BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Solunum yolu hastalıklarına BItkI tedavIsI

Solunum yolu hastalıklarına BItkI tedavIsI

Tıpta sağlanan baş döndürücü gelişmelere rağmen birçok hastalığın tedavisinde hâlâ şifalı bitkiler, en etkili ilaç olarak görülüyor.



Bünyesi zayıf olanlar, kendisini iyi koruyamayanlar ve bulaşıcı hastalıkların kolayca yayıldığı ortamlarda bulunmak zorunda olanlar, özellikle kış aylarında, soğuk algınlığı, grip, nezle ve solunum yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıklara yakalanıyor. Son günlerde ülkemizi etkisi altına alan şiddetli soğuk ve kar yağışı da bu hastalıkların hızla artmasına yol açtı. Telefonla arayan veya faksla, mektupla bize ulaşan birçok okuyucumuz, bu tür rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olacak şifalı bitkiler ve şifalı formüller hakkında bilgi istiyor. Onların bu isteklerini yerine getirmek için bu hafta köşemizi soğuk algınlığı, grip, solunum yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olan bitkilerle kullanım şekillerine ayırıyoruz. (Tabii bir kısmını yayınlayabiliyoruz. Tamamını yayınlamaya yerimiz müsait değil) Okaliptus: Solunum yolları için antiseptiktir. Bir bardak sıcak suya 3-4 yaprak ufalanarak konur. 20 dakika bekledikten sonra süzülür, günde 2-4 bardak içilir. Salep: Öksürüğü yumuşatır, balgam söktürür. Sarımsak: Salgın hastalıklardan koruyucudur. Kekik: Mikrop kırıcı olduğu için solunum yollarını sterilize etmek için alınmalıdır. 1 çay bardağı sıcak suya 1 çay kaşığı konur, 10 dakika sonra süzülür ve günde 1-3 bardak yemek üzerine içilir. Karanfil: Salgın hastalıklar sırasında koruyucudur. Komposto ve çorbalara 1-2 diş atılır. Salgın hastalıklarda içme suları içine 1-2 diş karanfil veya 1 damla karanfil esansı katılır. Zencefil: Salgın hastalıklarda direnci artırır. Toz halde yiyecekler üzerine konur. Hamur işlerinde una karıştırılır. Çay olarak içilebilir. Adaçayı: Mükemmel bir mikrop kırıcıdır. Çay şeklinde içilebilir. 1 bardak sıcak suya 7-8 yaprak konur. 10 dakika sonra süzülür ve günde 3-4 bardak içilir. Biberiye: Yaprakları ve çiçekleri bir bardak sıcak suda bekletilip içilir. Esansı ise masaj yapmak için kullanılır. Defne: Grip ve ateş nöbetlerinde birebirdir. Çay gibi demleyip içilebilir. Ayrıca yemekleri yapılırken, sos hazırlamada ve sebze çorbalarında kullanılır. Hardal: Sarı hardal tohumu ezilerek, suyla karıştırılıp sulu macun halinde sırta konur. Ihlamur: Bir bardak sıcak suya 1 tatlı kaşığı ıhlamur konur ve 20 dakika sonra süzülür. İçerisine bal katılarak bol bol içilir. Keçiboynuzu: Solunum yolları hastalıklarında bronşları yumuşatır. 1 su bardağı suya parçalanarak bir keçiboynuzu konur. 5 dakika kaynatıldıktan sonra süzülüp üzerine tarçın eklenir. Gerekirse biraz da bal eklenerek, günde 2-4 bardak içilir. Kereviz: Solunum yollarını temizler. Limon: Bol miktarda C vitamini içerdiği için yemeklere, salatalara sıkılarak veya sıkıp su ile karıştırılarak içilir. Maydanoz: Salgın hastalıklara karşı vücudu korur. Bol bol çiğ olarak tüketilmesi gerekir. Mahlep: Salep gibi süt veya su içerisinde kaynatarak veya bala karıştırılarak alınır. Mis adaçayı: Bir bardak sıcak suya ufalanmış çiçek ve yaprak karışımından bir tatlı kaşığı konur ve 10 dakika sonra süzülüp içilir. Nane: Yaş veya kuru halde salatalara konur veya çay olarak içilir. Gribin sebep olduğu ruhsal çöküntüyü gidermek için de B vitamini içeren yiyecekler, tarçın çayı, adaçayı, feslefen çayı ve papatya çayı içmeniz iyi olur. Uzmanlar, gripten korunmak için sıkı sıkı giyinerek her gün açık havada yürüyüş yapılması ve uzun süre soğuk havada kalmaktan kaçınılması gerektiğini ifade ediyor. Ağız ve diş temizliğine önem verilmesini de isteyen uzmanlar, kan dolaşımını tamamiyle harekete geçirmek için her gün duş alınmasını, burunda akıntı ve kaşıntı varsa hemen buğu yapılmasını öneriyorlar. Ayrıca hastalık geçtikten sonra da vücudun toparlanması için 2-3 hafta çok iyi beslenilmesi, dinlenilmesi ve üşütülmemesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Kepekten kurtulmak için Saçlardaki kepeklenme son derece can sıkıcıdır. Kış aylarında saçlar fazla yıkanamadığı için kepeklenme bu aylarda biraz daha artar. Kepekten kurtulmanın ilk şartı temizliktir. Saçları sık sık yıkamaktır. Ancak bazen, bütün bunlara rağmen kepeğin önüne geçilemez. O zaman aşağıdaki basit formüller size yardımcı olacaktır. 6 bardak (1-1.5 litre) suya 2 tutam biberiye koyun. 10 dakika kaynattıktan sonra süzün. Saç diplerine friksiyon yapın ve bunu her gün tekrarlayın. Ayrıca saçlarınızı sirkeli suyla yıkayıp 6 saat bekleyin. Daha sonra kükürtlü sabunla yıkayın. Hastalıklar ve çareleri Göğüs çıbanı Göğüste memenin üzerinde ağrı ve ateşle kendini belli eden bir çıban türüdür. İçi iltihapla doludur. Kızartı ve şişlik birkaç gün içinde çoğalır. Aşağıdaki reçeteler, göğüs çıbanının tedavisine yardımcı olur. * Bir kaba; 1 tane kara lahana yaprağı, 25 gram parçalanmış kâfûru ve 2 çorba kaşığı zeytinyağı konur. Hafif ateşte ısıtılır. Sonra, kabın içindeki karışım, yine kabın içindeki lahana yaprağının üzerine doldurulup memenin üzerine konur. Temiz bir tülbentle sarılır. Bu işlem, 3 saat arayla tekrarlanır. * Bir kaba, 1 su bardağı süzme bal, 3 tane çiğ yumurtanın sadece sarısı ve 3 çorba kaşığı kepekli buğday unu konup, iyice karıştırılır. Sonra başka bir kapta bir parça kuyruk yağı eritilir. Bu yağdan 5 çorba kaşığı alınıp öteki kaptaki karışıma dökülür. Hafif ateşte karıştırılarak ısıtılır. Sonra, temiz bir tülbente boşaltılıp, çıbanın üstüne sarılır. Sperm azlığı Mersin’den telefonla arayan okuyucumuzun sorusuna cevap: 1 milimetreküp menide en az yirmi milyon sperm bulunur. Spermin miktarı “Spermogram”la tespit edilir. Yirmi milyondan az sperm bulunduğu takdirde, sperm azlığından söz edilir. Sperm miktarını artırmak için 1 çay bardağı sıcak suya; yarım kahve kaşığı anason konur. 5 dakika bekletildikten sonra süzülüp içilir. Ayrıca E vitamini açısından zengin besinleri bol bol yemek çok faydalıdır. Çünkü E vitamini hücreleri kuvvetlendirir ve vücudun hücre yenilemesini artırır. E vitamini açısından zengin besinler şunlar: Buğday özü, tabii olarak çimlenmiş buğday, yer fıstığı ve fıstık yağı, ceviz ve ceviz yağı, soya fasulyesi, hurma, marul, tere, sığır eti, yumurta sarısı, kasaplık hayvanların iç organları (karaciğer, yürek, böbrek)... pamuk fidanı tohumu ve balık...
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 93338
    % -0.39
  • 5.2917
    % 0.08
  • 6.0498
    % 0.45
  • 6.7408
    % -0.01
  • 212.393
    % -0.03
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT