BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Meclis

Seçim sonuçlarını görmek için tıklayın.
Anasayfa > Haber > Mis kokulu, tatlı sulu... KAVUN

Mis kokulu, tatlı sulu... KAVUN

Her meyvenin kendine has bir kokusu vardır. Ama bana göre en keskin, en hoş kokulu meyve kavundur.



Sevimli Lezzetler Sevim GÖKYILDIZ sevim.gokyildiz@tg.com.tr Her meyvenin kendine has bir kokusu vardır. Ama bana göre en keskin, en hoş kokulu meyve kavundur. Eski günlerde, kavun bir tane alınmazdı evimize. Kapıdan at arabasıyla geçen kavuncudan en az 3-4 hatta beğenilirse 6-7 kavun alınır, serin bir yerde saklanırdı. Serin yer bazen mutfak bazen güneş almayan serin bir oda olurdu. İşte o zaman evi keskin, iştah açıcı bir kavun kokusu sarar, biz çocuklar ne zaman kesilecek, sofraya gelecek diye sabırsızlanırdık. Mis gibi kokunun ardından, kesilen kavun (kabak çıkmaz ise) bol sulu, tatlı, yumuşacık bir meyvedir, yemesi başka bir zevktir. Fazla değil daha 15-20 sene önceleri, Trakya’da tezgahları dolduran Topatan kavunu bugün neredeyse kayboldu. Silivri’ye bağlı Selimpaşa köyünde “Topatan Kavunu” festivalini hatırlıyorum. Uzunca, oval, dışı sarı, içi portakal rengi, tatlı, sulu, kabuğu inceciktir. Geçen gün, bir tezgahta buldum, aldım. Eski tadı bulamadım. Satıcı, “Abla bunlar Antalya’dan, Finike’den geliyor” deyince daha çok şaşırdım. Trakya’nın Topatan kavununu gel de arama! FAVORİM PAMUKOVA Severek yediğim bir başka kavun cinsi, Kırkağaç. Geçen hafta, Bursa seyahatimde yoldan aldım. Sarı renkli, üzeri yeşil dalgalı, içi pembeden yeşile değişen, oldukça sert..Ama tatlısına rast gelirseniz tadına doyulmaz. Satıcılarına göre, en çok dayanan kavun Kırkağaç’mış. Benim favorim Pamukova kavunudur. Adapazarı’nda oturduğumuz yıllarda bol bol yerdik. Ancak son 10-11 yıldır pazara gelmiyordu. Geçen gün konuştuğum bir çiftçi, Pamukova kavununun yeniden yetiştirilmeye başladığını söyledi. Umarım yakında manavlara gelir. Küçük boylu, çok tatlı, hafif sert dokulu ve çok kokuludur. Koku konusunda Topatan’la rahatlıkla yarışabilir. Benim bildiğim kavun cinsleri içinde Hasanbey kavunu da ayrı yer tutar. Hem kabuğu hem etli kısmı yeşildir. Koku konusunda diğer bütün kavun cinslerini yolda bırakır. Çekirdekleri uzun, iri olduğundan kurutulup yenilebilir. Anadolu toprakları kavun yetiştirilmesi için çok elverişli. Benim bilmediğim, tadına bakmadığım başka cinsler de vardır. Özellikle doğu ve Güneydoğu bölgelerimizin de kendine has lezzetli kavunları olduğunu biliyorum. Bu mevsimde o bölgelere yapacağım seyahatte tadına bakacağım. Ana vatanı, birçok meyvede olduğu gibi Asya, Hindistan.. Sıcak iklimi sevdiği için Afrika ve Güney Afrika’da da biliniyor. Bugün Avrupa ve Amerika’da en çok tüketilen cins, ufacık “Cantaloupe” kavunun, Van bölgemizdeki cep kavunu olduğu sanılıyor. Bir rivayete göre,15.yy’da misyoner papazlar tarafından İtalya’ya götürülmüş, buradan dünyaya yayılmış. Yazın, hatta saklanabilen cinsleri ile kışın bile sofralarımıza renk ve tat katan bu güzel meyvenin faydaları nelerdir. Birçok meyve gibi, şeker, mineral ve vitamin açısından zengin. KARPUZUN EZELİ RAKİBİ Kavunla karpuz arasında gizli bir rekabet vardır. Kavun karpuz sergilerinde hangisinin tercih edildiği belli olur. Karpuz-Beyazpeynir meraklıları için karpuz vazgeçilmez. Ama benim gibi hem tat hem koku arayanların seçimi kavundan yana. Satın alırken, çok hafif olanları tercih etmeyin. Ağırca olanların içi geçmemiştir. Sapının diri olmasına, alt kısmının hafifçe yumuşak olmasına, kesiksiz, beresiz, lekesiz olmasına dikkat ediniz. Kavunu sadece meyve olarak, doğal şekliyle pişirmeden yiyoruz. Benim bildiğim sadece dondurması yapılmakta. Ancak yabancı mutfaklarda kavundan tatlılar yapılıyor. Mesela Kanada’da sütlü kavun içeceği çok yaygın. Bizde muzla yapılan muzlu süt karışımı kavunla yapılmakta. SÜTLÜ KAVUN MALZEMELER: * 3 ölçü tatlı, sulu, çekirdekleri ayıklanmış, ufak doğranmış kavun * 3.4 ölçü vanilyalı dondurma * 3.4 ölçü süt * 2 tatlı kaşığı limon suyu HAZIRLANIŞI: * Bütün malzemeyi miksere koyun ve çırpın. Çok soğuk içilmelidir. Fransa’da ise sık yapılan kavun reçeli ve kavun şekerlemesidir. KAVUN REÇELİ MALZEMELER: * 1- 1.5 kg luk bir kavun * 500 gr toz şeker * Bir adet portakal kabuğu rendesi * Bir çubuk (veya paket) vanilya HAZIRLANIŞI: * Kavunu ikiye bölün. Çekirdeklerini ayıklayın. Etli kısımlarını ufak doğrayın, şekerle birlikte serin bir yerde 24 saat bekletin. Ertesi sabah,suyunu başka bir tencereye alın. 7-8 dakika kaynatın. Kıvamlı olunca içine kavun parçalarını ,portakal kabuğunu ve vanilyayı katın. Marmelat yoğunluğunu bulana dek, 35-40 dakika çok kısık ateşte kaynatın. KAVUN ŞEKERLEMESİ MALZEMELER: * 500 gr ayıklanmış, dilimlenmiş kavun içi * 500 gr toz şeker * 50 cl su HAZIRLANIŞI: * Kavun dilimlerini suyla birlikte ateşe koyun, su kaynamaya başlayınca kevgirle alıp tepsiye koyun. Ateşteki suya şekeri katın, 3-4 dk kaynatın. Şurubu kavunlara dökün. Tepsiyi buzdolabında bir gün bekletin. Ertesi gün, şurubu başka kaba alın, kaynatın ve yine kavun dilimlerinin üzerine dökün. Yine buzdolabına koyun. Bu işlemi tam 7 gün aynı şekilde tekrarlayın. 8 gün şurubu daha uzun müddet, 20 dakika kadar kaynatın. İyice koyulaşınca kavun dilimlerini içine atıp sadece 3 dakika kaynatıp ateşten alın. Kavun dilimlerini ızgara üzerinde 3-4 gün açık havada kurutun. Şekerlemeniz hazır olacaktır. 1 DO­ĞA HA­Rİ­KA­SI Bir enerji hapı ANTEP FISTIĞI Antep fıstığının kilo yapmadığı ve kalbi koruduğu, kötü kolesterolü ve kan şekerini de düşürdüğü tespit edildi. Uzmanlar, 1.5 yıl süren araştırma sonucunda, antepfıstığının kan şekerini yüzde 10 oranında düşürdüğü ve diyabete karşı koruyucu etkisi olduğunun tespit edildiğini kaydederek, “Antep fıstığının demir içeriği yüksek bir gıda olduğu, ülkemizde kadınlar ve çocuklarda önemli bir problem olan anemiyi (kansızlık) önlediği tespit edilirken, osteoporozun korunmasında, zengin B vitamini ve kalsiyum içeriği ile sağlıklı beslenmenin de bir parçası olduğu belirlendi” diyor. Yemiş tüketmek açlığı bastırmakta, diğer yiyeceklerin tüketiminin azalmasına sebep olmaktadır. Antep fıstığının, Akdeniz diyetindeki doymamış yağ asitlerinden zengin bir gıda olarak kalbi koruyucu etkisi de vardır. Antep fıstığının kardiyovasküler sistem hastalığı riski olanlarda en etkili diyet olabileceği de ifade ediliyor. Antep fıstığı hem insan sağlığı hem ekonomik değeri açısından çok önemli bir ürün. Özellikle çocuklara günde bir avuç fıstık yedirilirse hem zeka düzeyine hem fizyolojik gelişimlerine büyük katkı sağlanmış olur. Antep fıstığı hiç endişe edilmeden her zaman tüketilebilir. Ben buna ‘sıkılaştırılmış enerji hapı’ diyorum, bu ürüne mutlaka sahip çıkmalıyız. Antep fıstığının afrodizyak etkisi de unutulmamalı. İNCİ “-Çocuğunuza sürekli ‘Ben senin yaşındayken iki dil biliyordum, dünyayı dolaştım, sen ne yapıyorsun, hiçbir şey’ gibi cümleler kurarak kıyaslamayın. Oğlunuzun farklı bir birey olduğunu kabul edin. Kıyaslamak gencin kendisini mutsuz ve yetersiz hissetmesine sebep olur. Bunun yerine babanın oğlundaki farklılıkları görüp, bu yönleri geliştirmesine yardımcı olması gerekir...” (...Dr. Ali Ayas / Psikiyatri Uzmanı) SİZDEN GELENLER EFTAL İLVE Ünye’nin fındık güzeli; beşinci yaşını kutlar sağlıklı, mutlu bir ömür temenni ederiz... AFRA ORMANCI Anne ve babasının biricik gözbebeği. Yüzünden gülücükler eksik olmasın... Elişiniz - (...Zehra Hanım’ın el emeği) KUĞULU ODA TAKIMI * Başlarken 15 zincir çekip birleştirin üzerine 35 tane dolgu yapıp 4 zincir çekip 7 tane dolgu yapın. Bu şekilde 6 tane aralarına 2 zincir çekerek 7’şer dolgular yapın. Sonra 7 dolgunun üzerine 10 tane dolgu yapın. Fakat aralarına 3 zincir çekip 1 tur atınız başa geldiğinizde 12 dolgu yapın. 4 çekin diğer dolgunun başına batın bir tur atın. Tekrar başa geldiğinizde 14 dolgu yapın. 5 zincir çekip diğer dolgunun başına batın. Tekrar başa geldiğinizde 16 dolgu yapın. 6 zincir çekip diğer dolgunun başına batın 1 tur atın. Başa geldiğinizde dolgunun başına 5 zincir çekip başını dolamadan dolgunun ortasına batın tekrar 5 zincir çekip sonuna batın. 5 zincir çekip karenin ortasına batın. Tekrar 5 zincir çekip bu şekilde 1 tur atın bu şekilde 8 turu bitirin. Fakat karelerin her turu sayısını artırarak zincir çekip örün. Motifi yaparken 10 zincir çekip birleştirin. 20 dolgu yapın dolgunun üzerine 12 kare yapın. 12 karenin üzerine köşelere batmadan 2’şer zincir çekerek kareler yapın. 3 kare sayıp 4 kareye motifi birleştirin. Bu şekilde motifleri örüp birleştirin. Motif birleştirmesi bittikten sonra 10 zincir çekip 12 karenin üzerine köşelere batmadan aralarına 2 zincir çekip bir tur atın. Yine 10 zincir çekip aralarına 2 zincir çekerek bir tur daha atın. Tekrar 10 zincir çekip aralarına 3 zincir çekip bir tur daha atınız. Son bölümde tekrar 10 zincir çekip 4 zincir çekerek kareler yapıp bir tur atın. KUĞUNUN HAZIRLANIŞI; * 10 zincir çekin gövdesine uçtan kafasına kadar sık iğne yapın (çoğaltarak). Boyun kısmına gelindiğinde eksiltmeler bitecek tabii ki yuvarlak şekilde boyun yapın, boynuna gelindiğinde ise çoğaltarak kafa yapıp bırakın. Daha sonra renkli bir iple gagasını ve gözlerini işleme yapın. Tekrar kanatlarını yaparken iple yeniden batıp sık iğneler yapıp büyüklü küçüklü kanatlar yapın. İçine elyaf doldurun ve kolalayın. Kolalarken limon ve şekerle kolalayın. Kolay gelsin... Tarifiniz - (...Ayşenur Birinci’nin tarifi) PATLICAN BÖREĞİ MAL­ZE­ME­LER: * 4-5 adet orta boy patlıcan * 2 adet yumurta * 1 çay bardağı ayçiçek yağı * 3 - 4 adet yeşil biber * 250 gram kıyma * Bir tutam maydanoz * Tuz ve karabiber HA­ZIR­LA­NI­ŞI: * Patlıcanları çizgili şekilde soyarak küp şeklinde doğramalıyız. Yıkayıp kuruladıktan sonra yağda hafif kızartmalıyız. Daha sonra kıymayı, yumurtayı, maydanozu tuz ve karabiberi karıştırarak harç haline getirmeliyiz. Kızarttığımız patlıcanları borcama alarak düzgün şekilde yaymalıyız. Hazırladığımız harcın yarısını patlıcanlarla karıştırp tekrar patlıcanları düzelterek diğer yarısını da üzerine yayarak spatula yardımıyla düzeltmeliyiz. Üzerine de biberlerin saplarını alarak bütün şekilde koymalıyız. Önceden ısıtılmış 100 derece fırına sürerek üstü kızarıncaya kadar pişirmeliyiz. Afiyet olsun MARKET Doğanın renkleri sayesinde ışıldayın Kullandığı her parçayı özenle seçen ve özel bir işçilikle şekillendiren Tekin Seyrekoğlu Kuyumculuk, yeni koleksiyonunda doğanın renklerini yüzüklerde buluşturuyor. Yüzyıllardır kadınların tartışmasız en özel aksesuarı olan altını günümüz modasıyla birleştiren Tekin Seyrekoğlu, 2009 yaz koleksiyonunu üç farklı yüzükle tamamlıyor. Doğanın renklerini parmaklarınıza taşıyacak olan yüzüklerde ametis, swarovski, pink kuartz, sitrin ve zümrüt yeşili taşların muhteşem uyumunu bir arada bulmanız mümkün. Doğanın tüm renklerini içinde değişik şekillerle buluşturan yüzükler, hem gündüz hem gece kullanılabilecek ve her tarz kıyafet ile kolayca kombinelenecek.
 
 
 
 
 
 
 
Reklamı Geç
KAPAT