Dünya ters köşe

Düzenleyen:
Dünya ters köşe

DÜNYA Haberleri

Cumhuriyetçi aday Donald Trump tahminleri altüst etti ve ABD’nin 45’inci Başkanı oldu. Mağlubiyeti kabul eden Hillary Clinton, Trump’ı tebrik etti

ABD, 45. başkanını seçmek için sandık başına gitti. Demokrat Parti adayı Hillary Clinton ile Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump arasında kıyasıya yarış yaşandı. İlk sandıklardan Clinton önde çıktı. Ancak “salıncak” denilen eyaletleri kazanan Trump büyük zafer elde etti. İlk sandık sonuçlarının ardından kutlama yapmaya başlayan Clinton yanlıları gözyaşları içinde genel merkezi terk etti. Eyaletlerin toplam 538 seçici delegesinden en az 270’ini elde edilmesi gerekiyordu. Yüzde 48 oy alan Trump 289 delege elde etti. Sonuçların netleşmediği 4 eyaletin 3’ünü de Trump’ın kazanması ve toplamda 310 delegeye ulaşması bekleniyor. Yüzde 47 oy ve 218 delegede kalan Clinton’ın bir eyaleti daha kazanması ve 228 delegeye ulaşacağı tahmin ediliyor. Trump’ın partisi Cumhuriyetçiler aynı zamanda Senato (51/47) ve Temsilciler Meclisi’nde de (236/191) üstünlük elde etti.
GURUR DUYACAKSINIZ
Zafer konuşmasını New York’ta yapan Trump, seçim kampanyası boyunca sert ve tehditkâr açıklamalarının tersine ilk defa ılımlı konuşma yaptı. Aile fertleriyle kürsüye çıkan Trump, “Şimdi birlik zamanı” diyerek sözlerine başladı. Kendisine destek veren herkese teşekkür eden Trump, “Amerikan rüyasını yenileyerek işe başlayacağız. Amerikalıların gurur duyacağı bir başkan olacağım. Amerika artık azla yetinmeyecek. Çünkü büyük planlarımız var. En iyisini düşleyeceğiz ve onu yapacağız. Bütün Amerika’nın başkanı olacağım” dedi. Trump, dünya liderlerine de şu mesajları gönderdi: “Bütün diğer uluslarla, bizimle iyi anlaşmak isteyen uluslarla çok başarılı ilişkiler kurmayı amaçlıyoruz. Dünyaya şöyle sesleniyorum: Evet ABD’nin çıkarları ön planda olacak ama herkesle ortak zemin arayacağız, kimseyle düşman değiliz, herkesle ortaklık arayacağız çatışma değil. Açıkça söylüyorum; bizimle iyi geçinenlerle biz de iyi geçineceğiz.”
CLINTON: BİRLİKTE ÇALIŞALIM
Trump’ı tebrik eden rakibi Hillary Clinton, “Kendisiyle görüştüm ve birlikte çalışabileceğimi söyledim. Umarım Bütün Amerikalılar için başarılı olur. Donald Trump başkanımız olacak ve ona açık fikir ve ülkeyi yönetme şansı vermek zorundayız” dedi. Mevcut Başkan Obama da “Şu anda hepimiz Trump’ın başarılı bir şekilde ülkeyi bütünleştirmesini ve yönetmesini istiyoruz” diye konuştu. Obama, görev geçişini konuşmak üzere Trump'ı Beyaz Saray'a davet etti.

Dünya ters köşe

SONUCU 8 EYALET BELİRLEDİ 
2012 yılında Başkan Barack Obama’nın Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney’i mağlup ettiği zamanki seçimle Trump-Hillary rekabetinde el değiştiren 8 eyalet belirleyici oldu. Wisconsin, Iowa, Ohio, Pensilvanya, Florida, New Hamsphire (gayriresmî sonuç) ve Michigan (gayriresmî sonuç) bu seçimde Demokratlardan Cumhuriyetçilere geçti. Clinton sadece bir önceki seçimde Cumhuriyetçilerin Illinois eyaletini Demokratlara kazandırdı. 

Avrupalılar şoka girdi
Trump’ın ABD Başkanı olması, seçim öncesinde sıcak mesajlar gönderdiği Rus lider Vladimir Putin’i çok sevindirdi. Seçimler öncesi, “Rusya ile iyi geçineceğim” diyen Trump’ı ilk kutlayan liderlerden biri Putin oldu. Putin, Rusya-ABD ilişkilerinin krizden çıkartılması, uluslararası gündemdeki konuların çözümü ve küresel güvenlik tehditlerine cevap aranması konularında birlikte çalışmayı umut ettiğini belirtti. Trump’ı, ilk tebrik eden isimlerden biri de Fransa’nın aşırı sağcı Ulusal Cephe partisi lideri Marine Le Pen’di. Ancak herkes bu kadar mutlu değildi. Özellikle AB ülkeleri sonucun kendileri için bir “şok” olduğunu itiraf etti. Fransa’nın ABD Büyükelçisi Gerard Araud, “Gözlerimizin önünde bir dünya yıkılıyor. İnanamıyorum” dedi. Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen de, “Bu sonuçlar benim ve ülkem için ağır şok” ifadesini kullandı. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise ortak mektupla Başkan Trump'ı kutladı ve Trump'ı özel bir AB-ABD zirvesi için Avrupa'ya davet etti. AB Başkanı Martin Schulz da, “Hiç hatırlamak istemediğim bir seçim süreci olacak” dedi. 

Gülen’in etekleri tutuştu

ABD Başkanılığı Cumhuriyetçi Donald Trump’ın kazanmasının şoka uğrattığı isimlerden biri de Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) lideri Fethullah Gülen oldu. Gülen ve FETÖ’cüler seçimler öncesinde bütün imkânlarını Hillary Clinton’ın seçilmesi için seferber ederken, Trump, “Gülen’i Türkiye’ye teslim etme” sinyalleri vermişti. Hatta Trump seçilir seçilmez ilk iş olarak FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadele edeceğini söylemişti. Son olarak Trump’ın danışmanı da, “İlk bakacağımız dosya Gülen’in dosyası olacak” demişti. Trump’ın seçilmesinin hemen ardından Savunma Bakanı adayı da, “Gülen’in Türkiye’ye iadesinden yanayız” ifadesini kullandı. Bütün bunlardan sonra Trump’a seçilince teröristbaşı Gülen ve ekibinin Kanada’ya kaçmak için hazırlıklarını yoğunlaştırdığı kaydedildi. ABD’deki FETÖ’cüler Trump’ın karşısında Demokrat Parti’nin Başkan adayı Hillary Clinton’a hem fiziksel hem de finansal destek sağladı. FETÖ’cüler tarafından Clinton’a sunulan maddi desteğin 100 milyon doları aştığı bildirildi. Gülen’in şimdi çevresindekilere “kaçmak” için hazırlanmaları talimatı verdiği, büyük bir ihtimalle Kanada’ya kaçmaya hazırlandığı öğrenildi. Bu arada, Fetullah Gülen ve FETÖ’cülerin barınağı olan Pensilvanya’nın halkı da tercihini Trump’tan yana kullandı. Pensilvanya’daki 20 delegeyi Trump kazandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN MÜSTAKBEL BAŞKAN TRUMP’A NET MESAJ

ABD’deki seçim sonuçlarını değerlendiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Amerika’da Demokratlar iki dönemden sonra tekrar Cumhuriyetçilere iktidarı devretti. Amerikan halkı böyle bir tercihi gerçekleştirdi ve bu tercihle birlikte Amerika’da yeni bir dönem başlıyor. Temenni ederim ki Amerikan halkının bu tercihi dünyaya gerek temel hak ve özgürlükler noktasında gerek demokrasi noktasında gerekse bölgemizdeki gelişmeler noktasında hayırlı adımların atılmasına vesile olur. Ben, şahsım ve milletim adına Amerikan halkının bu tercihini hayra yormak ve başarılarla dolu bir gelecek temenni ediyorum” dedi. Başbakan Binali Yıldırım ise, “Sayın Trump’ı tebrik ediyoruz, başarılar diliyoruz. Fethullah Gülen’in bir an önce ülkemize iadesi konusunda yeni Başkana buradan açıkça çağrı yapıyorum. İlişkilerimizi bozan, Amerika ve Türk toplumu arasındaki tarihsel dostluğa zarar veren bu terör örgütü elebaşını, kısa sürede ülkemize iade ederseniz, eminim ki Türkiye-ABD dostluğu için yeni bir başlangıç, yeni bir sayfa açmış olursunuz” ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Trump’ı tebrik ederek, “Bu seçimlerin Amerika'ya ve tüm dünyaya hayırlı olmasını dileriz. Amerika ile her zaman iyi ilişkilerimize önem veriyoruz. Güvene dayalı ilişkilerimizin gelişmesi lazım. Sadece ikili ilişkilerimizi değil, bir çok alandaki iş birliğimizi daha da geliştireceğimizi umut ediyoruz. Bu konuda hiçbir şüphemiz yok” diye konuştu.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...