Barzani-PYD gerilimi

Barzani-PYD gerilimi

GÜNDEM Haberleri

Esad'ı destekleyen PYD'nin 75 Barzani taraftarını gözaltına alması bölgede sıcak savaş rüzgârları estirdi.

Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Suriye'nin kuzey bölgesinde kontrolü sağlamaya çalışan iki güç arasında gerginlik yaşanıyor. Kuzey Irak Bölgesel yönetimi ile PKK arasında uzun süredir soğuk savaş halinde devam eden gerilim karşılıklı hamlelerle giderek şiddetleniyor. Barzani'ye yakın partilerin hafta sonu Kamışlı'da PKK'nın Suriye kolu PYD'ye yönelik düzenlediği protestoların ardından PYD önceki gün Barzani yanlısı 75 kişiyi sınırdan izinsiz girdikleri gerekçesi ile gözaltına aldı. Barzani yönetimi de buna karşılık sınır bölgesine silahlı birliklerini gönderdi. Sınırı PKK'lıların giriş çıkışına kapatan Barzani yönetimi, gözaltına alınanların derhal bırakılmasını aksi takdirde silahlı müdahalede bulunulacağını bildirdi. Bu restin ardından PYD, 20 kişiyi serbest bıraktı. PYD, lojistik desteği bu hat üzerinden aldığı için sınırın kapatılması onları zorlayacak. Yine de iki güç arasında silahlı çatışmaların başlama ihtimali artık uzak değil. nbsp;CEMİL BAYIK-ESAD TEMASI
Suriye'nin kuzey bölgeleri Esad rejiminin kontrolünden çıktıktan sonra Kuzey Irak Bölgesel yönetimi burada denetimi sağlamaya çalıştı. Bölgenin bir diğer etkin gücü de PYD. Bazı birliklerini Suriye'ye kaydıran PKK, burada PYD'ye bağlı YPG adıyla bir silahlı birlik kurdu. Barzani yönetimi Suriye'de faaliyet gösteren 12 Kürt partisini bir araya getirerek bir birlik oluşturmaya çabalıyor. İddialara göre; bu oluşumun çatısı altında Barzani'ye bağlı silahlı unsurlar da Suriye'de faaliyet gösteriyor. nbsp;PKK'nın Suriye kolu PYD ise, başından beri bu oluşuma mesafeli yaklaşıyor. En son üç hafta önce Erbil'de yapılan ve Suriye'de faaliyet gösteren bütün Kürt partilerin katıldığı toplantıya PYD iştirak etmedi. Gerekçe olarak aralarında problem bulunan Azadi Partisi'nin davet edilmesini gösterse de asıl meselenin bu olmadığı biliniyor. Erbil'deki toplantıdan önce PKK'nın tepe kadrolarından Cemil Bayık'ın Suriye'ye geçip burada bazı faaliyetlere girişmesi de dikkat çekici. Kulislere yansıyan bilgiler arasında Bayık'ın Şam yönetimi ile temasları da var. Bayık'ın Suriye faaliyetlerinin ardından Barzani-PKK arasındaki soğuk savaş yerini daha sıcak gelişmelere bırakmış durumda. Artık iki güç arasında karşılık hamleler daha açıktan yapılıyor. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, buradaki faaliyetlerini kendisine yakın Suriye Kürt Demokrat Partisi üzerinde yürütüyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...