Çavuşoğlu teklif etti: DAEŞ'e karşı 5’li koalisyon

Düzenleyen:
Çavuşoğlu teklif etti: DAEŞ'e karşı 5’li koalisyon

DÜNYA Haberleri

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, DAEŞ’e karşı Türkiye, ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa’nın kara harekâtı yapmasını gündeme getirdi

ABD’nin terör örgütü DAEŞ’e karşı mücadelede yine terör örgütü PYD ile iş birliği yapmasına sert tepki gösteren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’ye ‘ortak operasyon yapalım’  teklifi yapıldığını ilk defa açıkladı. ABD’nin Suriye’nin geleceği için çok tehlikeli bir sürece PYD ile birlikte adım attığına işaret eden Bakan Çavuşoğlu şunları kaydetti: “98 kilometrelik alanda Afrin’den bu tarafa muhalefetin ilerlemesi var. Yeterli destek görmediği için daha istediğimiz hızda değil, biraz gerileme de oldu. Diğer Cerablus hattından bir cephe açılsa aşağıya doğru temizlenip Münbic Cebi kapatıldıktan sonra rahatlıkla Rakka’ya doğru gidilebilir. Ama maalesef hem Rusya hem de ABD bir terör örgütünü ortak görüyorlar ve destek veriyorlar. Bizim de zaten tepkimiz bunaydı. Bizim Amerikalılarla görüştüğümüz konu Münbic Cebinin bir an önce kapatılması. Bu anlamda operasyona hız vermek, ikinci bir cephenin açılması. Biz de tamam diyoruz, ikinci bir cephe açılsın ama PYD’lilerle değil.”
ARAPLAR SDG’DEN AYRILSIN
O bölgede Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, “Bunların içinde Araplar da var. Araplar bunlardan ayrılsın. Türkiye-ABD ortak ikili kara harekâtı başlatsın, daha sonra bu halkaya Fransa, İngiltere ve Almanya da eklensin” dedi. Çavuşoğlu, ABD’nin PYD ile iş birliğini sürdürmesi halinde İncirlik Üssü’nün kapatılıp kapatılmayacağı yolundaki soruya da “ABD bizim NATO’dan müttefikimiz, model ortağımız. Biz işin bu noktaya gelmesini arzu etmeyiz işin doğrusu. Bunun gereğini de yapması lazım. ABD şu anda PYD, ılımlı muhalefete saldırmayacak diye söylüyor. Oysa PYD zaten ABD’yi dinlemiyor. Çünkü onlar esasen Rusya’nın kontrolündeler” karşılığını verdi.
RUSYA İLE İLİŞKİLER DÜZELEBİLİR
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ‘Türkiye ile ilişkileri düzeltmek istiyoruz’ mesajına da cevap veren Bakan Çavuşoğlu, “Putin diyor ki, adım bekliyoruz. Türkiye de ilişkileri düzeltmek istiyor. Biz diyoruz ki, bu adımları atabilmek için gelin ortak bir çalışma grubu oluşturalım, onlar kendi aralarında konuşsunlar, fikir üretsinler. Şimdi biz İsrail'le görüşmüyor muyuz? Diplomatlarımız bürokratlarımız görüşüyorlar. Niye, geriye kalan şartlarla ilgili adımları nasıl atacağız bunu konuşuyoruz. Bizim Rusya'ya önerimiz bu oldu. İster resmi, ister gayri resmi nasıl isterlerse hangi adımları atacağımız değerlendiririz ve neticede de ortak yolu buluruz. Bulunmayacak bir konu değil” dedi.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...