BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Köfte savaşları!

Köfte savaşları!

Türk mutfağının en vazgeçilmez et yemeği... Yörelere göre farklıdır ama hepsinin buluştuğu ortak nokta lezzettir...



Sevimli Lezzetler Sevim GÖKYILDIZ sevim.gokyildiz@tg.com.tr Kesim ve saklama metodlarından dolayı etlerimiz her zaman yumuşacık değildir. Şöyle ağızda dağılıveren, çiğnemek için dakikalar harcamadığnız biftek, parça et, şiş kebap, pirzola her yemekte rast gelmez. Annem “Kayış gibi” der, eti sakız gibi ağzımızda çiğnemeye başlayınca. Allah’tan mutfağımızda kıyma bol kullanılıyor. En başta köfte. Eskiden üç dört, en çok beş altı çeşit köfte vardı. Köfte ızgara olursa annem “cızbız köfte” yaptım derdi. Sulu, salçalı olan tepside pişer adına “İzmir Köfte” denirdi. Bir de yağda kızarmış “kuru köfte”yi bilirdik. Kıyma, soğan, baharatlar, sarımsak, ekmek içi... Her birinden damak zevkinize uygun miktarlarda ekleyip bir güzel yoğurun işte size köfte. Türkiye’de yollarda geçtiğiniz çok yerde o ile, ilçeye ait bir köfte reklamı görmeniz artık sıradan. Liseyi okuduğum Adapazarı’nın ıslama köftesi tanıştığım ilk değişik, şehre özel köfte oldu. Sonraları Tekirdağ köftesi çıktı. Bulundukları yerle birlikte anılmaya başlayan köfteleri sıralarsam hemen aklıma gelenler Akhisar, Akçaabat, İnegöl, Biga, İskenderun, Adana, Tire, Mengen, Bandırma. Adana, İskenderun dışındakilerin çoğu Marmara Bölgesinde. Sık sık uğradığım, geçtiğim yerler. Peki bu köfteleri birbirinden ayıran özellikler neler? Yapılışları ya da içindekiler mi farklı, lezzetler mi değişik? Merak ettim. Pangaltı’da cadde üzerindeki Sofram Restaurant’ın girişindeki tabelada, her iki köftenin de adı yazılmış. İnegöl köftesi, hemen altında Akçaabat köftesi... Dükkan sahibi ve ustası Mahmut Dinç. 57 yaşında, dinç, boylu boslu 15 yaşından beri mutfakta. Çeşitli semtlerde, değişik aşçılarla çalışmış. Ustaya soruyorum. -Bize her iki köftenin de tarifini verebilir misiniz? İnegöl ve Akhisar köftesinin arasında nasıl bir fark var ? -Görünüş olarak, İnegöl parmak gibi uzun, Akçaabat yuvarlaktır. İkisi de ızgara köftedir. Ama malzemeleri farklıdır. Tariflerinizi paylaşın! Akhisar Köftesi için, meşhur köfteci “Ramiz”in web sayfasını inceledim. Köftelerinin sadece et, soğan ve tuzdan yapıldığını yazıyorlar. Kısacası, herkes kendine göre bir tarif bulmuş. Esas olan lezzet. Bu da kaliteli iyi bir et. Uzun müddet yoğurmak ve içi sulu dışı kuramamış şekilde ayarlı ızgarada pişirmekle mümkündür. Yurdumuzun başka yerlerinden değişik köfte tariflerini gönderirseniz, sayfamda okuyucularımla paylaşmak isterim. Afiyet olsun! (Sofram Restaurant Halaskargazi cad. No:50 Harbiye Tel: 240 30 24) İşte Mahmut Usta’nın her iki köfte için tarifleri: İNEGÖL KÖFTESİ Dana kaburga tarafı, kuzu döşünden alınan etler makinenin kalın dişlisiyle çekilir. Buzdolabında saklanır. Köfte yapımı için, kullanılacak miktar ayrılır. Soğanla birlikte yeniden makineden geçirilir, iyice yoğrulur. Et çekme makinesinin ağzına takılan bir alet ile veya tamamen elle parmak gibi uzun köfteler hazırlanır. Izgarada kızartılır. AKÇAABAT KÖFTESİ Dana döş ve kaburga tarafından et alınır. Makinede çekilip, dolapta dinlendirilir. Köfte yapımı için ayrılan et, ikinci kez ekmekle (1 kg et için 100 gr ekmek) çekilir. İçine karabiber ve krem kıvamında ezilmiş sarımsak (Yarım çay kaşığı kadar) katılır. Bütün malzemenin uzun müddet yoğrulması gerekir. Daha sonra keskin bir kalıpla veya elle yuvarlak biçim verilip, ızgarada kızartılır. İNCİ “-Hiçbir şey kürtaj kadar kadın organizmasına zarar veremez. Hem organik olarak rahim içine, doğurganlığa zarar veriyor hem de ruhsal açıdan ciddi olarak yıpratıyor. Kürtajı doğum kontrol yöntemi olarak kabul etmemek gerekiyor...” (...Prof.Dr. Faruk Buyru / Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı) SİZ­DEN GE­LEN­LER Tarifiniz (...Melek Kalaycı’nın tarifi) KESTANE ŞEKERİ MALZEMELER: > 1.5 kilo kestane > 4 su bardağı toz şeker > 1 çay kaşığı vanilya HAZIRLANIŞI: > Kestaneleri bıçakla çizip bol suyla birlikte tencereye alın. 10 dakika süreyle kaynatın. Kabuklarını soyun. Tencereye şekeri alın ve kestaneleri dizin. Üzerine vanilyayı serpin. Kısık ateşte 40 dakika pişirin. Gerekirse sıcak su ekleyin. Soğuyunca kullanın... Afiyet olsun... MURAT ÖZAYDIN 4. yaşına giren kardeşimizi kutluyor, nice huzurlu yıllar diliyoruz... (...Selman Özaydın’ın albümünden) LACINIA’nın satış hakları Sankim’de! Kozmetik alanında başarılı bir geçmişe sahip olan, sektörde birçok bilinen kozmetik ürünlerinin tedarikçisi olan, “Sankim İlaç Kozmetik Kimya Sanayi, LACINIA’nın Türkiye satış haklarını aldı. Bugün verimli çalışan bir organizasyonu devraldıklarını belirten Sankim İlaç Kozmetik şirketinin ortaklarından Hayrettin Sancak 3 yıl gibi kısa bir sürede Türkiye Pazarında saç üzerine bir çok ürün ve marka varken LACINIA’nın bu kadar kısa sürede Türkiye’deki konumu, ürünlerin etkinliği ve kalitesinden dolayı LACINIA markasının Türkiye satış haklarını aldıklarını ifade etti. Genç iş adamı; Sancak, Türk kozmetik pazarının en büyük segmentini saç bakım pazarının oluşturduğunu ve Amerika LACINIA COSMETIC INC. ile bundan sonra LACINIA markasının Türkiye’de %100 tedarikçi anlaşma yaptıklarını belirtti.
 
 
  • Piyasalar

    Fark %
  • 103235
    % 2.07
  • 4.7171
    % 0.01
  • 5.5018
    % -0.57
  • 6.2889
    % -0.17
  • 197.827
    % 0.14
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT