Suriye'de ölen İranlı general sayısı 15'e yükseldi

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Suriye'de ölen İranlı general sayısı 15'e yükseldi

DÜNYA Haberleri  / AA

Beşar Esed rejimine destek olmak amacıyla Suriye'ye asker ve milis kuvvetleri sevk eden İran'ın üst düzey askeri kayıpları artıyor. Suriye'deki çatışmalarda Şubat 2013'ten bu yana öldürülen İranlı generallerin sayısı 15'e yükseldi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanları Suriye'de 2012'de iç  savaşın şiddetlenmesiyle çatışma bölgeleri ve askeri eğitim alanlarında  "danışman", askerleri de "savaşçı" olarak görülmeye başlandı. Devrim Muhafızları  savaşa fiilen katılmanın yanı sıra Suriye’de savaşan milis gruplara eğitim ve  lojistik destek de sağlıyor.

AA muhabirinin İran'ın resmi ve yarı resmi medyası ile güvenlik  kaynaklarından derlediği bilgilere göre, Suriye'deki iç savaşta İran güçlerinin  verdiği üst düzey kayıplar artıyor.
 
İran, Şubat 2013'ten bu yana Suriye'deki çatışmalarda aralarında  generallerin de olduğu çok sayıda üst düzey askeri personelini kaybetti. Son  olarak rejim güçlerine askeri danışmanlık yapmak üzere Suriye'de bulunan emekli  General Zakir Haydari iki gün önce Halep'te öldürüldü.
 
Haydari'nin Doğu Azerbaycan Eyaleti'nde bulunan Aşura Birlikleri'nin  eski komutanı olduğu, emekli olduktan sonra Suriye ordusuna "danışmanlık" için  gönüllü olarak bu ülkeye gittiği belirtildi.
 
Gulam-Rıza Semayi  adlı üst düzey komutan da 27 Ekim'de Suriye'deki  çatışmalarda hayatını kaybetti. İranlı komutanın rütbesi hakkında bilgi  verilmezken, 1980-1988 arasında yaşanan İran-Irak savaşında ve daha sonra Devrim  Muhafızları'nda üst düzey görevlerde bulunduğu aktarıldı.
 
Suriye'deki çatışmalarda kısa süre önce de iki İranlı general  öldürüldü. General Daryuş Dorosti 2 Eylül'de Hama'da, Seyyidu'l-Şuheda Tümeni  Komutan Yardımcılığı görevini yürüten emekli General Gulam Ahmedi de 31  Ağustos'ta Halep'te hayatını kaybetti.

İran, Suriye'de en ağır kaybını ise geçen yıl ekim ayında verdi. İran  Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Kuvvetleri Komutanı General Kasım  Süleymani'nin yardımcısı Tuğgeneral Hüseyin Hemedani 9 Ekim 2015'te Halep'te  öldürüldü. Bundan dört gün sonra bu kez Hama kentinde "Ebu Zehra" adıyla bilinen  Hac Hamid Muhtarbend ve Ferşad Hasunizade adlı iki Devrim Muhafızları generali  daha öldürüldü.
 
Halep'in güneyindeki Han Tuman beldesinde geçen mayısta şiddetlenen  çatışmalarda ise Tuğgeneral Cevad Durbin ile Kudüs Karargahı Komutanlarından  Şefiğ Şefii hayatını kaybetti.
 
Daha önce de Şam, Halep ve Kuneytra bölgelerinde Hasan Şateri,  Muhammed Cemalizade, Abdullah İskenderi, Abdurrıza Muciyri, Cabbar Derisavi, Ali  Allahdadi, Muhsin Kacariyan ve Hasan Ali Şemsabadi isimli generallerin hayatını  kaybettiği İran basınına yansımıştı.
 
İran'ın Afgan ve Pakistan asıllı milisleri
 
Devrim Muhafızları bünyesinde ülkeye gönderilen İran'ın askeri  güçlerinin ana unsurlarını, İranlı milis kuvvetler, Fatimiyyun Tümeni ve  Zeynebiyyun Tugayı oluşturuyor.
 
 Rejim saflarında muhaliflere karşı savaşmak için İran tarafından  Suriye'ye gönderilen Afgan milislerin oluşturduğu Fatimiyyun Tümeni ile  Pakistanlı milislerin oluşturduğu Zeynebiyyun Tugayı da Suriye'de ağır zayiat  verdi.
 
Bunlardan en dikkat çekeni Fatimiyyun Tugayları Komutanı Afgan asıllı  Ali Rıza Tevessuli'nin geçen yıl martta Dera'daki çatışmalarda hayatını  kaybetmesi oldu. Fatimiyyun Tugayları'nın diğer komutanlarından Rıza Haveri geçen  yıl ekim ayında, Hüseyin Ferdayi aralıkta, Ali Beyat ise bu yıl nisan ayında  Suriye'de öldürüldü. Fatimiyyun Tugayları Komutan Yardımcısı Muhammed Hasan  Hüseyni ise haziranda Tedmur (Palmira) kentindeki çatışmalarda hayatını  kaybetti.
 
- Suriye'deki kaybı bini aştı
 
İran'ın Suriye'deki askeri kaybı tam olarak bilinmiyor. Ülke dışındaki  çatışmalarda öldürülen güvenlik güçlerinin kesin sayısı sadece "Genelkurmay  Kutsal Savunma Değerlerini ve Eserlerini Koruma Kurumu"nun elinde bulunuyor.
 
Resmi bir internet sitesine de sahip olan bu kurum bugüne kadar  Suriye'de öldürülen İranlılarla ilgili bir rapor yayımlamaktan uzak durdu.
 
Devrim Muhafızları'na bağlı Mazenderan Kerbela Kolordusu'nun eski  komutanlarından Eynullah Tebrizi ise mayıs ayında yaptığı bir konuşmada, İran'ın  Suriye'de 2012'den bu yana yaklaşık bin 200 savaşçı kaybettiğini söylemişti.
 
Öldürülen İranlıların sayısı resmi basında genelde yer bulmazken haber  sitelerinde ya da sosyal medyada sıklıkla bu kişilerin cenaze törenleriyle ilgili  bilgiler veriliyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...