Filistinli ilk kadın mülteci: Meryem

Filistinli ilk kadın mülteci: Meryem

MAGAZİN Haberleri

15 yaşında cezaevine girdi. Mahkûmiyeti bitince 17 yaşında sürgün edildi... Ülkesine 30 yıl sonra geri döndü...

İsrail'in Filistin'e karşı tecridi sürerken, Filistin'in direnişteki son kalesi olan Gazze'de insan hikâyeleri yürekleri burkuyor. Meryem, daha küçük yaşlarda İsrail askerleri tarafından tutuklandı.15 yaşında cezaevine giren Meryem, 17 yaşında mahkumiyeti bitince yurt dışına sürgün edildi ve 30 yıl sonra Filistin'e doktor olarak döndü. nbsp;Gazze'de Kadın Araştırmaları Merkezi'nde kendisi gibi cezaevine girmiş kadınlar için çalışan Psikolog Meryem Ebu Dakka'nın hayat hikâyesi TRT Arapça ekranında 'Filistin'de Kadın Olmak' programında bu akşam saat 23:30'da ekrana geliyor.

'DAHA ÇOK KÜÇÜKTÜ ' nbsp;
Programda Meryem Ebu Dakka, 1967'de '6 gün savaşları' olarak bilinen Filistin işgal edilirken küçük bir kız çocuğu olarak kendisini savaşın ortasında nasıl bulduğunu dillendiriyor. Daha ortaokuldayken, yeğeni sayesinde girdiği bir direniş grubunun ilk silahlı kadın üyelerinden olduğunu söylerken gözyaşlarını tutamıyor. Meryem, İsrail askerleri tarafından tutuklanma hikâyesini ise şöyle anlatıyor; "O gece babamın karşına maskeli çıktım. Sesimi değiştirerek ' Biz gerillayız, şehitler için para topluyoruz' dedim. Babam itiraz etmeden parayı verdi. Ertesi gün 'Baba dün gece köye gelen kızı gördün mü' dedim. Babam 'Evet kızım, çok küçüktü. Onu koruması için Allah'a dua ettim!' Babam o kızın ben olduğumu ancak sürgün edildiğim gün öğrendi."17 yaşında cezaevinden çıkan Meryem, ilk sürgün edilen Filistinli kadın oluyor. Ürdün'den sonra Bulgaristan ve Lübnan'da yaşayan Meryem burada eğitimini alarak, 30 yıl sonra ülkesine geri dönebildi.


Filistinli ilk kadın mülteci: Meryem

Gazze Kadın Araştırmaları Merkezi'nde çalışan Psikolog Dr. Meryem Ebu Dakka, fotoğraflara bakarken 30 yıl önceki yürek burkan acıları yeniden yaşadığını söyledi. nbsp;

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...