Alkol reklamı olmamalı

Alkol reklamı olmamalı

GÜNDEM Haberleri

Yeşilay Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman: İçki şişelerinin üzerine de; sigara paketlerinde olduğu gibi "Siroz, kanser, bağımlılık yapar" şeklinde uyarı yazıları konulmalı.

Sigara, alkol ve uyuşturucuyla tanışma yaşının 14'e kadar düşmesi, çocuk yaşta bağımlıların artması Türkiye Yeşilay Cemiyeti'ni de harekete geçirdi. Özellikle alkole dikkat çeken cemiyetin bu konuda bazı önerileri var. Çünkü, yasa dışı madde kullanıcılarının yüzde 52.37'si, aynı zamanda alkol kullanıyor. Başbakan Erdoğan'ın içki reklamlarına yasak getirilmesi konusundaki açıklamalarına destek veren Yeşilay Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, öncelikle alkolün doğrudan veya dolaylı olarak yapılan bütün reklamlarının yasaklanması gerektiğini söyledi. Karaman, alkol ve uyuşturucu ile mücadelede ilk akla gelen önerileri şöyle sıraladı..
Alkol vergilerinde artış, sigarada olduğu gibi olumlu sonuçlar verecektir. Pek çok bilimsel çalışma alkol fiyatında yapılan artışın, alkolün her yaş grubunda neden olduğu akut ve kronik problemleri azalttığını göstermiştir. Tüketiciyi korumak adına, ürünün sebep olduğu siroz, kanser, bağımlılık yapma gibi sağlık problemleri ürünün üzerine yazılmalıdır. Alkolün sebep olduğu trafik kazalarının en aza indirilmesi için alkollü araç kullanımına sıfır tolerans gösterilmelidir. Denetimler ve alkollü araç kullanımına getirilen cezalar artırılmalıdır. Alkol satın alma minimum yaşıyla ilgili denetimler sıkılaştırılmalı ve yaş sınırı daha yukarı çekilmelidir. Alkol satışına izin verilen saatlerin düzenlenmesi ve denetimi önemle üzerinde durulması gereken bir başka konudur. Bununla beraber alkol satış noktalarının yoğunluğunun azaltılması, okul, spor merkezi, kültürel merkezler gibi gençlerin uğradığı yerlere yakın alkol satış noktalarına izin verilmemesi tavsiye edilen uygulamalardır.
Daha ilköğretim dönemindeyken madde bağımlılığıyla ilgi gerekli eğitimler verilerek bilinçlenme sağlanmalıdır. İşsizliğin giderilmesi de bağımlılığın azaltılmasına katkı verecektir. Yalnızlıktan kurtulmak için gençleri birbirleriyle iletişim kurabileceği ortak amaçlarda birleşmek gerekmektedir. Ayrıca ailevi problemler içerisinde büyüyen çocuklar için psikolojik destek çalışmalarına ağırlık verilmelidir. nbsp; nbsp;- BİTTİ -?



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...