28.12.2008 - 01:00 | Son Güncelleme: 28.12.2008 - 01:00
Muadili olmayan adam
Türk gençliğini İslam güneşiyle aydınlatan mütefekkir, eğitimci, yazar, şair ve siyasetçi Seyyid Ahmet Arvasi Hoca, Beyazıtta düzenlenen bir toplantı ile anıldı.
Ahmet Arvasi Hoca vefatının 20. yılında yâd ediliyor
Türk fikir hayatının kilometre taşlarından, büyük dava adamı, yazarımız S. Ahmet Arvasi ile Milli şairimiz Mehmed Âkif Ersoy; Beyazıt Devlet Kütüphanesinde düzenlenen anma toplantısı ile vefat yıldönümlerinde birlikte yâd edildi. Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER), tarafından düzenlenen etkinlikte, yazarlar Olcay Yazıcı, Mahmut Çetin ve Hüdavendigâr Onur, 20 yıl önce, bir 31 Aralık akşamı aramızdan ayrılan S. Ahmet Arvasinin hayatı, fikirleri ve eserleri hakkında sevenlerine bilgi verdi.
GENÇLERE YOL ÇİZDİ
Arvasinin gazetemizde makaleler kaleme aldığı dönemlerde yanında bulunan isimlerden olan yazar Olcay Yazıcı, merhum Arvasi Hocanın muadili olmayan bir münevver olduğunu söyledi. Yazıcı, Bu toplumun ana elementlerini, kimyasını oluşturan eserler verdi. Yerli bir tez sunarak, bizim dünyamızı yansıttı. Kargaşanın yaşandığı 70li yıllarda, kendi milli ve manevi değerlerinden haberdar olmayan gençliğe derin bir ilim ve tefekkürle yol çizdi. O ebediyen yürüyen ulular meclisinin bir üyesidir diye konuştu.
İNSANI ANLAMAK
Yazar Mahmut Çetin de, Arvasi Hoca, belirli bir siyasi kalıba sokularak yok sayılmaya çalışıldı. Halbuki Arvasi, Batı düşüncesine karşı Türk-İslam ülküsünü sundu dedi. Arvasi Hoca hakkında kaleme aldığı kitaplarıyla bilinen Hüdavendigar Onur da, büyük Türk milliyetçisinin ömür boyunca milli meselelere İslam penceresinden baktığını ve insanı anlamaya yönelik fikirler yürüttüğünü ifade etti.
Dr. Erken: Çok boyutlu bir dünyaydı
> Hüdavendigar Onur
Türkiye Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Veysi Erken, Türk İslam Ülküsünün fikir babası, büyük dava adamı S. Ahmet Arvasi Hocanın çok boyutlu bir dünya olduğunu söyledi. Bir dönem Ülkücü Memurlar Derneğinde beraber çalışma fırsatı bulduğu Arvasi Hoca ile ilgili düşüncelerini aktaran Dr. Veysi Erken, Bir dakikalık zamanın bile boşa harcanmasını istemeyen bir yapı ve bu yönüyle gençliğe örnek oldu. Eğiticilik onun en önemli vasıflarındandı dedi.
Dr. Erken, şöyle devam etti: O çağımızın mütefekkirlerinden biriydi ve yazdıkları günümüzde de canlılığını ve geçerliğini koruyor. Geleceğe damgasını vurabilenler mütefekkir kabul edilir. Arvasi tefekkürü ve taakkulu hatırlatıyor. Arvasi medrese-i yusufiyenin önemini hatırlatıyor. İlm-i hal yazacak kadar mektepleştirilen ve sevimlileştirilen alanı hatırlatıyor. Arvasi mücadele etmenin gerekliliğini ve azmi hatırlatıyor. O bir cehd adamıydı. Kısaca Arvasi adamlığı hatırlatıyor, zira o adam gibi adamdı.
Dr. Veysi Erken, merhum S. Ahmet Arvasinin Türkiyedeki sosyal yapıları İslâmi bir perspektifle ele aldığını ve sosyolojik terimlere yeni bir boyut kazandırarak Türkiyenin gerçeklerini sistematize ettiğini kaydetti.
Kendini Arayan İnsanın Türk-İslam Ülküsü
Ailesi Vanın Bahçesaray ilçesine bağlı, Arvas köyünden olan S. Ahmet Arvasi, 15 Şubat 1932de Ağrının Doğubayazıt ilçesinde doğdu. Yurdun çeşitli yerlerinde öğretmenlik yaptı. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji bölümünü 1958 yılında tamamlayarak çeşitli eğitim enstitülerinde pedagoji eğitimi verdi. 1979 yılında, İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsünden emekli olmak zorunda kaldı. İlm-i Hâl, Kendini Arayan İnsan, Diyalektiğimiz ve Estetiğimiz, Türk-İslam Ülküsü, İnsan ve Ötesi, Doğu Anadolu Gençliği , Eğitim Sosyolojisi, Hasbihal gibi ses getiren 13 esere imza attı. 31 Aralık 1988 tarihinde saat 11:00de gazetemizde neşredilen Hasbihal köşesini hazırlarken daktilosunun başında yorgun düşerek 57 yaşında Hakkın rahmetine kavuştu. Arvasinin eserleri Bilgeoğuz Yayınlarından temin edilebilir. Adres: Alemdar Mahallesi Mollafenari Sok. No: 41/A Cağaloğlu- İstanbul Tel: 0212 527 33 65- 66 faks: 0212 827 33 64
Beyazıt Devlet Kütüphanesinde yapılan etkinlikte yazarlar Mahmut Çetin, Olcay Yazıcı ve Hüdavendigar Onur; Arvasi Hocayı anlattı.
