Afrika'da terör örgütlerinin nüfuz mücadelesi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Afrika'da terör örgütlerinin nüfuz mücadelesi

DÜNYA Haberleri  / AA

Afrika konularında uzman gazeteci, akademisyenler ve askeri uzmanlar, DAEŞ ve el-Kaide gibi terör örgütlerinin Afrika kıtasını ele geçirmek için programlı bir savaş yürüttüğünü savunuyor.

Afrika ülkeleri terörle mücadele konusunda ikili veya grup çalışmalarının yanı sıra güvenlik anlaşmaları imzalarken, DAEŞ ve el-Kaide gibi iki terör örgütü, kara kıtada etkinlik yarışına girişmiş durumdalar. 

AA muhabirine konuşan uzmanlara göre 2014'ün ikinci yarısı ile 2015 yılları boyunca iki örgüt Afrika'yı ele geçirebilmek için birbirleriyle adeta yarış içindeler.

Güvenlik konularındaki çalışmalarıyla tanınan Cezayirli gazeteci Bualem Fevzi, "Afrika, terör örgütleri için yeni bir genişleme sahasına dönüşüyor. Hatta konunun uzmanları ve resmi yetkililer de DAEŞ'in Libya'daki yapılanmasından bahsediyor. Örgütün bölge güvenliği için bir tehdit kaynağına dönüşmesi konusunda endişeliler. Bununla birlikte 2015 Kasım ayında Mali'nin başkenti Bamako'da 2016 Ocak ayında Burkina Faso'nun başkenti Ouagadougou'da kanlı saldırılar düzenleyen el-Kaide ile Batı Afrika ülkelerindeki çatışmalar şiddetleniyor" dedi.

"DAEŞ biat alarak yayılıyor"

Cezayirli akademisyen Bin Tayyib Muhammed ise "DAEŞ Afrika'daki selefi eğilimli gruplardan biat alarak yayılıyor. El-Kaide ise bazı ülkelerde elektronik ortamda DAEŞ'i dini konularda sıkıntılı olmakla suçluyor ve davet çalışmalarıyla kendi fikri yapısını güçlendiriyor" ifadelerini kullandı.

İki örgütün sanal ortamlarda Afrika'daki nufuz alanlarını genişletmek için mücadele verdiğini belirten Muhammed, söz konusu mücadelede DAEŞ'in hilafet kavramını kullandığını, el-Kaide'nin ise DAEŞ'in günlük uygulamalarındaki hataları ön plana çıkartarak bir mücadele taktiği yürüttüğünü dile getirdi.

"El-Kaide Afrika'daki 6 ülkede varlığını sürdürüyor"

Cezayirli Güvenlik Uzmanı Dr. Muhammed Tavati ise, "El-Kaide DAEŞ'e karşı verdiği mücadelede kendisinin 'itidal' fikrini büyük gruplara taşıma ve el-Kaide lideri Eymen ez-Zevahiri'yi dünyadaki cihat yanlısı grupların lideri olarak tanımlama yolunu benimsiyor" dedi.

Tavati sözlerini şöyle tamamladı:

"El-Kaide Afrika'daki 6 ülkede varlığını sürdürüyor. Somali'de el-Kaide'ye bağlı olan eş-Şebab Hareketi örgütü, Libya'daki gruplar ki bunlardan en önde geleni DAEŞ'e karşı koymaya karar veren Derne Mücahidler Şura Konseyi'dir. Bunlardan başka Cezayir, Mali, Nijer ve Moritanya'da da el-Kaide'ye bağlı yapılar var. Ayrıca Murabitun örgütünün Cezayir asıllı lideri billur lakaplı Muhtar Belmuhtar el-Kaide ile örgütün Mağrip bölgesindeki Cezayirli lideri Abdulmalik Dorukdal komutası altında birleşmeye karar verdi."

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...