Rüzgâr devi yatırıma hazır

Düzenleyen:
Rüzgâr  devi  yatırıma hazır

Ekonomi Haberleri

Danimarka merkezli rüzgâr türbini üreticisi Vestas’ın Ürün Geliştirme Grup Başkanı Johnny Thomsen, Türkiye’nin planları açıklandığında yatırım yapmayı değerlendireceklerini söyledi

Osman Çobanoğlu AARHUS
Dünyanın en büyük rüzgâr türbini üreticilerinden Danimarkalı Vestas, Türkiye’de yatırım için göz kırptı. Yenilenebilir enerjide Türkiye’nin attığı adımları değerlendiren Vestas Ürün Geliştirme Grup Başkanı Johnny Thomsen, yatırım konusunda gelen bir soruya “Diğer ülkelerde nasıl yaptıysak Türkiye’de de yaparız. Türkiye’nin planları açıklandığında değerlendireceğiz. YEKA gibi ihale sistemleri (açık eksiltme) dünyanın gittiği yön. Hazırız. Diğer ülkelerde de yaptık, Türkiye’de de yaparız. YEKA vari ihaleler fiyatları aşağı çektiği için bizim de maliyetleri düşürmek adına alt yüklenicilerle ortak çalışıp sinerji oluşturmamız gerekiyor. Başka ülkelerle de yaptık, Türkiye’de neden olmasın?” dedi. Vestas’ın 76 ülkede 56 bin rüzgâr türbini bulunuyor. Türkiye’nin kendiler için çok büyük ve önemli bir piyasa olduğunu söyleyen Thomsen, Vestas olarak Brezilya’da yaptıkları yatırımı örnek göstererek, “Mevzuat net şekilde ortaya konduğunda Vestas olarak dünyanın her yerinde iş yapmak istiyoruz” diye konuştu. Brezilya’ya Ar-Ge konusunda bilgi aktarımında bulunmadıklarına değinen Thomsen, Türkiye’de de bir şey yapılması durumunda her yönüyle değerlendireceklerini ve karar vereceklerini söyledi. Türkiye’ye yaptıkları satışa yönelik bir soruyu da cevaplayan Thomsen, “Bu senenin ilk yarısında 100 megavat satış yaptık. Her sene bunun üzerinde satış hedefliyoruz. 300 megavata yakın kurulan var ancak bunlar bittiğinde bin 500 megavata ulaşacağız. Türkiye’de lider konumundayız, umarız böyle devam eder” ifadelerini kullandı.
Danimarka’nın rüzgâr enerji santrali hakkında stratejisini de anlatan Vestas yetkilileri, Danimarka kanunlarına göre, türbinlerin yüzde 20’lik kısmının 4,5 kilometre yarıçapta oturanlara satılma hakkı olduğunu söylediler. Türbinlere 600 metreden yakın insan yaşamadığının altını çizen yetkililer, 600 metre ve bin metre arasında oturan insanlara devlet tarafından tazminat ödendiğini belirttiler. Bunun yanı sıra şirket yetkilileri, türbin sahiplerinin yakındaki köylere spor salonu, park gibi ortak alanlara harcanması koşuluyla belirli bir miktarda bağış yapabildiğini de kaydetti.

TABİİ HAYATLA İÇ İÇE 

Türbinlerin kuşların göç yolunu etkilediği yönündeki eleştirileri cevaplayan yetkililer, “Hiç ölü kuş bulunmadı. Dünya genelinde istatistiklere bakınca rüzgâr türbininden ölme sayısı çok düşük. Tabii hayatla rüzgâr türbinleri iç içe yaşayabiliyor” cevabını verdi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...