Yüksekova Cizre il oldu

Düzenleyen:
Yüksekova Cizre il oldu

GÜNDEM Haberleri

Hakkari’nin adı Çölemerik, Şırnak’ın ismi Nuh şeklinde değiştirilecek. Torba yasa bununla da sınırlı değil.

Osman ÇOBANOĞLU

Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlığı döneminde Ocak ayında ilk sinyallerin verildiği idari düzenleme dün TBMM’ye sevk edilen torba yasa ile resmiyet kazandı. Tasarıda Hakkari ve Şırnak il olmaktan çıkarılırken Yüksekova ve Cizre il oluyor.  İlçeye dönüştürülecek Hakkari’nin adı “Çölemerik”, Şırnak’ın ise “Nuh” olacak. Tasarıda teröre bulaşan belediyelere yönelik de kapsamlı düzenlemeler geliyor. Belediye başkanlığı koltuğunun terör suçları sebebiyle boşalması halinde İçişleri Bakanı veya valiler, bu koltuklara belediye başkanı, başkan vekili veya belediye meclis üyesi seçebilecek. 

TERÖR DESTEKÇİSİNE YAPTIRIM

Terör örgütüne yardım ve yataklık suçlarından hakkında soruşturma veya kovuşturma olan, görevden uzaklaştırılmış belediye başkanları, başkan vekilleri ve meclis üyelerinin yerine, şahsen İçişleri Bakanı tarafından on beş gün içerisinde bir başkası getirilecek. Torba kanun tasarısında yer alan idari düzenlemeler arasında YÖK Kanunu ile ilgili de birtakım değişikliklere gidildi. Bundan sonra üniversite rektörleri tarafından seçilen rektör yardımcıları rektörün görev süresi boyunca hizmet edebilecek. Hakkari ve Şırnak illerindeki kamu kurum ve kuruluşlarına atanmış memurlar yeni kurulan Yüksekova ve Cizre iline atanmış sayılacak. Bunun yanı sıra kadrosu Yüksekova ve Cizre ilçelerinde bulunan kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar ise Çölemerik ve Nuh ilçesine atanmış sayılacak. Söz konusu işlemler kanun tasarısının yürürlüğe girmesinden itibaren olacak. Yeni kurulan il ve ilçelere atanmak istemeyenler ile atanması idare tarafından uygun görülmeyenler, durumlarına uygun başka kadrolara atanacak. 

STATÜ DEĞİŞTİ

Tasarıdaki yeni iller ve il olmaktan çıkarılanların yanı sıra bazı köy ve beldelerin statüsü de değişti. Yüksekova iline Çölemerik, Çukurca, Şemdinli ve Derecik ilçeleri bağlanacak. Yeni kurulan Cizre iline ise Beytüşşebap, Güçlükonak, İdil, Nuh, Silopi ve Uludere ilçeleri bağlanacak. Kamu düzeninin olağanüstü sebeplerle kesintiye uğraması durumunda veya doğal afetlerin yaşandığı yerlerde, özel mülkiyette bulunan korunması gereken taşınmaz kültür varlıklarının onarımı ve restorasyonu için hazırlanan proje ve uygulamalar maliklerin ve diğer ilgililerin oluruna bakılmaksızın ücretsiz bir şekilde Bakanlık tarafından gerçekleştirilecek. Aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarına hem hizmet gereği hem de ihtiyaca yönelik olarak nöbet görevi verilebilecek. Asgari sekiz saat nöbet tutma mecburiyeti ise kaldırılacak. Bir önemli düzenleme ise İçişleri Bakanlığının ihtiyaç halinde tüm yerel yönetimlere ait taşınmazlar, kaynaklar ve irtifak hakları Bakanlar Kurulu kararıyla Hazine adına tescil ve İçişleri Bakanlığına tahsis edilebilecek.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...