Rus bakan Lavrov'dan Suriye muhalefetine Cenevre çağrısı

/ Kaynak: CHA
Rus bakan Lavrov'dan Suriye muhalefetine Cenevre çağrısı

DÜNYA Haberleri  / CHA

Beşşar Esad rejimini Cenevre konferansına katılması konusunda ikna eden Moskova, ABD'den de Suriye muhalefetinin toplantıya katılımını sağlamasını bekliyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Suriye krizine çözüm öngören ikinci Cenevre Konferansı ile ilgili gelişmeleri Paris'te yaptıkları toplantıda ele aldı. İki bakana akşam yemeğinde Fransız Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da eşlik etti. Cenevre'de haziran ortasında muhalefet ve iktidarın katılımı ile bir konferans düzenlemeye çalışan Rusya ve ABD henüz muhalefeti ikna edemedi. Görüşme sonrasında Rus basınına değerlendirmede bulunan Lavrov, Suriye muhalefetinin planlanan Cenevre konferansına katılım konusunda yapıcı bir tutum sergilemesini beklediklerini ifade etti. Beşşar Esed rejimini toplantıya katılması konusunda ikna eden Moskova, ABD'den de Suriye muhalefetinin toplantıya katılımını sağlamasını bekliyor. ABD ile dış ülkelerin ve Suriye'de tarafların konferansa katılımı konusunda iş bölümü yaptıklarını belirten Lavrov, ''Kerry'nin ifadelerine göre muhalefet delegasyon formatı üzerinde çalışıyor. Onların pozisyonlarını tam olarak belirlemesi zaman alacak...'' dedi. nbsp;
Bu yaklaşımın yapıcı olmasını ümit ettiklerini ifade eden Lavrov, ''Biz (Rusya ve ABD) bu toplantının herhangi bir ön şart ortaya konmaması konusunda düşüncelerimizi paylaştık.'' hatırlatmasında bulundu. Rusya Dışişleri Bakanı, Suriye hükümetinin prensip olarak Cenevre'ye heyet göndermeyi kabul ettiğini de belirtti.
Suriye muhalefet temsilcileri, görüşmelerin başlaması için Esed'in istifasını ön şart olarak ortaya koyuyor.
Cenevre konferansının gerçekleşmesini engelleyecek adımlardan kaçınılması gerektiği uyarısında bulunan Rus Bakan, ''Bunlardan biri BM'de tüm günahları Suriye hükümetine yıkan bir teklifin kabul edilmesi. Muhalif güçlerin terör eylemleri ve insan hakları ihlalleri dikkate alınmadı.'' eleştirisi getirdi.
İran ve Suudi Arabistan'ın da konferansa katılması yönündeki taleplerini yineleyen Lavrov, ''30 Haziran 2012'de yapılan ilk Cenevre konferansına katılanlar otomatik olarak davet edilecek. Biz diğer aktörlerin de yer almasını istiyoruz.'' dedi. Rus bakan Suriye krizinin siyasi olarak çözümünde ABD ve Rusya inisiyatifinin başarılı olmasını ümit ettiklerini kaydetti.
Diplomatik kaynaklara göre konferansın Haziran ortasında bakanlar düzeyinde yapılması planlanıyor. Ancak muhalefetin henüz karar vermemesi nedeni ile Moskova ve Washington herhangi bir tarih belirtmekten kaçınıyor.
Lavrov'la 7 Mayıs'ta ortak bir konferans düzenlenmesi ile ilgili çalışmaları başlatan Kerry, 8 günlük Ortadoğu ve Kuzey Afrika turunun ardından Paris'e geldi. Basına kısa değerlendirmede bulunan Kerry, konferansın yapılmasını istediklerini, ABD ve Rusya'dan diplomatların Cenevre-2 hazırlıkları için kısa sürede yeniden bir araya geleceklerini söyledi.
DÜNYA
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...