BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Meclis

Seçim sonuçlarını görmek için tıklayın.
Anasayfa > Haber > MAKARNA ile kilo verin

MAKARNA ile kilo verin

Diyetisyenlere göre; makarna hem uzun süre tok kalmayı sağlıyor, hem de sağlıklı kilo vermeye yardımcı oluyor



Ne zaman “şişmanlık ve fazla kilolardan sorumlu gıdalar” gündeme gelse, listenin başına hemen makarna oturtulur. Oysa son zamanlarda yapılan araştırmalar, bu konuda makarnaya haksızlık yapıldığını ortaya koyuyor. Uzmanlar; makarnanın, hem uzun süre tok kalmayı sağladığını hem de sağlıklı kilo vermeye yardımcı olduğu söylüyor. Makarnanın çok lezzetli, bol çeşitli, pratik ve ekonomik olmasının yanı sıra sağlıklı ve dengeli beslenmenin de vazgeçilmez bir unsuru olduğunu söyleyen diyet uzmanları, makarnayı her gün tüketerek dahi kilo verilebileceğini belirtiyor. Besleyici değerinin yüksek ancak glisemik indeksi oldukça düşük olan makarna; A, B vitaminleri ile demir, kalsiyum, potasyum ve fosfor gibi mineraller açısından da çok zengindir. Ve sanıldığının aksine; mayonez, yağlı peynirler veya krema gibi sosları kullanmadan tüketildiğinde şişmanlatmaz. Besin değeri çok yüksek Diyet yaparken özellikle vücudun ihtiyaç duyduğu enerjinin temel kaynağı olan karbonhidratları da almak gerektiğini kaydeden uzmanlar, bu konuda şunları söylüyor: “Sunduğu lezzet çeşitliliği ve her damak zevkine hitap edebilirliği ile de makarna keyifle tüketilebilecek değerli bir besindir. Kalorisi ve yağ oranı çok düşük olan makarna, vücut için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içerir. Formuna dikkat eden herkes hafif bir sosla yapılmış makarnayı, gönül rahatlığıyla her gün yiyebilir. Makarna, sağlıklı beslenmenin en temel unsurlarından biri ve en çok kullanılması gereken besinler arasında yer alıyor. Yapılan araştırmalar makarna kullanımının yoğun olduğu ülkelerde, mide ve bağırsak kanserine daha az rastlandığını ortaya koyuyor.’’ Ağız kokusuna yoğurtlu çözüm ABD Uluslararası Tıbbi Araştırma Derneği’nce yapılan bir araştırmada, her gün düzenli olarak yoğurt yemenin, ağız kokusuna karşı en iyi çözüm olduğunu ortaya çıktı. Amerikalı bilim adamları tarafından yürütülen ve sonuçları Baltimore eyaletindeki tıp kongresinet sunulan araştırmaya göre; günde 170 gr. kadar yoğurt tüketmek, ağızda biriken koku yapıcı hidrojen sülfit seviyesini büyük oranda düşürüyor. Çok sayıda gönüllü üzerinde yapılan araştırmada, iki hafta boyunca hiç yoğurt yedirilmeyen bu kişilerin ağızlarındaki hidrojen sülfit gibi koku yapıcı bakteri seviyeleri ölçüldü. Daha sonra altı hafta boyunca bu kişilere her seferinde 85 gr olmak üzere, günde iki kez yoğurt verildi. Araştırma sonunda yapılan ölçümlerde ağızda koku yapıcı madde seviyesinin yüzde 80 oranında azaldığı görüldü. Yoğurdun, ağız kokusunun yanı sıra dişte tartar birikmesini de önlediği tesbit edildi. Haftada en az 3 öğün Diyet uzmanları, Türkiye’de makarnanın büyük bir kesim tarafından unlu gıda olarak algılandığını, ancak böyle bir durumun söz konusu olmadığını hatırlatıyor. Çünkü makarna, saf irmikten, yani ekmeklik buğdaya göre daha koyu renkli ve protein açısından daha zengin olan durum buğdayından elde edilen irmiği suyla yoğurarak üretiliyor. Özetle; protein deposu olan makarna, aynı zamanda A, B1, B2 vitaminleri ile fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, çinko gibi önemli mineralleri de içeren zengin bir gıda maddesidir. Bu sebeple, her yaş grubu insanın haftada en az 3 öğün makarna yemesi tavsiye edilmektedir.
 
 
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT