Hollanda'da 'krallık' dönemi başlıyor

/ Kaynak: CHA
Hollanda'da 'krallık' dönemi başlıyor

DÜNYA Haberleri  / CHA

Hollanda Kraliçesi Beatrix 30 Nisan 1980 tarihinde annesi Julliana'dan devraldığı tahtı 33 yıl sonra yarın oğlu Willem Alexander'e törenle devrediyor.

Hollanda Kraliçesi Beatrix 30 Nisan 1980 tarihinde annesi Julliana'dan devraldığı tahtı 33 yıl sonra yarın oğlu Willem Alexander'e törenle devrediyor. nbsp;

Amsterdam Kraliyet Sarayında düzenlenecek olan törenle krallık tahtını takacak olan Willem Alexander, 123 yıllık bir aradan sonra ülkede göreve gelen ilk kral olacak. Bu tarihten itibaren 2013-2015 yılları arasında kraliyetin 200. kuruluş yılı farklı etkinlikler ile kutlanacak. En son 1849 yılında Kral Willem 3 tahta oturmuştu. Willem Alexandar'ın tahta geçmesiyle birlikte ülkede her sene 30 Nisan'da geleneksel olarak düzenlenen 'Kraliçe Günü' yerine 'Kral Günü' kutlamaları yapılacak.

Willlem Alexander spora düşkünlüğü ile biliniyor. Prens 1996, 2000 ve 2004 yılında yapılan olimpiyatlarda tribünlerde yerini almış, Hollandalı sporcuların başarıları sonrasında onlarla birlikte kutlamalara katılmıştı.

Başkent Amsterdam'da yapılacak olan tahta geçiş töreninde Willem Alexander'in eşi Prenses Maxima da Kraliçe olacak. Arjantinli Maxima ülkenin ilk göçmen kökenli kraliçesi olacak. Maxima'nın ailesi tahta geçiş törenine katılmayacak. Prenses Maxima'nın babası Jorge Zorrequiete, Arjantin'de General Videla döneminde gerçekleşen insan hakları ihlallerinde payı olduğu gerekçesiyle Hollanda'da eleştiriliyor. Maxima'nın babası Zorrequiete, kızının düğününe de katılamamıştı.

DEVLET TELEVİZYONU 2 MİLYON EURO AYIRDI

Türkiye'den Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın da katılacağı taç giyme törenlerini canlı yayınlayacak devlet televizyonu bu iş için 2 milyon Euro ayırdı. NOS Genel Müdürü Jan de Jong, 18 saat canlı televizyon ve 27 saat sürecek radyo yayınları için ''Hollanda radyo ve televizyon tarihinin en büyük etkinliği'' ifadesini kullandı. Yayınlarda 160 kamera, 12 canlı yayın aracı, bir uçak ve bir helikopterden yararlanılacağı, gün boyunca 500'ü aşkın kişinin görev yapacağı belirtildi. De Jong, yurtdışına satılacak görüntülerden ancak 150 bin euroluk bir gelir elde edilmesinin beklendiğini ifade etti.

HALK WİLLEM ALEXANDER'A GÜVENİYOR

Ipsos tarafından yapılan anket sonuçlarına göre Hollanda halkının Willem Alexander'a olan güveni geçen yıla oranla yüzde 10 oranında arttı. NOS tarafından Ipsos araştırma bürosuna yaptırılan taht değişimi anketine göre, 2012 yılında halkın yüzde 59'u bu yıl ise yüzde 69'u Willem Alexander'a güveniyor. Bu artışın en büyük tetikleyicisi ise Willem Alexander ve eşi Maxima'nın televizyonda verdiği röportaj.

Popülerlik açısından bakıldığında ise Willem Alexander 7,2 puan alırken Kraliçe Beatrix ve Prenses Maxima 7,8 puan aldı.

DÜNYA
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...