Faaliyet kârına finansman tırpanı

Düzenleyen:
Faaliyet kârına finansman tırpanı

Ekonomi Haberleri

İSO’nun ikinci 500 Sanayi Kuruluşu araştırması, firmaların 2015’te elde ettiği 7.4 milyar liralık faaliyet kârlarının yüzde 51’inin finansman giderine harcandığını ortaya koydu

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) açıkladığı ‘Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ araştırmasının sonuçları belli oldu. Araştırmaya göre, ikinci 500'de ilk sırayı, 223 milyon 718 bin liralık üretimden satışı ile Emas Makina Sanayi aldı. Emas Makina, 2014 yılında İSO İkinci 500'de 42'inci sırada yer almıştı. Bir önceki yıla göre net satışlarını yüzde 6.6 artırarak 87 milyar 332,1 milyon liraya çıkaran İSO İkinci 500’ü oluşturan sanayi şirketlerinin 2014'te 71.8 milyar lira olan üretimden net satışları, 2015 yılında cari fiyatlarla yüzde 5.3 artarak 75.6 milyar TL oldu. İSO İkinci 500’de Faiz Amortisman Vergi Öncesi Kâr (FAVÖK) bir önceki yıla göre yüzde 16.5 artışla 2015’te 10.4 milyar lira olarak hesaplandı. Sanayiciler, 2015 yılında esas faaliyetlerinden elde ettiği kârını da 2014 yılına göre artırdı. Faaliyet kârının net satışlara oranı yüzde 8.5’e ulaştı. Böylece sanayiciler, 2014 yılında 6.2 milyar lira olan faaliyet kârını yüzde 19.9’luk artışla 7.4 milyar liraya çıkarmayı başardı. Finansman giderleri de artarak net satışlara oranla yüzde 3.2’den yüzde 4.3’e, 2 milyar 581 milyon liradan 3 milyar 785 milyar liraya yükseldi. Böylece sanayici elde ettiği 7.4 milyar liralık faaliyet kârının 3.8 milyar lirasını, yani yüzde 51.1’ini finansman gideri olarak harcadı. Araştırmaya göre, sanayiciler, esas faaliyet kârlarını önemli oranda artırma başarısı gösterirken, finansman giderlerindeki artışlar bu kârlılıkları eritiyor. Bunun sonucunda dönem kâr ve zarar toplamı, 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 3.4 azalarak 4.5 milyar liradan 4.4 milyar liraya gerilemiş oldu. İSO ikinci 500’ün Ar-Ge harcamaları da yüzde 26.9 artışla 223.4 milyon TL’den 283.6 milyon TL’ye yükseldi.

EKONOMİ GÜNLÜĞÜ

Yüksek teknoloji payı %6.6 oldu

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO İkinci 500’ün Ar-Ge ve teknoloji sonuçlarının gelecek için umut verdiğini belirterek, “İSO 500’e göre nispeten daha KOBİ ölçekli olan şirketleri kapsayan İkinci 500’deki yüksek teknoloji yoğunluklu sektörlerin brüt katma değer içindeki payının artması sevindiricidir. 2014 yılında yüzde 4.3 olan yüksek teknoloji yoğunluklu sanayiler payının yüzde 6.6’ya çıkmış olması gelecek adına iyimser olmamızı sağlıyor” dedi.

İhlas Ev Aletleri 11 basamak çıktı

İSO ikinci 500 listesinde 2014 yılında 484'üncü sırada yer alan İhlas Ev Aletleri, 2015 listesinde 11 basamak çıkarak 473'üncü sıraya yükseldi. İhlas Ev Aletleri'nin üretimden satışları 100 milyon 296 bin 642 TL olarak gerçekleşti.

Yazılım sektörüne yüzde 75'lik teşvik

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirilen TOBB-Bilişim Soft_Away Projesi'ne başvurular başladı. Proje ile Türkiye’deki yazılım sektörünün küreselleşmesine ve ihracatçı yapısının güçlendirilmesine katkı verilecek. Konuyla ilgili Komisyon’un olurunu alan yazılım firmalarının eğitim, danışmanlık ve yurt dışı pazarlama faaliyet giderlerinin yüzde 75’i Bakanlık tarafından karşılanacak. TOBB bünyesindeki TOBB-Bilişim, Soft_Away adı verilen proje ile ülkenin stratejik iş kollarından yazılım sektörünün üretim ve ihracatında katma değeri artırmayı hedefliyor. TOBB-Bilişim Soft_Away Projesi, Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle yazılım şirketlerinin uluslararasılaşmasına katkı sunacak. Projede amaç, üretimde katma değer artışına katkı yapacak en önemli sektörlerden olan yazılımın, Türkiye’nin ihracat sepetindeki payını artırarak, Türkiye’nin kişi başı 25 bin dolar milli gelir ve 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmasına katkıda bulunmak.

Sanayi üretimi yüzde 1.1

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.1 yükselirken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, bir önceki aya göre yüzde 1.4 düştü. Madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 6.3, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2.1 arttı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2.4 azaldı.

İngiltere'ye ihracat 5 yıldı %53 arttı

Türkiye'nin, İngiltere'ye ihracatı bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artarak 6 milyar 302 milyon 514 bin dolar oldu. Son 5 yılda bu oran, yüzde 53 artış olarak kayıtlara geçti. İngiltere’ye ihracatımız, 2012 yılı Ocak-Haziran döneminde 4 milyar 124 milyon 778 bin dolarken, bu tutar aradan geçen 5 yılda yüzde 53 arttı. Türkiye'nin İngiltere'ye ihracatı bu yılın ilk 6 ayında 6 milyar 302 milyon 514 bin dolara yükseldi.

Dolar düştü borsa yükseldi

15 Temmuz darbe girişiminin ardından dolar ve altında yaşanan yükseliş yerini temkinli bir gevşemeye bıraktı. Darbe girişiminin ardından piyasaların normale dönmesi, Moody’s’in not değerlendirmesini pas geçmesi, dolar ve altının ateşini düşürürken, Borsa İstanbul 15 Temmuz’un ardından en yüksek seviyeden kapandı. BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,25 yükselişle günü 77.779,10 puandan tamamladı. Önceki kapanışa göre 1.713,41 puan artarken toplam işlem hacmi 3,6 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 3,60, holding endeksi yüzde 2,41 değer kazandı. Tüm sektör endeksleri artış kaydederken, en fazla değer kazancı yüzde 5,31 ile "ulaştırma" sektöründe oldu. Analistler, teknik açıdan 77.000 seviyesinin üzerinde destek, 79.000 seviyesinin direnç konumunda takip edileceğini kaydediyor. Dolar cuma kapanış fiyatına göre yüzde 0,51 değer kaybederek 3 liranın altına indi ve günü 2,98 liradan tamamladı. Avro da günü 3,306 liradan işlem gördü. Altın fiyatlarında da 15 Temmuz sonrası düşüş sürüyor. 130 liranın üstüne çıkan gram altın haftanın ilk işlem gününde 127 liradan tamamladı. Cumhuriyet altını da ucuma gününe göre değer kaybetti ve 852 liradan işlem gördü.

Yeni rota Madagaskar

Türkiye'nin enerji şirketlerinden Aksa Enerji, yurt dışı yatırımlarına, Madagaskar'ı ekledi. Şirket, Gana'da kurmakta olduğu 370 MW'lık santralin ardından Madagaskar'da da 120 MW kurulu güce sahip hidrolik santral kuracak. Aksa Enerji Grup Başkanı, CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Uygun; "Madagaskar Cumhuriyeti’nde 2017 yılı içerisinde devreye almaya başlayacağımız 120 MW kurulu güce sahip olacak HFO santralimizin inşaatına bu yılın sonunda başlamayı planlıyoruz. Afrika kıtasındaki bu ikinci projemiz, şirketimizin yurt dışına açılım stratejisinin hayata geçirilmesi açısından önemli bir adımdır. Santralimizin yılda yaklaşık 700.000 MW garantili satış yapacağını öngörüyoruz" dedi. Aksa Enerji Madagaskar Santrali’nin inşaatında hâlihazırda kendi portföyündeki mevcut fuel-oil santrallerindeki ekipmanları kullanacağı için yatırım tutarı çok düşük olacak ve santralin operasyona geçmesi için gerekli inşaat süreci ciddi ölçüde kısalacak. 

Air Canada'ya Türkiye katkısı

Global havayolu şirkete Air Canada, yılın ikinci çeyreğinde 3.1 milyar Kanada Doları yocu geliri elde etti. Air Canada Türkiye Genel Müdürü Nedime Konuksever, Air Canada’nın global olarak büyümesinde henüz çok genç bir pazar olan Türkiye’nin de katkısı olduğunu belirterek, “Air Canada olarak Türkiye’ye olan güvenimiz çok yüksek. Son teknoloji Boeing 787 Dreamliner uçaklarımızı Türkiye’ye getirerek bir ilki gerçekleştirdik. Müşterilerimizi 60 Kanada, 60 ABD şehri olmak üzere 5 kıtada toplam 200 varış noktasına ulaştırıyoruz" dedi.

Araplar yatırımı hızlandırır

Arap Türk İşadamları Derneği ARTİAD Başkanı Cemaleddin Kerim, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) başarısız darbe girişiminin ardından Türkiye'de yatırımları artırma konusunda istekli olduklarını söyledi. Kerim, "Arap yatırımcılar, bu zor süreçte Türkiye'nin yanında durmamız gerekir dediler. Darbe girişiminin ardından hiçbirinden yatırım planlarına ilişkin en ufak bir tereddüt ya da bir geri adım atma haberi almadık" diye konuştu. Yeni yatırımların 250 milyar dolara ulaşacağı tahmininde bulunan Kerim, "Arap dünyasındaki bankalarda işlevsiz halde duran mal varlıkları hesaba katıldığında 250 milyar doların büyük bir rakam olmadığını görüyoruz. Sadece Körfez ülkeleri değil, Arap ülkelerinin genelinde 1 trilyon dolar kadar değerlendirilmeyen mal varlığı bulunuyor" ifadelerini kullandı.

VARLIK FONU VE BES

"İki kritik düzenleme komisyonda"

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye Varlık Fonu kurulmasına ilişkin yasa tasarısıyla, otomatik katılıma dayalı Bireysel Emeklilik Sistemi'ne ilişkin düzenlemenin bugün Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'na geleceğini hatırlattı. Fon'un, bir taraftan piyasalardaki dalgalanmaları azaltmaya yardımcı olurken, diğer taraftan Türkiye'nin mega projelerine önemli itici güç olacağını söyleyen Ağbal, "Türkiye'yi ileriye taşıyacak teşvik sistemine ilişkin çalışmalar hemen hemen tamamlandı. Daha esnek, daha agresif, yatırımcıların ihtiyaçlarını kısa vadede karşılayan, özellikle ülkemizin kalkınması, üretim yapısının dönüştürülmesi ve katma değerin artırılması için çok büyük ölçekli ve stratejik yatırımlara önceden yapmadığımız kadar daha fazla teşvik getirecek bir düzenleme paketi hazırladık. Ayrıca ihracatçılarımıza daha fazla teşvik vermemiz lazım" dedi. 

"İyi günde kötü günde mükellefin yanındayız"

Bir süredir mükellef haklarını artıracak yeni bir paket üzerinde çalıştıklarını da belirten Ağbal, "Gerek vergi denetiminde gerekse de vergi uygulamalarında mükellefin idare karşısındaki haklarını koruyan, güçlendiren, farklı farklı kanunlarla getirilen birtakım yükümlülükleri azaltan, belirsizlikleri ortadan kaldıran düzenlemeler yapma hazırlığı içindeyiz. Belli bir noktaya getirdiğimizde kamuoyu paylaşacağız. İyi günde kötü günde mükellefin dostuyuz. İyi gününde vergi borcunu ödemiş, vergisini vadesinde getirmiş vatandaşımız, olabilir, herkesin başına gelebilir, ödeyemediği bir kötü gününde de o zaman bizim onun elinden tutmamız lazım" dedi. 

SERVETLERİ 7.7 TRİLYON DOLAR

Milyarder sayısında tarihi rekor

ABD merkezli varlık araştırma merkezi Wealth-X’in “Milyarder Nüfus Raporu”na göre, 2014'te 2 bin 325 olan milyarderlerin sayısı 2015'te 2 bin 473'e ulaştı. Bu rakam dünyanın bugüne kadar gördüğü en yüksek sayı olarak kayıtlara geçti. Mal varlığı bir milyar doları aşan kişilerin hesaba katıldığı rapora göre her 2.95 milyon kişi başına bir milyarder düşüyor. Raporda ayrıca zengin isimlerin daha önce hiç olmadığı kadar yüksek bir zenginlik seviyesinde olduğu belirtildi. Bu milyarderlerin net varlığı bir yılda yüzde 5.3 artarak toplam 7.7 trilyon dolara ulaştı. Bu miktar, Fransa, İngiltere, Almanya veya Japonya'nın gayri safi yurtiçi hasılasından fazla…

Raporda öne çıkanlar şöyle:

¥ Milyar dolarlık bir servet oluşturmak için finans hâlen en elverişli sektörü. Ancak bu sektörde iş yapan milyarderlerin sayısı geçen yıl yüzde 5.5 geriledi, servetleri yüzde 6.6 değer kaybetti.
¥ Asya, ultra zenginlerin en hızlı büyüdüğü bölge. Buradaki milyarderlerin sayısı 2015'te yüzde 15.2 artarak 645'e ulaştı. Bu kişilerin net geliri ise yüzde 19.6 arttı ve 1.69 trilyon dolar oldu.
¥ Milyarderlerin genellikle ortak ‘hobisi’ veya ‘tutkusu’ ise hayırseverlik. Milyarderlerin yüzde 56.3'ü paralarını geri vermeye gönüllü. Diğer ortak hobiler ise seyahat, sanat, siyaset ve denizcilik.
¥ Birçok zengin için nakit hâlen kral. Likiditeyi artırmak için varlık satan ortalama bir milyarder portföyünün yüzde 22'si likit varlıklardan oluşuyor.
¥ Milyarderlerde de cinsiyet ayrımı giderek büyüyor. 2014'ten bu yana milyarderler sınıfına katılan 148 kişiden 140'ı erkek.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...