Burkina Faso'da seçimlere doğru

/ Kaynak: AA
Burkina Faso'da seçimlere doğru

DÜNYA Haberleri  / AA

Geçiş dönemi parlamentosu, eski Devlet Başkanı Compaore'nin hükümetinde görev yapanların seçimlere katılmalarını engelleyecek tasarıyı kabul etti.

Burkina Faso geçiş dönemi parlamentosu, devrik Devlet Başkanı Blaise Compaore'nin hükümetinde görev alanların ekimde düzenlenecek seçimlere katılmalarını yasaklayan yasa tasarısını onayladı. Hükümet kaynakları, 10'ya karşı 73 oyla kabul edilen tasarıyla eski liderin döneminde görev yapmış ve geçen sene Compaore'nin tekrar devlet başkanlığına aday olmasının önünü açan yasa tasarısına destek verenlerin seçimlere katılmasının engellendiğini açıkladı. Öte yandan güvenlik kaynakları, Compaore döneminde görev yapmış eski İçişleri Bakanı Jerome Bougouma, eski Altyapı Bakanı Jean Bertin Ouedraogo ile eski Maden ve Enerji Bakanı Salif Kabore'nin hafta başında tutuklandığını bildirdi. Eski bakanların hangi sebeple tutuklandığına ilişkin ayrıntılı bilgi verilmedi. Ülkede 11 Ekim'de devlet başkanlığı ve genel seçimlerin düzenlenmesi planlanıyor. Burkina Faso'da 5 ay önce 1987'de iktidara gelen Blaise Compaore'nin, tekrar aday olmasına imkan tanıyan anayasa değişikliği tasarısı krize neden olmuştu. Tasarıya karşı çıkanlar sokakları savaş alanına çevirmişti. 1991 yılında seçildikten sonra iki kez yedişer, iki kez de beşer yıllığına devlet başkanlığı görevine gelen Compaore, protestolar üzerine 1 Kasım'da istifa etmek zorunda kalmış ve Fildişi Sahili'ne sığınmıştı. Kriz, 16 Kasım'da Michel Kafando'nun bir yıl olarak öngörülen geçiş döneminin devlet başkanı olarak seçilmesiyle sona ermişti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...