Lübnan'da ölen Suriyelilerin 'mezar dramı'

/ Kaynak: AA
Lübnan'da ölen Suriyelilerin 'mezar dramı'

DÜNYA Haberleri  / AA

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Lübnan'ın güney şehri Sayda'ya sığınan Suriyeliler, vefat eden yakınlarını defnedecek mezar yeri bulamıyor.

İç savaştan kaçarak Lübnan'a sığınan Suriyeliler, vefat eden yakınlarını defnedecek mezar yeri bulamamaktan ve cenaze masraflarını karşılayamamaktan şikayet ediyor.
Ülkenin en büyük şehirlerinden Sayda'daki kent mezarlığında yer sorunu yaşandığı belirtiliyor. Bu durumdan en çok Suriyeli sığınmacılar etkileniyor. Şehrin tek kabristanı Siyrop Mezarlığı'nda, Suriyeli sığınmacılar için ayrılan 120 metrekarelik K21 adlı bölüme yakınlarını defnetmek isteyen Suriyelilerin önce, müftülükten özel izin alması gerekiyor. Bürokratik işlemlerin çok zor ve masraflı olduğunu dile getiren sığınmacılar, "İnsan gibi yaşayamamak öldükten sonra da huzur bulamamaktan" yakınıyor.
AA muhabirine konuşan 21 yaşındaki Suriyeli Vala, 3 yıldır zor şartlar altında hayatlarını idame ettirdiklerini vurgulayarak, ağabeyi Hasan'ın hastalanıp ölmesiyle Lübnan'da büyük acı yaşadıklarını söyledi.
Vala yaşadıkları dramı şöyle anlattı:
"Hiçbir hastane ağabeyimi kabul etmedi. Teminat olarak 600 dolar ve tedavi masrafları hariç her bir gece için 1000 dolar istediler. Bu parayı ödememiz mümkün değildi. Biz de onu alıp Şam'a götürmeye karar verdik. Fakat ağabeyim yola çıktığımızın ertesi günü hayatını kaybetti. Esas kabus o zaman başladı. Ölüm raporu almak için 700 dolar, mezar yeri için 500 dolar. Morg için vesaire... Para, para, para! Zaten paramız olsaydı ağabeyim ölmezdi. O süreçte heryere başvurduk. Yalvardık. Müftülüğün özel izniyle, paraların yarısını denkleştirerek ağabeyimi gömebildik."
-"Para yoksa mezar da yok"
Kampta biri hayatını kaybettiği zaman ne yapacaklarını bilemediklerini aktaran Uzayi Kampı sakinlerinden Muhammed Huveyci ise şubatta doğan bebeğin öldüğünü ifade ederek, "Gerekli parayı denkleştiremediğimiz için defin işlemini yapmayı reddettiler. Biz daha o bebeği ne yapacağımızı bilemezken, bir bebek daha öldü. Binbir pazarlıkla ikisi için tek bir kişi parası ödeyerek yavrularımızı defnedebildik" dedi.
Rami Hallumi de erken doğan bebeğini "kuvöze koyacak parası olmadığı için kaybettiğini", sonra da defnetmek için günlerce beklemek zorunda kaldığını belirtti.
Hallumi, "Ölülerimizi İslam dininin gerektirdiği gibi bir an önce toprağa verememek bizim için kahredici. Zaten insan gibi yaşamadığımız şu dünyada, öldükten sonra bile huzur yok. 'Ölünce yakınlarım ne yapar, nasıl para bulur, izin alır' diye düşünmek korkunç. Lübnan'da Suriyelilerin ölüsü de dirisi de sıkıntı çekiyor" diye konuştu.
-"Müftülük isterse para almadan defin işlemlerini yapıyoruz"
Siyrop Mezarlığı sorumlusu Halid Addali, ayda ortalama 4-5 Suriyeli yetişkin ve çok sayıda bebeği defnettiklerini kaydederek, "Şu an burada yatan 100 kadar Suriyeli var. Kimin buraya defnedileceğine, kimden ne kadar para alınacağına tamamen Sayda Müftülüğü karar veriyor. Müftülük isterse para almadan ya da indirimli olarak defin işlemlerini gerçekleştiriyoruz" ifadelerini kullandı.
Sayda Belediyesi'nde Suriyeli sığınmacılarla ilgili bölümde çalışan Güney Lübnan İnsani Yardım Sivil Toplum Kuruluşları (STK) Başkanı Kamil Kuzbar ise konuya ilişkin olarak şunları söyledi:
"Bu dram sadece Sayda'da değil, tüm Lübnan'da yaşanıyor. Maalesef yabancıların Sayda'da defnedilebilmesi çok zor. Birçok bürokratik engel var. İşlemler de oldukça pahalı.Saydalılar bile şehir mezarlığında kendilerine zor yer buluyor. Yer bulamayanlar köylerine defnediliyor. Suriyelilerin burada köyleri olmadığı için ölüleri ortada kalıyor. Biz elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz ama bu hiç kolay değil. Müftülükle, belediyeye kayıtlı olan Suriyeli sığınmacıların defin işlemlerinin kolaylaştırılması için anlaşmaya vardık fakat bu da bir çözüm değil. Bir vakfın kendi arazisini Suriyelilere mezarlık olarak tashis etmesi gerekiyor."

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...