Clinton-Trump rekabetinde dış politika geri planda kaldı

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Clinton-Trump rekabetinde dış politika geri planda kaldı

DÜNYA Haberleri  / AA

Yeni başkanını seçmeye hazırlanan ABD'de dış politika, yaklaşık 1 yıldır devam eden seçim kampanyası sürecinde geri planda kaldı.

ABD'de 8 Kasım'da yapılacak 58. başkanlık seçimi öncesinde Hillary Clinton ile Donald Trump arasındaki rekabet, iki adayın "skandalları" etrafında gelişirken dış politikaya ilişkin tartışmalar, seçim kampanya döneminde merkezi yer bulamadı.

Oysa tüm dünya, ABD'nin yeni başkanının kim olacağını büyük bir merakla bekliyor.

Clinton rakibine oranla tecrübeli

Dış politika adayların kampanyasında merkezi bir yer işgal etmezken Clinton, rakibine oranla bu alanda daha "birikimli" ve "devlet tecrübesine sahip" olarak değerlendiriliyor.

Ön seçim ve sonraki süreçte ABD'nin enerjisini kendi bahçesine harcaması gerektiği yönünde mesajlar veren Trump, Clinton'a kıyasla daha "izolasyonist" bir dış politika izleyeceği izlenimi verdi.

Türkiye ile ilgili söylemleri

Türkiye'nin Clinton veya Trump'ın başkanlığında nasıl bir gündemle karşı karşıya kalabileceğine ilişkin yeterli açıklama olmadı. Türkiye'yi "NATO müttefiki" ve "DEAŞ karşıtı koalisyonun önemli bir parçası" olarak tanımlayan Clinton, bununla birlikte DEAŞ'a karşı PYD/YPG'ye silah desteği verebileceğini dile getirdi.

Suriye, Irak ve DEAŞ'la mücadele

Clinton, Suriye lideri Beşşar Esed'in meşruiyetini kaybettiğini, ılımlı muhaliflere silah verilebileceğini, belli bölgelerde uçuşa yasak ve/veya güvenli bölgeler oluşturulabileceğini ve savaşın diplomatik yolla sona erebileceğini ifade eden bir çizgiyi takip etti.

Trump ise uçuşa yasak ve/veya güvenli bölgeler oluşturulabileceğini ve ABD'nin Esed'i devirmek için girişimde bulunmaması gerektiği savunan, bununla birlikte muhalif grupların silahlandırılmasına şüpheyle bakan bir yaklaşımı temsil etti.

Seçim kampanyasında dış politika konusunda en hararetli konulardan biri, Rusya oldu. (Suriye ve Ukrayna'dan dolayı) Rusya'ya ilave yaptırım talep eden Clinton, ABD'nin Moskova'ya karşı Avrupalı müttefiklerini güçlendirmesinin daha doğru olduğunu savundu.

Buna karşın ABD'nin Rusya ile daha iyi geçinerek Ortadoğu'da ve DEAŞ'la mücadelede daha etkin olabileceğini düşünen Trump, Moskova'nın "agresif" tavırlarından dolayı Ukrayna'ya ölümcül silahlar verilebileceğini dile getirdi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...