BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Kalp hastalığında yaş 30’lara düştü!

Kalp hastalığında yaş 30’lara düştü!

Kalpte riskli yaş döneminin hızla düştüğü ve hastalıkla karşılaşma ihtimalinin büyük artış gösterdiği bildirildi.



ADANA - Kalpte riskli yaş döneminin hızla düştüğü ve hastalıkla karşılaşma ihtimalinin büyük artış gösterdiği bildirildi. Adana Numune Hastanesi Fatma Kemal Timuçin Kalp Merkezi kardiyologlarından Doç. Dr. Mustafa Kemal Batur, kalp rahatsızlıklarının sebep olduğu ölümlerin her geçen gün arttığını belirterek, insanları kanserden sonra en çok tehdit eden hastalığın kalp hastalığı olduğuna dikkat çekti. Korkutan gerçek Batur, özellikle Türkiye’de hayat şartlarından dolayı kalp sağlığının zamanla bozulduğunu ifade ederek, “Geçmiş yıllarda 40 yaşın altındaki kişilere hasta gözüyle bakılmıyordu. Fakat yaş sınırı artık 30’lara kadar düştü, hatta kalp spazmı geçiren gençlerin sayısı da gün geçtikçe artıyor” dedi. Hastalığın zaman içerisinde önemli bir boyut değiştirmesi ve yaş sınırının düşmesine rağmen toplumda halen yeterince önemsenmediğinin altını çizen Batur, “Ülkemizde, hastalığın ciddiyetinin farkına varılmıyor ve kalp sağlığının bozulmasını tetikleyen faktörler uygulanmaya devam ediyor. Vatandaşlar, sağlıksız beslenerek çok yüksek kaloride yiyecekleri tercih ediyor ve spordan uzak hayatlarına devam ediyor. Ayrıca, stres, A’dan Z’ye herkesin hayatında yer alıyor. Bu da küçük büyük herkesin kalp spazmı geçirmesine yol açıyor. Eğer bu gidişat durdurulmazsa, kalp hastalığı gelecekte herkes için problem teşkil edebilecek boyutlara ulaşabilir ve 10 yıl sonra herkesin korkulu rüyası haline gelebilir” dedi. Doç. Dr. Mustafa Batur, hastalıktan dolayı oluşan bu kötü tablonun yok edilebilmesi için herkesin kendisine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayarak, “Yediklerinize, içtiklerinize ve hayat tarzınıza dikkat edin. Yemeklerden 1,5 veya 2 saat sonra mutlaka spor yapın. Eğer bunun için fırsat bulamıyorsanız en azından günde 45-50 dakika tempolu şekilde yürüyün” şeklinde tavsiyelerde bulundu. Batur, hastalığın ciddi boyutlara ulaşmaması için uzmanların verdiği diyetlerin uygulanması, az yağlı ve bol sebzeli yiyeceklerin tüketilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT