İran, Irak'a 'Husilere yardım' çağrısında bulundu

/ Kaynak: AA
İran, Irak'a 'Husilere yardım' çağrısında bulundu

DÜNYA Haberleri  / AA

Ruhani, Irak Başbakanı İbadi'ye gönderdiği mektupta 'Yemen'e yönelik askeri operasyonlara son verilmesi' konusunda yardım çağrısında bulundu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'ye mektup göndererek "Yemen'e yönelik askeri operasyonlara son verilmesi" konusunda yardım çağrısında bulundu. Merkezi ülkenin başkenti Tahran'da bulunan yarı resmi Mehr Haber Ajansı'nın haberine göre, Ruhani, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin 26 Mart'tan bu yana Husilere yönelik başlattığı hava harekatıyla ilgili İbadi'ye bir mektup göndererek "operasyonların durdurulması ve bölgeye insani yardım gönderilmesi" konusunda yardım istedi. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Murtaza Sermedi'nin vasıtasıyla İbadi'ye iletilen mektupta, "Yemen'e karşı askeri operasyonlara derhal son verilmeli, ülkedeki siyasi gruplar arasında diyalog yeniden başlamalıdır" ifadelerine yer verildi.
-"Derhal durdurulmalı"
Mektupta, Irak ve uluslararası kuruluşlardan "Saldırının derhal durdurulmasına yönelik çabada bulunmaları ve Yemen'e acil insani yardım göndermeleri için gayret göstermeleri" istendi. Öte yandan söz konusu mektubun iletildiği sırada İbadi, "Ülkesinin Yemen'deki dış müdahalelere karşı olduğunu, bu tür girişimlerin durumu daha karmaşık hale getirerek bölgesel ve uluslararası aşırılık ve terörizmin artmasına neden olacağını" belirtti.
Yemen'de, Husilerin başkent Sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Aden'i "geçici merkez" ilan etmiş ve bazı ülkeler, diplomatik temsilciliklerinin faaliyetlerini burada sürdüreceğini açıklamıştı.
Bu gelişmelerden sonra Husilerin, Aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine Hadi yönetiminin üst düzey yetkililerinin Arap Birliği ve uluslararası topluma, acil askeri müdahale çağrısı yapmasıyla Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, 26 Mart'ta Husilere yönelik hava harekatına başlamıştı.
Operasyona Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden oluşan Körfez ülkelerinin yanı sıra Fas, Sudan, Ürdün ve Mısır katılıyor.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...