Manchester United'tan Mersin İdmanyurdu'na

Manchester United'tan Mersin İdmanyurdu'na

SPOR Haberleri

Spor Toto Süper Lig'de yer alan takımların sembol ve simgelerinin birçok farklı hikayesi bulunuyor.

Spor Toto Süper Lig'de mücadele eden nbsp;takımların sembol ve simgeleri, birbirinden ilginç hikayelere dayanıyor.AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, takımların önemli bir bölümü nbsp;sembollerini hayvanlardan belirlerken, bazı takımlar ise simge ve sembollerini kentlerinin tarihlerinden alıyor.Kulüp flamalarında, taraftar yayınlarında, internet sitelerinde, nbsp;hediyelik eşyalarda kullanılan semboller, yeri geldiğinde takımı ateşleyen nbsp;"slogan" haline dönüşebiliyor.
nbsp;
Beşiktaş'ın simgesi olan ''kara kartal''ın çıkış noktası bir nbsp;taraftarın tezahüratına dayanıyor. Siyah-beyazlılar, 1940-1941 sezonunda nbsp;kadrosunu gençleştirirken, liderlik koltuğundaki yerini de sağlamlaştırıyor. nbsp;Ligin bitimine 5 haftalık bir süre kala Beşiktaş, Şeref Stadı'nda Süleymaniye ile nbsp;yaptığı maçta büyük beğeni kazanan bir futbol sergiliyor. Karşılaşmanın ikinci nbsp;yarısında önde olmasına karşın siyah-beyazlı futbolcular rakip kaleyi adeta nbsp;"abluka" altına alırken, stattaki Atatürk panosu tarafındaki tribününden bir nbsp;taraftar, ''Haydi Kara Kartallar. Hücum edin Kara Kartallar'' diye bağırıyor. nbsp;Stadı dolduran binlerce taraftarları etkileyen balıkçı Mehmet Galin'in bu nbsp;tezahüratındaki ''Kartal'', 6-0 Beşiktaş'ın kazandığı maçın ardından takımın nbsp;sembolü haline geliyor.
nbsp;
"Sarı kanarya" nbsp;
nbsp;
Fenerbahçe'nin simgesi "sarı kanarya" ise sarı-lacivertlilerin ünlü nbsp;kalecisi Cihat Arman'dan geliyor. 1939 yılında Fenerbahçe'ye transfer olan kaleci Cihat Arman, futbol nbsp;yaşantısını 1952 yılına kadar sürdürüyor. O dönemlerde Türkiye'nin en iyi nbsp;kalecileri arasında gösterilen ve "Uçan kaleci" olarak anılar Arman, sahaya nbsp;genellikle sarı formasıyla çıkıyor. Arman, bir karşılaşmada "90" olarak tabir nbsp;edilen köşeye giden topu harika bir hareketle kurtarıyor. Bu kurtarış sonrasında nbsp;taraftarlardan birisi, 'Hey yavrum kanaryama bak, yine uçtu' diye bağırıyor.1952 yılında kurulan genç kadro, art arda şampiyonluklar kovalayınca, nbsp;basın, ''Sarı kanaryalar yine güzel oynadı'' şeklinde haber yazınca, takımın nbsp;simgesi "kanarya" olarak kalıyor.
nbsp;
Lakaptı sembol oldu nbsp;
nbsp;
Galatasaray'ın simgesi olan "aslan" ise futbolcuları Nihat Bedik'ten nbsp;geliyor. Galatasaray futbol takımının 8 yıl kaptanlığını yapan, 18 kez giydiği nbsp;A Milli Takım formasını 8 kez kaptan olarak taşıyan Bedik, 1936 yılında aktif nbsp;spordan çekilmesine rağmen spor yapmayı ihmal etmedi. ''Aslan'' ismini verdiği nbsp;teknesiyle yarışlara katılan, futbol oynadığı dönemlerde ''Aslan Nihat'' olarak nbsp;çağrılan Bedik, hayatını adadığı Galatasaray'a kendi lakabını simge olarak nbsp;bıraktı.
nbsp;
Belgesel sonrası "timsah"a döndü nbsp;
nbsp;
Bursaspor'un simgesi timsah, 1992 yılında yeşil-beyazlı kulüpte yedek nbsp;yönetici olarak yer alan Lemi Keskin'in izlediği bir belgeselden yola çıkmasıyla nbsp;bulundu. Bir timsahın, boğa yediği görüntüleri izleyen Keskin, yaptığı nbsp;görüşmeler sonucu ''yeşil inciler'' olan sembolün ''timsah'' olarak nbsp;değiştirilmesini sağladı. Bursa'da timsah isminin gündeme getirilmesinin ardından nbsp;yeşil-beyazlıların Ugandalı golcüsü Majit Mususi, Intertoto Kupası'nda attığı nbsp;golün sevincini arkadaşlarıyla ''timsah yürüyüşü'' yaparak kutlamıştı.
nbsp;
Trabzonspor'un simgesi kaplan nbsp;
nbsp;
Trabzonspor'un simgesinin gazeteler tarafından kullanılan bir sözün nbsp;ardından çıktı. Beşiktaş'ın "kartal", Fenerbahçe'nin "kanarya" ve Galatasaray'ın nbsp;"aslan" lakaplarını kullanmalarının ardından Trabzon'daki gazeteler, bordo-mavili nbsp;takıma "kaplan" yakıştırması yapıyordu. Trabzonspor, son yıllarda gerek ulusal nbsp;gerekse de uluslararası arenada "Karadeniz fırtınası" olarak anılmaya başlandı.
nbsp;
Gaziantepspor'un "şahin"i nbsp;
nbsp;
Gaziantepspor'un ambleminde de yer alan ve takımın sembolü olan nbsp;''şahin'' ise Fransızlara karşı kentin savunmasında önemli rol üstlenen Şahin nbsp;Bey'den geliyor.Halk tarafından ''Şahin Bey'' olarak bilinen Mehmet Sait, 1911'de nbsp;Trablusgarp Savaşları'na gönüllü olarak katılır. Balkan Savaşları'nda, Birinci nbsp;Dünya Savaşı'nda Çanakkale, Romanya, Filistin cephelerinde savaşan Şahin Bey, nbsp;Fransızlara karşı Antep savunmasını her şeyin üstünde tutar.
nbsp;
Gaziantepspor tarihinde önemli yere sahip Şahin Bey, kentin futbol nbsp;kulübüne "Şahin" simgesini veren isim olur. Hatta, takımın rengi Fransızlar ile nbsp;çarpışan çetelerin akıttığı kanın rengi kırmızı ile matemi simgeleyen siyah nbsp;olarak belirlenir.
nbsp;
Manchester United'tan Mersin İdmanyurdu'na nbsp;
nbsp;
Bir gazetecinin 1990-1991 sezonunda Manchester United takımını örnek aldığı köşe yazısında Mersin İdmanyurdu için ''Kırmızı Şeytanlar'' benzetmesini yapması, taraftarların sempatisini kazanır.
nbsp;
Kurulan taraftar derneklerinde de ''şeytanlar'' lakabının kullanılması nbsp;sonrasında Mersin İdmanyurdu ''Kırmızı Şeytanlar'', taraftarlar arasında da ''şeytanlar'' olarak anılmaya başlandı. Kasımpaşa'nın sembolleri ise "martı" ve "çapa" olarak biliniyor. nbsp;Logoda kullanılan sembol, hem çaba hem de martıyı andırıyor. Kasımpaşa'da nbsp;tersanelerin fazla olması dolayısıyla kullanılan çapa, tersten bakıldığında martı nbsp;gibi görünüyor.
nbsp;
Gençlerbirliği'nin simgesi olan "kırmızı gelincik" ise 1923 yılında nbsp;Muallimler Birliği ile Genç Liseliler kulüplerinin birleşme kararı sonrasında nbsp;alınıyor. Kulüplerin birleşmesi için yapılan toplantıda, liseli gençler Ankara nbsp;bozkırlarının nadide çiçeğinden oluşan bir buketi Ankara Erkek Lisesi Müdürü ve nbsp;Muallimler Birliği Başkanı Münif Kemal Ak'a sunar. Renk ve dokusu kırmızı-siyah nbsp;olan bu güzel çiçekler, kulübün sembolü olarak belirlenir.
nbsp;
Torku Konyaspor'un sembolü "çift başlı kartal" ise Anadolu Selçuklu nbsp;Devleti'ne dayanıyor. Doğunun ve batının hakimi olarak nitelendirilen "çift başlı nbsp;kartal", futbolun da hakimi olmak için yeşil-beyaz takımın ambleminde yer alıyor.Çaykur Rizespor'un "atmacalar" lakabı iki taraftar grubunun birleşmesi nbsp;sonrasında ortaya çıkıyor. Göçebe ve Derebeyler taraftar gruplarının 2013 yılında nbsp;birleşme kararı sonrasında kulübün sembolü "atmacalar" olarak belirleniyor.
nbsp;
Kardemir Karabükspor'un sembolü "mavi ateş" ise hikayesini demirden nbsp;alıyor. Kentte bulunan demir fabrikasının ismini de alan kulübün sembolü, demirin nbsp;üretim esnasındaki oluşturduğu mavi renkten geliyor.Eskişehirspor'un lakabı ise takımın İstanbul ekipleri karşısında nbsp;aldığı başarılı sonuçlar sonrasında ortaya çıkıyor. Taraftarların "şimşek gibi nbsp;çaktı" sözü üzerine sembol haline gelen söz, kulübün renklerinden kırmızıyla nbsp;birleşiyor ve "kırmızı şimşekler" olarak tescilleniyor. nbsp;
nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...