Osmanlı'yı sevdiren adam yâd edildi

Osmanlı'yı sevdiren adam yâd edildi

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Merhum başyazarımız, büyük tarihçi Yılmaz Öztuna bir panelle yâd edildi. Çok sayıda akademisyenin konuşmacı olduğu etkinlikte Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Öztuna'nın, Arapların Osmanlı ile koparılan bağlarını birleştirdiğini söyledi.

Türk fikir ve kültür hayatında derin izler bırakan merhum başyazarımız tarihçi Yılmaz Öztuna, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen bir panelle yâd edildi. Fatih Ali Emiri Kültür Merkezinde yapılan "Türk Tarihçiliği ve Kültür Dünyasında Yılmaz Öztuna" başlıklı panelde aralarında yazarımız Dr. İsmail Kapan'ın da bulunduğu çok sayıda ilim adamı, Öztuna'yı anlattı. Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Prof. Dr. Cezmi Eraslan, Prof. Dr. Ruhi Ayangil, Doç. Dr. Ali Satan, Doç. Dr. Mustafa S. Küçükaşçı, Doç. Dr. Okan Yeşilot, Dr. Said Başer, Yapımcı ve Yönetmen Yağmur Tunalı birer konuşma yaptı.
Yılmaz Öztuna'nın tarihi ayağa kaldırdığını belirten Prof. Dr. Zekeriya Kurşun konuşmasında şunları anlattı: "Onun Büyük Türk Tarihi yayımlandığında neredeyse biz o zamanki gençler bayram yapmıştık. Çünkü Türk tarihi yerlerde sürünüyordu. nbsp;Osmanlı Devletinden sonra Arap dünyası yeni bir tarih yazdırmaya başladı. Yeni nesiller, büyük ölçüde yeni anlayışın tesiriyle yetişti. 1920'den sonra Osmanlı'ya karşı bir karalama kampanyası başlatıldı. Bu durum 1967 yılına kadar devam etti. Türkiye, Filistin davasında Arapların yanında oldu. Kudüs elden gidince Araplar Osmanlı'yı araştırmaya ve "Biz bir yerde yanıldık" demeye başladı. Bu sefer ellerinde Türk tarihini yorumlayabilmek için kaynak yoktu. O dönem bir eser ortaya çıktı: Yılmaz Öztuna'nın iki ciltlik Osmanlı Tarihi... Arap tarihçiler sorularının cevabını burada bulmaya başladı. Öztuna, Osmanlı barışı kavramını Araplara tanıttı. Bu kitabın etkisiyle Araplar ders kitaplarını değiştirdi, Türk ve Osmanlı tarihini kendi tarihleri olarak incelemeye başladı."


KAPAN: BAŞLI BAŞINA BİR EKOLDÜ
Yılmaz Öztuna'nın gazetecilik hayatını anlatan yazarımız Dr. İsmail Kapan şunları söyledi: "Türkiye Gazetesinde 14 yıl boyunca başyazarlığı sürdürdü. Tarihçi kimliği daha ağır basan biriydi. Ama kendisi uzun yıllar fiili gazetecilik, yayın yönetmenliği yapmıştı ve bu sahada da büyük bir birikime ve kariyere sahipti. Yılmaz Öztuna başlı başına bir ekoldür. Tarihi millete sevdirmiştir. Milli mefkureyi benimseyen, onu yücelten, onun güçlenmesi için çalışan bir kalemdi. Bu niteliklerin toplandığı insan sayısı çok az. Türk fikir hayatında bir kutup yıldızıydı."
Öztuna ile üç yıl TRT'da tarih konuşmaları yapan Yapımcı ve Yönetmen Yağmur Tunalı da "O, tarihi bir başka cihetten sevdirdi. Tarihi anlama ve anlatma konusunda şuur kazandırma yolunda çok mühim bir fonksiyon ifa etti" diye konuştu.




KİM NE DEDİ?


Bizi kitabiyata bulaştırdı

Prof. Dr. Ruhi Ayangil: "Yılmaz Öztuna, Türk musıkîsi yazar çizerlerinin ilk örneklerinden biridir. 19 yüzyıl sonundan başlayan musıkî alanındaki yazıcılığın cumhuriyet dönemindeki önemli bir temsilcilerinden biridir. Ben de musıkî okur yazarlığına onunla başladım. Öztuna, bizi kitabiyata bulaştırdı."




Yeni bir tarihçi nbsp;sınıfı oluşturdu
Doç. Dr. Ali Satan: "Türkiye'ye yeniden tarih sevgisini kazandırmış, gençlerin tarihle buluşmasını sağlamıştır. Çıkardığı Hayat Tarih Mecmuası'nın tirajı 100 bini aşmıştır. Bugün bile hâlâ tarih dergileri buna ulaşamadı. Onun eserlerini okuyarak yeni bir tarihçi sınıfı oluşmuştur. Bugün konuşan, yazan tarihçilerin üzerinde büyük emeği vardır."


II. Abdülhamid Han'ı öğretti
Prof. Dr. Cezmi Eraslan: "Yakın döneme kadar II. Abdülhamid hakkında konuşmak başına problemler açabilecek bir mevzu idi. Ben de İstanbul Üniversitesinde birtakım sıkıntılar yaşadım. II. Abdülhamid gibi bir konuda konuşmak ve yazmak konusunda rahmetli Öztuna bizlerden çok daha cesur davrandı." nbsp;


Tarihe değer nbsp;kazandırdı
Doç. Dr. Mustafa S. Küçükaşçı: "Yılmaz Öztuna tarihin ve tarihçilerin değer kazanması bakımından hizmet etmiştir. Genel itibariyle popüler tarihle uğraşanlar pek sevilmez. Tarih ilminin değer kazanması popüler alanda tarihin gündemde kalmasında Öztuna'nın kıymetli katkıları oldu. Çalışmayı ve verimli olmayı öğretti."























UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...