NCAA forma inovasyonunda 25 yılı doldurdu

NCAA forma inovasyonunda 25 yılı doldurdu

SPOR Haberleri

Üniversite basketbol şampiyonluğuna giden yol, yıllar içinde Nike'ın basketbol forması inovasyon değişimin ve yenilenmenin vitrini oldu.

Üniversite basketbol şampiyonluğuna giden yol, yıllar içinde Nike'ın basketbol forması inovasyon değişiminin ve yenilenmenin vitrini oldu. 25 yıl önce, üç Division 1 üniversite takımıyla başlayan miras, bugün, Mart çılgınlığı başlarken, kadınlar ve erkekler için 300'den fazla programla devam ediyor.


1989-1990'dan beri, Nike Basketbol'un parke sahalarda yüksek performans standartlar belirleme amacı, üniversite arenası ve antrenman alanlarının ötesine ulaştı. Sahalardaki inovasyon, en yeni stil trendlerini harekete geçirdi ve basketbolun sokaklar ve pop kültür üzerindeki etkisi deri değiştirdi. Bol, pamuklu, karma renkli tişörtler, kompresyonlu içlikler ve kolluklardan siyah çoraplara (artık alışıldık bu görüntü bir zamanlar dikkat çekiyordu) üniversiteli atletler James Naismith'in oluşturduğu oyuna belirleyici görüntüler kazandırdı.


1990: TRENDSETTER DÖNEMİ
Takvimler 1990'ları gösterirken Nike üniversite basketboluna girdiğinde, olağan giysiler, ağır, pro mesh jerseyler ve kısa şortlardı. İçlik seçenekleri tişörtler ve iç çamaşırla sınırlıydı. Georgetown Üniversitesi'nin İkiz Kuleleri, jersey altına bol, gri ya da lacivert, pamuklu tişörtler giyiyordu. Böylece, Amerikalı çocuklar arasında tişört üstüne jersey giyme trendi başladı. Nike 1992'de Hoyas takımı için ilk tam forma revizyonunu yaptı ve modifiye edilmiş jerseyler ve şortlarla daha aerodinamik bir görünüm başlattı. İnce değişiklikler getiren bu görünüm, Nike'ın basketbol tasarımına egemen olma ve yeni bir çığır açma niyetini ortaya koyuyordu.


NCAA forma inovasyonunda 25 yılı doldurdu



1992: KABARTMALAR VE NIKE LOGOLU ŞORTLAR
Yeni tasarım öğeleri, jersey desenleri ve oyunu değiştiren üretimler çıkaran Nike Basketbol, 1990'ların ortalarında hızla büyüdü. Cesur, kendine güvenen desenler ve ülkenin en heyecan verici oyuncularından biri sayesinde, kabartmalar ve genişletilmiş desenlerle süslenen Nike jerseyleri basketbol giyiminde yeni bir standart ortaya koydu. Şortlar geleneğe karşı koyarak, giderek bollaştı ve uzadı. Şu anda formalarda standart bir öğe olan Nike logosu, basketbol şortlarında ilk defa sol kalçada göründü.


1995: PARKE SAHADA SOKAK SAHASI STİLİ
Nike, atletlerin başlattığı trendleri de destekledi: Oyuncular tişört içliklerinin kollarını kesmeye başladı ve takımlar da sarkık şortlara ve farklı renkte çoraplara geçerek geleneğe başkaldırdı. Böylece, üniversite basketbolu stili hızla toplum kültürüne girdi. Dergiler, televizyon reklamları ve filmler Amerikan basketbolu trendlerine doğru yöneldi ve bu stil hızla başka ülkelere sıçradı.


1995: YENİ İÇLİK ISIYI DÜŞÜRÜYOR
1990'ların başlarındaki formalar naylon parlak ya da pro mesh kumaşlardan yapıyordu ve yaklaşık 350 gram ağırlığındaydı. 1995'te, Nike'ın basketbol formaları, terin vücuttan süzülmesi için nem kontrolü sağlayan Dri-FIT içliğin başlangıcına doğru önemli bir adım attı. Termoregülasyona yönelik bu ilk denek kritikti – Nike'ın sahadaki yenilikleri, atletlerin rahat ve kuru olmasını sağlamak için modern ve hafif çözümler sağlamaya devam etti.


NCAA forma inovasyonunda 25 yılı doldurdu



1997: ARİZONA'NIN KAZANAN GÖRÜNTÜSÜ
1997'de, Arizona Üniversitesi'nin Wildcats takımı bir dönüm noktası sağladı: Tamamen Nike giysileri ve ayakkabılarıyla ulusal şampiyonluk kazanan ilk üniversite basketbol takımı oldular. Şampiyonluğa giderken, kendi gruplarında birinci olan üç takımı yenmeyi başardı – bu daha önce yapılamamış bir şeydi – ve günümüzde bir ikon olan, Eric Avar'ın tasarladığı Nike Foamposite 1 ayakkabısını ilk kez sergiledi.


2001: DRI-FIT MESH VE YENİ BİR YAKA KESİMİ
Nike 2001 yılına kadar yaklaşık 20 elit Division 1 basketbol takımının saha giysilerini hazırladı. Yeni milenyumun en yoğun dönemlerinde, bu okullar – Arizona Üniversitesi ve Duke Üniversitesi dahil – forma ağırlığını 260 grama düşüren, yenilik niteliğindeki kumaşlardan yararlandı. Parlak naylon ve pro mesh gibi standart maddelerden uzaklaşan Nike, Dri-FIT içliklerden bütün üniformada benzer nem yönetimi sağlamaya doğru ilerledi ve jerseyler ve şortlarda yassı Dri-FIT mesh kullanmaya başladı. Şortlar yine uzun ve boldu ama jersey desenleri hızla değişmeye devam etti. En belirgin değişiklik, Nike'ın yeni sunduğu ve kendini izleyen tüm jersey siluetlerinin standardını belirleyen boyun kesimiydi.


2004: NIKE SPHERE FORMALARI HAFİFLETİYOR
Nike Basketball, 2004 yılındaki Nike Sphere sunumuyla nem yönetimi ve hafif performansa vurgu yaptı. Yeni bir boyun kesimi, jersey siluetini modernleştirdi ve forma ağırlığının 250 gramın üzerine düşürülmesine yardımcı oldu.


2007: SYSTEM OF DRESS SUNUMU
Nike Basketball'un sonraki değişimi, 2007 yılında, yeni "System of Dress" konseptinin sunumuyla gerçekleşti. Bu konsept, baştan ağaya, bütünlüklü bir görüntüyü kapsıyordu. Yeni formalar, egemen ulusal şampiyon olan Arizona Üniversitesi Gators takımı, Arizona Üniversitesi ve Ohio State Üniversitesi'nde ilk kez sahaya çıktı ve basketbol giysilerinde belirgin bir değişim başlattı. Özel yapım jerseyler ve daha uzun, bol şortlar, yeni ve daha sofistike bir görünüm ortaya koydu.


Nike ayrıca yeni Nike Pro Compression içlik seçenekleri sundu. Bu içlikler, uzun kollu, kısa kollu ve kolsuz üstler ve çeşitli uzunluklarda altlardı. Bu yeni seçenekler, oyuncuların formalarını kendi bireysel ihtiyaçlarına göre değiştirmelerini sağladı. Ek bir dokunuş olarak, içlik parçaları takımlara özgü ve Hall of Fame oyuncular ve maskotların adları gibi miras anlarına saygı duruşunda bulunan semboller ve grafiklerle bezenmişti.


Hafif ve nefes alan System of Dress formaları, basketbol oyunundaki kültürel bir değişime cevap verdi ve sahadaki hareketlilik ve termoregülasyonu geliştirdi.


NCAA forma inovasyonunda 25 yılı doldurdu



2009: TERSYÜZ ÜRETİM
2009-10 yılında marka, giyime olan yaklaşım sisteminin yeni yinelemesini tanıttı: daha hafif Nike Hyper Elite forması.


Tersyüz başlayan yeni 360 derecelik görünüm yenilikçi Nike Pro Combat kapitone içlik ile ortaya çıktı. Ürün teknolojisi, altın madalya için Pekin'de kapitone kompres katman giyen Kobe Bryant ve LeBron James'in test etmesi ve içgörüsü ile şekillendi. Oyunun fiziğe dayanan doğasındaki değişime tepki veren basketbola özgü koruyucu kapitone, hareketliliği kısıtlamadan korumayı en son seviyeye getirdi.


Duke Üniversitesi dâhil beş program, katmanlı havalandırmayı sağlamak için tasarlanmış gözenek ve dikkat çekici oranda azaltılmış kumaş yoğunluğuyla üretilen Nike Pro Combat içlikler ve Nike Aerographic formalarını birleştirdi. Kumaş ağırlığını yüzde 31 azaltan teknoloji aynı zamanda dinamik ve çığır açan şekillere imkan sağladı. Blue Devils'in formasında kurumsal mirasının gotik mimari sembolü olan ikonik Duke Chapel'i gösteriyordu.


2011: GERİ DÖNÜŞÜMLÜ POLYESTER PERFORMANSI YENİDEN TANIMLIYOR
Nike Hyper Elite formaları, hem performans yeniliği hem de sürdürülebilir imalatın sınırlarını zorlayarak 2011'de yenilendi. Kuzey Carolina ve Michigan Devlet Üniversiteleri tarafından tanıtılan yeni formalar yüzde 80 geri dönüşümlü polyesterden üretilmiştir. Sezon sonunda, çevre dostu üretim, formayı Nike Basketball'un 80 yıllık geçmişe sahip okulları için şekillendirmiştir.


2012: DAHA HAFİF, DAHA İNCE HYPER ELITE
Üstün performans ve düşük çevresel etki için özel olarak tasarlanan Nike Hyper Elite Platinum formaları 2012 yılında ülkenin en köklü kolej programlarının dokuzunda kullanılmıştır.
Önceki formalardan yüzde beş daha hafif olan Nike Hyper Elite Platinum yüzde 100 geri dönüşümlü kumaştan yapılan şort ve en az yüzde 96 geri dönüşümlü kumaştan oluşur. 2007 yılının orijinal Kıyafet Sistemi'nin bir değişimi olan ölçüler spora özel terzilik ve geliştirilmiş hareket etkinliğini kapsar. Formanın ön tarafında bulunan Nike Sphere kumaşı termoregülasyonu desteklerken, şortun kenar kısımlarındaki lazer kesim delikler hava alınabilirliği artırır.
Farklı ve takım odaklı tasarımlar, performans, stil ve sürdürülebilirliği sağlayan bulmacanın son parçası niteliğindeki Nike Aerographics arka panellerin kullanımı sayesinde mümkün olmuştur.


NCAA forma inovasyonunda 25 yılı doldurdu



2013: ROAD TEST EDİLDİ
2013 Hyper Elite Road formasıyla tasarımın deplasmanda avantaj sağlaması amaçlanmıştır. Nike Hyper Elite Road forması, Nike Hyper Elite Platinum ile tanıtılan ana gövde üzerinde geliştirilmiş ve orta göğüs kısmında sahadan ilham alan cesur grafikleri tanıttı. Arka isim plakası, her okulun maskotuna ve taraftarına yönelik ikonik göndermeler içeriyordu.


2014: GEÇMİŞ VE MEVCUT PERFORMANS nbsp;
Okul mirası ile seçkin giyim yeniliklerini bir araya getiren 2014 Nike Hyper Elite Dominance formaları, yedi en iyi programın geçmiş ve mevcut halini kutladı: Michigan Devlet Üniversitesi, Ohio Devlet Üniversitesi, Duke Üniversitesi, Kentucky Üniversitesi, Syracuse Üniversitesi, Oregon Üniversitesi ve Kuzey Karolina Üniversitesi. nbsp;


Hafif forma, ter yönetimi için iç boyunda kullanılan Nike Sphere kumaş ve maksimum hareket için boğumlu kol oyuntularını kapsamaktadır.


Yüzde yüz geri dönüştürülmüş polyesterden üretilen şortlarda lazer kesimli ve dört yönlü havalandırma deliklerinin yanı sıra streç kumaş kullanılmış.


Yedi formanın her birinde geçmiş sezonlara ait özel logolar, yazı stilleri ve renkler kullanılarak her bir programın zafer gelenekleri onurlandırmış.


2015: GELECEK BÖLÜM
Bu yılın turnuva sezonuna doğru ilerlerken, Nike Hyper Elite forma modern grafiklerle kaynaştırılmış yenilikçi termoregülasyon teknolojisi sayesinde okul ruhunu uyandırıyor. Şortun bel kısmının her iki yanında yer alan floke edilmiş ter emme bölgeleri Nike Hyper Elite şortların performans değerini arttırıyor. Sporcular rahatlık ve güvenli oyun avantajlarının yanı sıra serinlemenin yeni bir boyutunu deneyimliyor.


Her bir okulun deplasman formasının şortunda, beyaz bir fon üzerinde okulun kendi renklerinde harfler kullanılarak yazılmış isimleri ve 26 derecelik bir açı kullanılarak tasarlanmış hız grafikleri bulunuyor. Her bir okulun 26 derecelik açıyla tasarlanmış grafiği, ilk kez 1978 yılında piyasaya sürülen klasik Nike Windrunner koşu ceketinden ilham alınarak tasarlanmış. Her bir grafik, basketbol oyuncularının oyunun gidişatına göre yaptıkları ayırt edici 1,000 civarında hareketi temsil ediyor. nbsp;
1995 yılının forması (26,8 ons) ile şu anda kullanımda olan 2015 Hyper Elite formanın (11,4 ons) ağırlıkları arasındaki fark 15,4 ons ve bunun anlamı 1994-95 sezonunda kolej oyuncusu başına yaklaşık olarak 124 pound (56.24 kg) demektir.


Performans odaklı stilin zirve noktası olan Hyper Elit formanın temsil ettiği nokta Nike markasının endüstriye yön veren en son ki yeniliğidir.


NCAA forma inovasyonunda 25 yılı doldurdu



ŞAMPİYONLUK GELENEKLERİ


Arizona Üniversitesi 1997 yılında unvanını aldığından beri 18 erkek ulusal şampiyonluk takımından 13'ü baştan aşağı Nike forma giydi. Bu aynı zamanda 2001'den 2007'ye kadar olan ve Florida Üniversitesi Gators takımının arka arkaya kazançlar ile aldığı yedi kupayı da kapsıyor. Kadınlar tarafında ise 14 şampiyonluğun sekizi Nike giydi.


Connecticut Üniversitesi, Nike üniformaları ile 12 karma ulusal şampiyonluk elde etti ve buna takım koçu Geno Auriemma'nın Huskies takımının elde ettiği 9 şampiyonlukta dâhildir.


Nike Basketbol'un forma yeniliğine odaklanması sporun estetikleştirilmesini sahadan kültüre kadar her yerde onlarca yıldır şekillendirdi ve bu gelecek yıllarda yeni tanımlayıcı anlar üreterek devam edecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...