Türkiye-Rusya yakınlaşması Batı'yı çıldırtıyor

Düzenleyen:
Türkiye-Rusya yakınlaşması Batı'yı çıldırtıyor

DÜNYA Haberleri

Dünya basını Erdoğan-Putin buluşmasını, “Erdoğan, Batı’yı ürkütüyor”, “Erdoğan Batı’yı korkutmaktan zevk alıyor”, “Sultan ve Çar buluştu”, “Brüksel’in sinirleri fena hâlde bozuldu” başlıkları ile duyurdu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rusya’ya yaptığı ziyaret, dünya basınının büyük ilgisini çekti. Dünya basının yakından takip ettiği ziyaretle ilgili en ilginç yorum ise İngiliz haber kuruluşu BBC’den geldi. BBC’de yapılan yorumda, “ABD ve AB ziyareti an be an takip etti. Türkiye’nin Erdoğan’ı Putin’i ziyaret ederek Batı’yı ürkütüyor. Erdoğan, Batı’yı korkutup terletmekten zevk alır gibi görünüyor” denildi. AP ise, iki liderin görüşmesini “İlişkileri tamir adımlarda anlaştılar” başlığıyla abonelerine duyurdu. Amerikan Wall Street Journal gazetesi, “Erdoğan bu ziyaret ile Batı’ya güçlü bir sinyal gönderdi” dedi.

ERDOĞAN MESAJ GÖNDERDİ

Aynı şekilde New York Times gazetesi de, “Batı’nın izole etmeye çalıştığı Erdoğan ve Putin el sıkışarak Batı’ya güçlü ve anlamlı bir mesaj gönderdi. İki liderin barışçıl konuşmalar için bir araya gelmesi Batı başkentlerini alarma geçirmek için yeterli” yorumunu yaptı. CNN televizyonu ise, Erdoğan'ın Batı'yla kavgalı olan Rusya'ya olan bu samimi ziyareti, Türkiye'nin müttefik ülkelerle ilişkilerini durdurabileceğini öne sürdü. Sky News televizyonu “Erdoğan, Moskova’yla yakın ilişkilerin, NATO’daki müttefiklerinin Türkiye’ye yönelik eleştirilerinde daha dikkatli olmasını sağlayacağını ümit ediyor” dedi. Financial Times gazetesi, “Rusya Türkiye’yi doğuya çevirmeyi hayal ediyor” başlığını kullanırken, Guardian gazetesi Erdoğan ile Putin arasındaki yakınlaşmasının “Brüksel’de sinirleri fena hâlde bozduğunu” yazdı. Independent ise ziyareti köşe yazarı Robert Fisk’in yazısıyla öne çıkardı. “Erdoğan’ın Putin’le buluşması geleceğin Suriye için getireceklerini gösterecek” başlıklı yazıda Fisk, ziyareti “Sultan ile Çar’ın buluşması” diye nitelendirdi.

İKİ BÜYÜK GÜÇ BULUŞTU

Alman Bild gazetesi ‘’Erdoğan’a kendimizden daha fazla mı ihtiyacımız var?’’ sorusunu yönelterek, zirvenin sonuçlarının merakla beklendiğini yazdı. Avusturya’nın Kurier gazetesi “Erdoğan ve Putin AB’ye karşı birlikte” başlığını kullandı. Avusturya devlet televizyonu ORF ise, AB’nin eleştirileri, ekonomik sıkıntılar ve darbe girişiminin iki ülkeyi birbirine yakınlaştırdığını vurguladı. Yunan Kathimerini gazetesi ise, “İki büyük güç; Türkiye ve Rusya buluştu yeni bir dönemin ilk adımlarını attı” dedi.

NATO: TÜRKİYE'NİN ÜYELİĞİ TARTIŞILMAZ

Erdoğan - Putin görüşmesinin ardından NATO’dan açıklama geldi. NATO Sözcüsü Oana Lungescu, NATO'nun Türkiye'deki darbe girişimi karşısındaki tutumu ve Türkiye'nin NATO üyeliği ile ilgili spekülatif haberlerin basında yer aldığı belirtilerek, ittifakın bu konudaki pozisyonunu vurguladı. Türkiye'nin, NATO'nun ortak çabalarına önemli katkılarda bulunan değerli bir müttefik olduğu ifade edilen açıklamada, "Nesillerdir görülmeyen bir şekilde en büyük güvenlik problemleriyle karşı karşıyayken, Türkiye ittifakın uzlaşmaya dayalı kararlarında tam olarak yer almaktadır. Türkiye'nin NATO üyeliği tartışma konusu değildir" denildi. İttifakın toplu savunmaya bağlı ve demokrasi, bireysel özgürlük, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkeleri üzerine kurulu olduğu belirtilen açıklamada, "NATO Türkiye'nin sürekli katkılarına güveniyor ve Türkiye de NATO’nun dayanışma ve desteğine güvenebilir" ifadesine yer verildi.  

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...