a yer yok'

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro, Suriye'deki savaş suçu işlediği iddia edilenlerin şimdilik açıklamayacaklarını belirterek, "Bu kişilerin isimlerini ve elimizdeki bilgiyi tarafsız yargıya sunma hazırlığı yapan savcılarla paylaşacağız" dedi.
Pinheiro, başkanlık ettiği komisyonun Suriye'deki insan hakları ihlalleriyle ilgili dokuzuncu raporunu BM İnsan Hakları Konseyi'ne sundu. Pinheiro, konseyde yaptığı konuşmada, Suriye'deki şiddetin birincil mağdurlarının siviller olduğuna dikkati çekerek, kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve engellilerin hükümet güçleri, hükümet karşıtı silahlı gruplar, aşırıcı gruplar ve terör örgütleri tarafından hedef alındığını söyledi.
Pinheiro, insan hakları savunucuların, gazetecilerin, avukatların susturulduğunu ve kaçırıldığı ifade ederek, Suriye rejimine üç yıldır tutuklu olan insan hakları savunucuları Mazin Derviş, Hani el-Zeytani ve Hüseyin Garir'in serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Rejimin gözaltı tesislerinde ve hapishanelerde kadınların tecavüze ve cinsel istismara maruz kaldığını ifade eden Pinheiro, Irak'ta DAEŞ militanlarınca kaçırılan Yezidi kadınların Suriye'de satıldığını ve "köle" olarak kullanıldığını söyledi.
Pinheiro, "Amacımız her zaman kurbanları savunmak ve faillerin sorumlu tutulması oldu. Savaş suçu işlediği iddia edilenlerin listesini kamuyla şimdilik paylaşmayacağız. Bu kişilerin isimlerini ve elimizdeki bilgiyi tarafsız yargıya sunma hazırlığı yapan savcılarla paylaşacağız. Bu insan haklarına, suçluların adil yargılanmasına ve kurbanların haklarına saygı duyan bir süreç olacak" dedi.
Komisyon, daha önce dört yıl boyunca hazırladıkları savaş suçluların isimlerinin olduğu gizli listeyi yayımlamayı düşündüğünü ve bu şekilde suçluların adalet karşısına çıkarılacağını açıklamıştı.
- "Medeni uluslar arasında Esad'a yer yok" -
Rapor vesilesiyle düzenlenen toplantıda söz alan Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Ferden Çarıkçı ise kimyasal silahların kullanımından sonra şimdi de Esad'ın terör korkusu üzerine oynadığını ve DAEŞ ile mücadelede yer alabileceğini düşündüğünü söyledi.
Çarıkçı, "Şu konuda net olalım. Medeni uluslar ailesi içinde Esad'a yer yok" dedi.
Uluslararası topluma da Suriye'deki krizin sona ermesi için üzerine düşen sorumluluğu yapması gerektiği çağrısında bulunan Çarıkçı, "Uluslararası toplum, Suriyelilerin yaşama hakkının korunması konusunda başarısız olursa güvenilirliği sarsılacak" diye konuştu.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...