Abdullah Gül: Bir yanlış anlama olmuştur

/ Kaynak: İHA
Abdullah Gül: Bir yanlış anlama olmuştur

GÜNDEM Haberleri  / İHA

11'nci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Erivan ziyaretini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tasvip etmediği iddialarına ilişkin, "Bir yanlış anlama olmuştur" dedi.

11'nci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Erivan ziyaretini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tasvip etmediği iddialarına ilişkin, "Bir yanlış anlama olmuştur" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 3'üncü Cumhurbaşkanlığı Sofrası'nda tarihçileri ağırladı. Yemekte tarihçilerle 1915 olaylarını enine boyuna değerlendiren Erdoğan, tüm konuklara tek tek söz verdi, notlar aldı. Derin Tarih Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Armağan, Erdoğan'ın Ermenistan'da maç izlemeye giden 11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ilişkin serzenişte bulunduğunu söyledi.

Armağan, yemekle ilgili şunları kaydetti: ''Bir önceki Gül dönemine ilişkin eleştiri ve serzeniş yakaladım. Sayın Gül'ün Erivan'a gidip maç seyretmesi gibi yaklaşımların 'ortamı yumuşatmayı amaçlarken karşı tarafın eline koz verdiğini ve bizim üzerimize gelmeyi sağladığına' vurgu yaptı. Bursa'da yapılan maçtan sonra bir sonuç çıkmadığını ifade etti; 'Ortalığı yumuşatmaya çalışarak işin içinden çıkamayız' dedi.''

Cuma namazını Beykoz'da bulunan Çavuşbaşı Merkez Camii'nde kılan Gül'e, gazeteciler bu iddiaları sordu. Gül, Erivan ziyaretini Erdoğan'ın tasvip etmediği iddialarına ilişkin soru üzerine, "Bir yanlış anlama olmuştur" yanıtını verdi.

MUSTAFA ARMAĞAN ÖZÜR DİLEDİ

Tarihçi-yazar Mustafa Armağan, Cumhurbaşkanlığı Sofrası'nda ele alınan konulara ilişkin yaptığı ilk açıklamada, kendisinin bazı hususları yanlış anlamasından kaynaklı ifadeler kullandığını belirterek, özür diledi.

Armağan, dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı Sofrası'nın ardından yaptığı açıklamaların, yemekteki bazı ifadeleri yanlış anlamasından kaynaklandığını belirterek, "Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerini Sayın Putin'in 'soykırım' açıklamasından sonra başkonsolosluk veya gerekirse maslahatgüzar seviyesine indirebileceğine dair dünkü ifadem bir yanlış anlamadan kaynaklanmıştır" dedi.

Armağan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ermeni iddialarına yönelik açıklamasından üzüntü duyduğunu Sofra'da ifade ettiğini anlattı.

Armağan, "Erdoğan, Putin'e eğer Erivan'daki anma toplantısına gitmezse kendisinin de 9 Mayıs kutlamaları için Rusya'ya gideceğini söylediğini, Putin Erivan'a gidince kendisinin de Rusya'ya gitmekten vazgeçip büyükelçilik veya hatta maslahatgüzar seviyesinde bir katılımla temsil edileceklerini belirtmişti. Ancak Sayın Putin'e olan kırgınlığına dair vurgulu ifadesi ile peş peşe gelince bu iki beyanattan farklı bir izlenim aklımda kalmış ve çıkışta basına bu şekilde intikal ettirmişim. Bu yanlış anlama tamamen bana aittir. Özür dilerim" diye konuştu.

-11. Cumhurbaşkanı Gül'ün Erivan'da futbol maçı izlemesi

Mustafa Armağan, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Ermenistan'da futbol maçı izlemesinin de Erdoğan tarafından iki ülkenin ilişkilerinin geliştirilmesi açısından yumuşatıcı bir adım olarak görüldüğünü, ancak Ermenistan tarafından karşılık bulmamasını eleştirdiğini kaydetti.

Armağan, "Erdoğan, Sayın Gül'ün Erivan'a gitmesinin yanlış olduğunu değil, uzatılan bu samimi ele Ermenistan'ın aynı şekilde karşılık vermeyişinin yanlış olduğunu ve zaten Erivan'ın genel tavırlarının da uzlaşmaktan yana değil, sertleşmekten yana olduğunu, Türkiye'nin bundan sonra bu adımları ancak karşı taraftan mukabil bir adım gelirse atacağını ifade etti" açıklamasını yaptı.

Sofrada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Heybeliada'daki Ruhban Okulu'nun hemen açılmasından yana olduğunu ancak Yunanistan'ın da Selanik'te hiç olmazsa bir camiyi ibadete açmasını talep ettiklerini, fakat Yunanistan'ın buna yanaşmadığını belirttiğini anlatan Armağan, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin artık soykırım iddiaları karşısında uzlaşma yönünde bir tavır takınmayacağını, iddiaları hiçbir şekilde kabul etmediklerini ve kim ne derse desin Türkiye'nin yoluna devam edeceğini ısrarla vurguladı. Buradan anlaşılması gereken, Sayın Gül'ün tavrının bir eleştirisi olmayıp Türkiye'nin bütün bu politik hamleleri denedikten sonra karşı taraftan beklediği yumuşamayı bulamayınca kararlı bir tutum ortaya koyma noktasına gelmesidir."

GÜNDEM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...