BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Gebelikte balık yiyin çocuğunuz astım olmasın

Gebelikte balık yiyin çocuğunuz astım olmasın

Astım, çağımızın hastalığı. İstatistikler, dünyanın bir çok ülkesinde astım hastalarının, özellikle de çocuk astımlı sayısının her geçen yıl katlanarak arttığını gösteriyor.



Astım, çağımızın hastalığı. İstatistikler, dünyanın bir çok ülkesinde astım hastalarının, özellikle de çocuk astımlı sayısının her geçen yıl katlanarak arttığını gösteriyor. Bu artışın sebeplerini belirleyebilmek için pek çok araştırma yapılıyor ve özellikle de astımlı ailelerin çocuklarında hastalığın ortaya çıkmasının önlenip önlenemeyeceği üzerinde çalışılıyor. Çünkü; anne-babasından biri astımlı olan çocuklarda astıma yakalanma riskinin yüzde 30-35, hem annesi ve hem de babası astımlı olan çocuklarda ise yüzde 70 olduğu ifade ediliyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta; bir süredir beslenme alışkanlıkları ile astım arasındaki ilişkiyi tesbit etmek için devam eden araştırmanın, çok önemli sonuçlar verdiğini açıkladı: Buna göre, gebelikleri döneminde bol bol balık yiyen astımlı annelerin bebeklerinde bu hastalığa yakalanma riski yüzde 71 oranında azalıyor. HANGİ BALIK NE KADAR YENMELİ Prof. Dr. Küçükusta, tercih edilmesi gereken balık türleri konusunda şu bilgileri verdi: “Los Angeles’ta yapılan araştırma; alabalık, somon, ton balığı ve uskumru gibi yağlı balıkların yenmesinin astım riskini azaltmak açısından daha yararlı olduğunu gösteriyor. Bu balıkların haftada en az bir kere yenmesi yeterli olabiliyor, ama tüketilen balık miktarı arttıkça çocuktaki astım riski de buna paralel olarak azalıyor. Balık etini değerli kılan, yüksek kaliteli protein ve diğer besinlerden başka, omega-3 yağ asitleri içermesidir. Ton balığı ve somon gibi soğuk sularda yaşayan balıkların bu bakımdan daha değerli olduklarını da hatırlatalım.” ANA RAHMİNDE BAŞLIYOR Genetik bir hastalık olan astımın anne karnında başladığının düşünüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, “Gelişmekte olan bebeğin, anne karnında karşılaştığı çeşitli faktörler, çocuğun ileriki yıllarda astım olup olmayacağının belirlenmesinde çok önemli rol oynuyor. Hamile annenin yağlı balık yemesinin, bebeğindeki astım riskini azaltması, balığın omega-3 yağ asitlerinden zengin olması ile ilgilidir. Sonuç olarak; Astımı olan anneler, çocuklarının da astımlı olmasını önlemek istiyorlarsa, gebelikleri döneminde bol bol taze balık yemelidir” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT