Spekülasyona karşı gıda ithal edebiliriz

Spekülasyona karşı gıda ithal edebiliriz

Ekonomi Haberleri

Bakan Zeybekci, "Ellerinde patlar. Hazırlıklarımızı yaptık. Onlara dünyanın kaç bucak olduğunu öğretiriz" dedi

konomi Bakanı Nihat Zeybekci, gıda spekülatörleri için "Dünyanın kaç bucak olduğunu görecekler" ifadesini kullandı. Anadolu Ajansı Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları cevaplayan Bakan Zeybekci, genelde gıda, özelde patates fiyatlarının sorulması üzerine, "Hazırlıklarımızı yaptık. Gerekirse üreticinin elinden 1 liraya çıkıp tüketicinin eline 5 liraya varan patatesi, eline alanların elinde patlatacak, onlara dünyanın kaç bucak olduğunu gösterecek noktaya gelmiş bulunuyoruz" dedi. Bazı gıdaların fiyatındaki hızlı artışa ithalatla tedbir alınıp alınmayacağına ilişkin soruyu, geçen sene kuru fasulye fiyatlarındaki yükselmeyi hatırlatarak cevap veren Zeybekci, şunları söyledi: "Bu tam anlamıyla spekülasyondu. Türkiye'nin üretimi ve tüketimi belli. Bu konuda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ithalat yetkisi verdiğimiz anda fiyatlar değişmeye başladı. Bir kilo bile fasulye ithal etmeden fiyatlar istediğimiz noktaya doğru gelmiş oldu. Patates fiyatlarında da son 1 yılda ciddi artış var son iki ayda da bir spekülasyon var. İhtiyaç duyacağımızı zannetmiyorum ama hazırlıklarımızı yaptık. Gerekirse, üreticinin elinden 1 liraya çıkıp, tüketicinin eline 5 liraya varan patatesi, eline alanların elinde patlatacak, onlara dünyanın kaç bucak olduğunu öğretecek noktaya gelmiş bulunuyoruz." nbsp;Bu konuşulduğunda "Patates de ithal ettiler" diyeceklerini anlatan Zeybekci, "Henüz daha o noktaya gelmedik. 4.5-5 milyon ton patates üretimimiz var ve bu rakam tüketimimizin çok üzerinde. Birileri bunu speküle ediyor, onlara derslerini verecek noktaya geliyoruz. Önümüzdeki dönemde enflasyonu oynatan diğer ürünlere de bu şekilde müdahalelerimiz olacak. Müdahale etmemiz gereken neresi varsa ona müdahale etmekten çekinmeyiz, gerekirse yaparız" şeklinde konuştu. Türkiye ekonomisi hakkında bilgi verirken de Zeybekci, AK Parti'nin 2015'in ikinci yarısını, 2016'yı tam anlamıyla dönüşüm dönemi olarak planladığını belirterek, "Türkiye dönüşecek. Türkiye'nin tüm kurumlarıyla, bildiğimiz kalıplarının değiştiğini göreceğiz. Ön hazırlıkları yapıldı. Biz, önce 1.5 yılı, ardından hedef 2023, hedef 2053, hedef 2071. Bugün Türkiye'de 2023'ü telaffuz eden, 2053'ü telaffuz eden, 2071'i telaffuz eden başka kimse var mı?" dedi.
Faizler artmaz not sabit kalır
Kredi derecelendirme kuruluşu Standart and Poors'un (S) cuma günü açıklayacağı raporda, Türkiye ile ilgili nasıl bir değerlendirme beklediğinin sorulması üzerine Zeybekci, 2014 yılında cari açıkla ilgili konulan hedeflerin fazlasıyla yakalandığını söyledi. Son 4-5 yıl içinde istihdama, iş gücüne katılım oranının yüzde 44'ten yüzde 51'e çıktığını anlatan Zeybekci, "Bu trend yüzde 70'e doğru gidecek. Onun için Türkiye yüzde 5 büyümek zorunda. Dış ticaretimizde geçen sene yüzde 22 iyileşme sağladık. Bu tablolardaki olumlu gidiş sayesinde, kredi derecelendirme kuruluşları Fitch ve Moody's görünümü sabit tuttu. Yılın ikinci yarısında hepsinde pozitif etki göreceğimize inanıyorum" dedi. Zeybekci, Merkez Bankası'nın faiz uygulaması konusunda da "Faiz indirimine gidebileceğini zannetmiyorum ama faizle ilgili yukarı yönlü bir beklentim yok. Piyasaların da yok" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...