'Pereira Fener'i 60 milyon batırdı'

Düzenleyen:
'Pereira Fener'i 60 milyon batırdı'

SPOR Haberleri

2 Şampiyonlar Ligi treni kaçtı, Diego Ribas bedava gitti, Robin van Persie küstürüldü, Nani ayrıldı; Portekizlinin daha 2 sezonu doldurmadan Kanarya’ya hasarı büyük oldu.

Uğur AKTAN

Ne güzel başlamıştı her şey! Umutlar çok, sportif direktörlü yapılanma umut vericiydi Fenerbahçe adına… Ancak yönetimin futbol anlamındaki kurumsal bakışı 1 sezon gibi kısa bir zaman diliminde duygusallığa ve biraz da isyana dönüşür oldu… Nedeni ise Vitor Pereira’ydı… Yıldızlarla dolu kadroda harmanlamayı iyi yapamadığı gibi birebirde de kötü bir diyalog içerisinde olan, oyuncuları bir bir küstüren Portekizli hoca, sportif başarı anlamında da (kupa odaklı bakılırsa) SIFIR çekti… Ve sıfırı tüketti! İşte ayrıntılar… 

Hani verdiğin sözler

Fenerbahçe’nin geçen sezon Devler Ligi ön elemesinde Shakhtar Donetsk’e elenmesinin ardından “Fenerbahçe gelecek sezon (bu sezon) Şampiyonlar Ligi’nde yer alacak ve Şampiyonlar Ligi’nin en güçlü takımı olacak” diyen Pereira bu sözünü tutmayı başaramadı. Sarı-lacivertli takım şampiyonluğu Beşiktaş’a kaptırması sebebiyle yeniden ön eleme oynamak zorunda kalırken, çok sayıda önemli oyuncusundan faydalanamayan Monaco’ya elenmekten kurtulamadı. Kanarya 2 sezonda Şampiyonlar Ligi dışında kaldı faturası ise en az 30 milyon avro demekti.

Yıldızları idare edemedi

Pereira’nın diğer önemli hasarı ise yıldızlar konusunda… Türk futbol tarihinin en önemli transferleri arasında yer alan Robin van Persie’den yararlanamadı… 3 yıllık maliyeti 25 milyon avroyu bulan oyuncuyu küstürdü, söndürdü… Ki kendi vatandaşı olan Nani bile onunla ilgili olarak “Aslında şampiyonluğu bugün kaybetmedik. Bütün sezon boyunca takım olmayı başaramadık, asıl sorunumuz buydu” imasında bulundu. Türkiye’nin en iyi sol beki Caner Erkin’i kesti ve o Caner Erkin (5-6 milyon avro değeri olan) sıfır bonservis bedeliyle Inter’e gitti.  

Takımı yalnız bıraktı

Topun ağzında olan Pereira’nın eleştiri konusu olan bir diğer özelliği ise önem derecesi yüksek maçlarda işler kötü gittiği anlarda kendini kaybetmesi. Shakhtar Donetsk maçında takım 1-0 gerideyken saha kenarında rakip oyuncu Fred’i iten ve maçın hakemi tarafından tribüne yollanan Pereira’nın bu eylemi sarı-lacivertli takımın zorlu deplasmanda dağılmasına sebep olmuştu… Keza Braga maçı… Her şey Fenerbahçe’nin kontrolünde giderken bir şekilde kendini oyundan attırmayı başardı tansiyonu yükseltti . En kritik anlarda o tribündeydi. 

Sorumluluktan kaçtı

Portekizli hocanın dikkat çeken bir eksisi ise sorumluluğu üstlenmekten her defasında kaçınması. Nani’nin Başakşehir maçının ardından yaptığı “Takım olamadık” açıklamasına “Nani de bugün daha iyi olması gereken isimlerdendi” şeklinde cevap veren Portekizli, Monaco maçı sonrasında da “Transferde çok üst düzey oyuncular almadık. Bunun yanı sıra Şampiyonlar Ligi çok erken başladığı için yeterince hazır olamadık. Zemin de çok kötüydü. Takım korkak oynadı” diyerek bir sürü mazeret üretti. 

Düğündeki mesaj çok netti...

Fenerbahçeli Hasan Ali Kaldırım hayatının imzasını önceki gün atarken düğünde dikkat çeken bir ayrıntı vardı… O da; teknik direktör Vitor Pereira ile yardımcılarının davetli olmasına rağmen törende yer almamasıydı. Pereira ile yıldızı barışmayan Robin van Persie’nin de düğünde davul çalması, çifte telli oynaması ve keyfinin yerinde olması “Portekizli teknik adam kesin gönderiliyor” yorumlarına sebep oldu. 

'Pereira Fener'i 60 milyon batırdı'

Kariyeri elenmek!

Pereira’nın Avrupa kupalarındaki şanssızlığı Şampiyonlar Ligi ile de sınırlı değil. Kariyerinde tur atladığı ilk Avrupa kupası deneyimini Atromitos sınavıyla Fenerbahçe’nin başında yaşayan 48 yaşındaki teknik adam, 2004-05 sezonunda başladığı antrenörlükte Avrupa’da sadece Atromitos ve Lokomotiv Moskova’yı eleyebildi. Fenerbahçe’nin başında Shakhtar, Monaco ve Braga’ya elendi. Porto’yu çalıştırırken M. City ve Malaga’ya, Olimpiakos’un başında ise Dnipro’ya geçilmişti. 

Ya bir de başarı gelseydi

F.Bahçe’de Pereira’nın negatif etkisi çoktu… Ana hatlarıyla belirttiğimiz kayıpların yanı sıra dolaylı yönden de ciddi gelir kalemi olan önemli değerler vardı. Mesela şampiyon olunması halinde 4. yıldız takılacak, Şampiyonlar Ligi için vize alınacaktı ki bu aynı zamanka kombineleri de direkt olarak etkileyecekti… Forma, lisanslı ürün satışları da çok ciddi bir kaynak oluşturacaktı. Eldeki oyuncular değerini artıracak aynı zamanda Şampiyonlar Ligi’nde değerine değer katma ve farklı bir pazarda kendini gösterme fırsatı bulacaktı.

FENERBAHÇE'DE GÜNDEM:

Emenike'ye sınırsız özgürlük

Fenerbahçe’de eski karalama defterlerini yırtan ve yeni bir sayfa açan Emenike’ye başkan Aziz Yıldırım’dan artı motivasyon… Tüm olumsuzluklar içerisinde pozitif bir algı oluşturan Nijeryalı her iki Monaco maçında da gol atıp daha şimdiden 3 gole ulaşması sevindirdi… Başkan Yıldırım, Emenike’nin saha içinde özgürlük adına her şeyi yapmasına onay verirken saha dışında (özeli anlamında değil ama) performansını etkileyici olumsuz davranışlardan kaçınmasını istiyor.

Stoch’a “git” telkini

Sarı-lacivertlilerin 10 numara transferinde takasta kullanmak istediği ancak evdeki hesabın karşı takımlara uymadığı Miroslav Stoch’a yine yol göründü. Yönetim Slovak oyuncuya 1 sezon tam olarak şans vermek istiyor ancak ekonomik sebepler bunu mümkün kılmıyor. Toplam giderini düşürmek durumunda olan yönetim, Stoch’u Dubai veya Çin’e gönderme düşüncesinde. Rakam ise 5 milyon avro civarı. Buradaki tek sorun oyuncunun kararı. O da onayladığı takdirde Stoch kiralık değil bonservisiyle gidecek.

Ozan zorlayacak

Fenerbahçe’nin kağıt üzerinde en güçlü olduğu bölgelerden birisi de kuşkusuz ön liberosu… Düşünün elinizde Milli Takımın önemli değerleri Mehmet Topal, Ozan Tufan ve  Brezilyalı Josef de Souza var… Geçen sezon Souza ve Mehmet Topal beraber oynarken yeni dönemde Ozan Tufan’ın daha fazla şans alması bekleniyor. Tabii ki 10 numara transferi de önemli. Eğer orta alana takviye gelirse ön libero özellikli üçlüden birisi kulübeye geçecek. Çünkü orta alanın önünde Salih Uçan’ın da yeri garanti gibi görünüyor.

Salih en az 20 milyon avro eder

Kanarya’da Emenike gibi taraftarın içini ısıtan bir diğer isim ise Salih Uçan… 2 sezon Roma’da kalmasının futbol mantalitesinde farklılıklar yaptığı görülen, özgüveni ve sorumluluk almasıyla dikkat çeken genç isim için yönetimin hesabı farklı… Sarı-lacivertliler, Roma’nın 12 milyon avroluk satın alma opsiyonunu kullanmadığı Salih Uçan’ın bu oyununa devam etmesi halinde değerinin en az 20 milyon avroları bulacağı düşüncesinde. Tabii beklenti böyle, uygulamada ne olur bunu zaman gösterecek.

Kaptanlar dümene!

Kanarya’da yönetim ile teknik direktör Vitor Pereira arasında yaşanan soğuk hava dalgalarının frekansları netleşiyor… İstifası istenen ancak kendini başarılı bulması sebebiyle sıcak paraya tutunan Portekizli teknik adam için “tam gün mesai” ve “yardımcılarının görevden alınması” söz konusuydu… Bunlara yeni bir halka eklendi. Takım üzerinde otorite kurmakta problem yaşadığı görülen teknik adamın bu boşluğunu kaptanlar dolduracak. Yönetim Volkan Demirel, Mehmet Topal ve yeni olmasına rağmen kısa sürede güven kazanan Simon Kjaer’e ekstra sorumluluk yükleyecek.

Yenilerle kaynaşma

Ki Topuk Yaylası’ndaki kampta yeni transferlerle sıcak bir kucaklaşma yaşanırken üçlü, saha içinde ve dışında inisiyatif alabilecek… Savunmanın sigortası olan Kjaer yabancılarla diyaloglarda daha bir önde olacak… Volkan Demirel ise yıllardır Fenerbahçe forması giydiği için camiayı, taraftarı ve sarı-lacivertli kulübün değerlerini yeni transferlere aktaracak. Mehmet Topal da bir anlamda saha içinde yönetimin “gizli lideri” olacak… Beyefendi karakteriyle saygı gören Topal, yönetim ile takım arasında köprü görevi görecek. Özetle, kaptanlar Pereira ile yönetim arasında tampon vazifesi yapacak.

 

 

 

Düzenleyen:  - SPOR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...