Çin nükleer müzakere anlaşmasının takipçisi olacak

/ Kaynak: AA
Çin nükleer müzakere anlaşmasının takipçisi olacak

DÜNYA Haberleri  / AA

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi: 'Belirlenen süre içinde kapsamlı bir anlaşmaya ulaşılması için Çin ilgili tüm taraflarla yakın temas içinde olacak''

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, İran ile 5+1 ülkeleri arasında varılan nükleer mutabakata ilişkin, "Belirlenen süre içinde kapsamlı bir anlaşmaya ulaşılması için Çin ilgili tüm taraflarla yakın temas içinde olacak ve yapıcı rol oynamaya devam edecek'' dedi. Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya'dan oluşan 5+1 ülkelerinin İran'ın nükleer programı üzerinde İsviçre'de iki gün önce uzlaşıya varmasının ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile telefon görüşmesi yaptı. Şinhua ajansının haberine göre, iki bakan arasındaki telefon görüşmesinde, Çinli bakan uzlaşının önemine dikkat çekerek, uzlaşmanın belirlenen süre içinde kapsamlı bir anlaşmaya ulaşması için ülkesinin ABD ve diğer ilgili taraflarla yakın temas içinde olacağını ve yapıcı rol oynamaya devam edeceğini dile getirdi.
Uluslararası nükleer silahsızlanmada Çin ve ABD'nin önemli sorumluluklar üstlendiğini ifade eden Vang Yi, İran yapılan müzakerelerde iki ülkenin yakın ilişki içinde olduğunu ve bunun ikili ilişkilere pozitif enerji kattığını söyledi. John Kerry de Çin'in önemli ve yapıcı rol oynadığına değinerek, nükleer müzakerelerde tüm tarafların yaptığı işbirliği sonucu uluslararası toplumun beklentilerini karşılayan uzlaşının elde edildiğini vurguladı. Kerry, ayrıca, müzakereleri sonuca ulaştırmak için tarafların işbirliğini güçlendirmesini umduğunu kaydetti. İsviçre'nin Lozan kentinde İran'ın nükleer programı konusunda "siyasi çerçeve anlaşması" sağlanırken, bundan sonraki aşamada anlaşmanın taslağı yazılmaya başlanacak ve nihai anlaşma 30 Haziran'da imzalanacak. Uzlaşıya göre, İran 10 yıl boyunca uranyum zenginleştirmede kullanılan santrifüjlerini önemli ölçüde azaltacak, uranyum zenginleştirmesini en az 15 yıl sadece sivil amaçlı nükleer faaliyetler için yeterli seviyede tutacak. Avrupa Birliği ve ABD de İran, nükleer programıyla ilgili bütün adımları attığında bu ülkeye uygulanan yaptırımları kaldıracak.
DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...