Körfez Ülkeleri'ne silah satışında rekor

Körfez Ülkeleri'ne silah satışında rekor

DÜNYA Haberleri

İngiltere'nin 2012'de dört Körfez ülkesine 874.5 milyon dolarlık (575.7 milyon paund) silah sattığı bildirildi.

En büyük ticaret Suudi Arabistan ile yapıldı. Krallığa, 112 milyon paund değerinde uçak, helikopter, zırhlı araç, tank ve el bombalarının dahil olduğu 209 parça satıldı.

Silah Ticaretine Karşı Kampanya adlı kuruluş tarafından resmi verilere dayanılarak yayınlanan raporda silahların özellikle insan hakları, uluslararası demokrasi ve basın özgürlüğü endekslerinde alt sıralarda yer alan ülkelere satılması kınandı. İngiltere son dört yılda Suudi Arabistan'a 4 milyar paundluk silah satışı gerçekleştirdi.
İngiltere'nin Umman'a silah satışı geçen yıl 433 milyon paundu buldu. Birleşik Arap Emirlikleri'ne 26.2 milyon paund ve Bahreyn'e de 4.6 milyon paundluk silah satıldı.

The Guardian gazetesinedeki habere göre İngiliz hükümeti satış lisansı kurallarının şeffaf olduğunu iddia ederken kampanya destekçileri otoriter rejimlere ciddi miktarda silah satışı yapıldığını vurguladı. Gazeteye konuşan kampanya sözcüsü, İngiltere'nin Körfez ülkelerine silah satmaya devam ettiğini ve bu Eylül'de Suudi Arabistan'da düzenlenen bir silah fuarına da katılacağını hatırlattı.

İngiltere hükümetine göre silah endüstrisi ülkede 600 bin kişiye iş imkanı sağlıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...