Obama'nın özel temsilcisi: Son hat Türkiye

Obama'nın özel temsilcisi: Son hat Türkiye

DÜNYA Haberleri

ABD'li eski General Allen, "Yabancı savaşçı akışını durdurma görevi sadece Türkiye'nin sırtına yüklenemez" dedi.

Türkiye'nin IŞİD'e katılmak için Suriye'ye geçen yabancı savaşçıları engelleme faaliyet ve çalışmalarına ABD'den destek geldi. Amerika'nın öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun koordinatörü ve Başkan Barack Obama'nın özel temsilcisi emekli General John Allen, "Suriye'ye yabancı savaşçı akışını durdurma görevi sadece Türkiye'nin sırtına yüklenemez" dedi. Katar'ın başşehri Doha'da düzenlenen ABD-İslam Dünyası Forumu'na katılan Allen, IŞİD'in küresel bir problem haline geldiğini söyleyerek, "Türkiye örgüte katılan yabancı savaşçıları durdurmakla sorumlu tek ülke değil" ifadesini kullandı. Dünyanın dört bir yanından IŞİD'e katılmak için Suriye ve Irak'a yabancı savaşçılar geldiğini belirten Allen, Türkiye'nin yabancı savaşçıların bu ülkelere girmesini engelleyecek 'son savunma hattı' olduğuna da dikkat çekti. Emekli general Allen, IŞİD'in büyümesinin küresel etkileri olduğunu ve kontrol altına alınmazsa insanlığın gelişimine büyük zarar vereceğini vurguladı. IŞİD'in sadece Irak veya Suriye'nin problemi olmadığını belirten Allen, silahlı örgütün 'giderek küreselleşen bölgesel bir problem' olduğunu söyledi.
ULUSLARARASI DESTEK ŞART
Öte yandan Irak Başbakanı Haydar İbadi, "IŞİD'in savaşçılarının çoğu Iraklı değil; bölgeden ve diğer ülkelerden geliyor. Dolayısıyla yabancı savaşçı akışının engellenmesi noktasında uluslararası desteğe ihtiyacımız var. Terör örgütü, gerek petrol satarak gerekse diğer yollarla destek almaya devam ediyor" dedi. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony John Blinken de IŞİD'in son 9 ayda yüzde 25 oranında toprak kaybettiğini belirterek, "Örgüte sağlanan finansmanın zayıflaması ve daha çok savaşçı alamaması için bütün gücümüzü seferber etmeliyiz" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...