BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Doğru beslenme kanserden korur

Doğru beslenme kanserden korur

Beslenme faktörlerinin kansere yol açtığına dikkat çeken Prof. Dr. Çan, aşırı kırmızı et ve yağlı yiyeceklerin kalın bağırsak kanseri, aşırı tuz tüketiminin ise mide kanseri riskini artırdığını ifade etti



> TRABZON Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Çan, kanserden korunmak için C, E ve A vitamini içeren meyve ve sebzelerin bol tüketilmesi gerektiğini söyledi. Çan, “Sigara ve alkolden uzak durmalı, güneş ışığının dik geldiği saatlerde özellikle küçük çocukları güneşten korumalıyız” dedi. Günde 5-6 öğün taze meyve ve sebze tüketilmesi gerektiğini dile getiren Çan, şöyle devam etti: “İşlenmemiş tahılları, lifli yiyecekleri, zeytinyağını, tatlılardaki şekerler yerine meyvelerdeki şekeri, rafine şeker yerine ise bal ve pekmezi tercih etmeliyiz. İlk bir sene bebeklere verilen yemeklere tuz koyulmamalı. Bebeklere kesinlikle beyaz şeker verilmemeli, bunun yerine yiyeceklerine bir kaşık bal ya da pekmez katılmalıdır.” DETERJANLARA DİKKAT Prof. Dr. Çan, “Sucuk, salam gibi işlenmiş et ürünlerinin uzun süre muhafazasını sağlamak için içerisine kimyasal dolayısıyla kanserojen maddeler konulmaktadır. En zararsız denilen katkı maddesi bile zararlıdır” diye konuştu. Çan ayrıca, vitaminlerin haplar yerine sebze ve meyvelerden alınması gerektiğine de dikkat çekti. Katran, deterjan gibi kimyasal maddelerin kanserlerde etkili olduğuna işaret eden Çan, “Deterjanlar yeterince durulanmadığı, özellikle de soğuk suyla yıkandığında, sıcak yemekte çözünmekte ve yediklerimize karışmaktadır. Bu yüzden deterjan kullanımı sınırlı tutulmalı ve dikkatli olunmalıdır” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT