Kerkük Valisi 'Şehrin etrafına hendek kazmaya devam edeceğiz'

/ Kaynak: CHA
Kerkük Valisi 'Şehrin etrafına hendek kazmaya devam edeceğiz'

DÜNYA Haberleri  / CHA

Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, şehrin etrafında güvenlik gerekçesiyle açılan hendeklerin kazılmasına devam edileceğini söyledi.

Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, şehrin etrafında güvenlik gerekçesiyle açılan hendeklerin kazılmasına devam edileceğini söyledi. Irak'ın kuzeyinde bulunan Kerkük'te artan şiddet olaylarına karşı il yönetimin aldığı kararla şehrin sınırında hendek kazılmaya devam ediliyor. Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, silahlı saldırılara son verilmesi amacıyla hendek kazılması çalışmalarının süreceğini vurguladı. Hendeklerin kazılmasının ardından şehrin belli giriş noktaları kontrol altına alınacağını söyleyen Vali Kerim, "Kerkük sınırı çok açık. Bu sadece kontrol noktalarından değil. Bazı yabancılar ve teröristler Kerkük sınırının herhangi bir noktasından şehre girebiliyor. Bu nedenle böyle bir hendek kurulmasına emniyet güçleri ile birlikte karar verildi. Bunun arkasında herhangi bir siyasi amaç yoktur. Bu sadece güvenliği sağlamak ve artırmak amaçlı düşünüldü. Bu hendek projesi Kürt, Arap, Türkmen kısacası Kerkük'te yaşayan tüm etnik guruplar tarafından desteklenip onaylandı, kabul gördü." dedi. Hendek Projesinde yolsuzluk yapıldığı iddialarına da cevap veren Vali Kerim, "Bu projenin bütçesi yaklaşık 240 bin dolar. Kerkük'te meydana gelen bir patlama bu bütçenin çok üstünde zarara yol açıyor. O yüzden bu şekilde düşünenler bence olaylardan haberdar değil ve onların çok cahil olduklarını düşünüyorum.'' ifadelerini kullandı.
Kazılmaya başlanan hendeğin uzunluğu 52 kilometrei eni 3 metre, derinliği ise 2 metre olacak.
TALABANİ'NİN TEDAVİSİ DEVAM EDİYOR
Irak Cumhurbaşkanı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Lideri Celal Talabani'nin sağlık durumu hakkında son bilgileri aktaran Vali Kerim, tedaviye bir süre daha devam edileceğini vurguladı.
Talabani'nin doktorluğunu da yapan Kerim, "Celal Talabani şu anda Berlin'de tedavi altında. O yüzden pek ekranlara çıkamıyor. Durumu iyiye gidiyor. Ancak en son görüşmemizde benden, 1 Haziran'daki KYB'nin 38. kuruluş yıldönümü münasebeti ile tüm partilileri tebrik ettiğini söylememi istedi.Ayrıca bölge ve Irak halkına selamlarını iletti." dedi.
IRAK'IN DURUMU KORKUNÇ
Irak'ın korkunç bir durumda olduğuna dikkat çeken Vali Kerim, bunun çözümün ise federal sistem olduğunu söyledi.
Irak'ın parçalanmaması için çözümün federal yapıda olduğunu vurgulayan Kerim, "Irak, şu an korkunç bir durumda. Mezhep çatışmaları devam ediyor. Irak tek parça olarak kalmak istiyorsa federallik ilkelerini taşıması gerekir. Başbakan Nuri Malik, illerin tek ya da guruplar halinde federal bölge olma isteklerine karşı. Bunu bir tehdit olarak görüyor. Halbuki illerin federal bölge olması prensibi Irak anayasasında bulunuyor. Irak'ın her ilinin Kürt bölgesi gibi federal bölge olma hakkı vardır." ifadesini kullandı.

DÜNYA
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...