BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Soğuk algınlığına doğal tedbirler...

Soğuk algınlığına doğal tedbirler...

Portakal, limon, elma, üzüm, vişne ve şeftaliden sağlık için güvenlik kalkanı...



Soğuk algınlığı sezonu açıldı... Nezle ve grip gibi hastalıklar vücudun dirençsiz bir anını kolluyor. Uzmanlar, bağışıklık sistemini kuvvetli, direnci yüksek tutmak ve soğuk kış günlerine hazırlıklı olmak için daha sık ve doğru meyve ile sebze tüketilmesi gereğine dikkat çekiyor. Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı tarafından da desteklenen, “Günde en az 5 meyve tüketin” mesajı ile bir kampanya başlatan Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Genel Sekreteri Ebru Akdağ, içinde bulunduğumuz soğuk algınlığı mevsiminde sarı ve kırmızı meyvelerin ağırlıklı olarak tüketilmesini öneriyor. Çoğu zaman soğuk algınlığı denince akla bile gelmeyen elma, üzüm, vişne ve şeftali aslında vücudun sağlığı için koruyucu bir kalkan oluşturan meyvelerin başında geliyor. Tüm bu meyvelerin kış meyvesi olmaması sebebiyle uzmanlar, söz konusu meyvelerin içerdiği vitaminlerin meyve sularından alınmasını öneriyor. > Portakal ve limon, vitamin ihtiyacını karşılıyor Bağışıklık sistemini güçlendirmek, soğuk algınlığı ve gripten korunmak deyince, içerdikleri C vitamini ve folik asit ile öksürüğü azaltan ve genel olarak vücudun direncini koruyan portakal ve limon, ilk akla gelen meyveler oluyor. Oysa ki, hem çocuk hem de yetişkinlerin tüketebileceği farklı türdeki meyveler ile vücudun direncini artırmak mümkün... > Ateşli hastalıklara karşı güçlü bir silah: Vişne... Vişne, ateşli hastalıklara karşı savaşta etkili rol oynuyor. Asitleşen kanı temizlemeye yardımcı olarak ateşi düşürücü özelliği bulunan, A vitamini ve potasyum bakımından zengin olan bu ekşi meyvenin suyu, susuzluğu gidermek için en doğru seçenekler arasında karşımıza çıkıyor. Mide ve karaciğerin de düzenli olarak çalışmasını sağlayan vişne suyu, vücuttaki sıvı fazlasının da dışarı atılmasına son derece yardımcı oluyor. > Lifli meyveler kayısı ve şeftali de gribe savaş açtı... Grip ve soğuk algınlığına karşı A vitamini ve B3 vitamini ile kalsiyum, magnezyum, potasyum ve fosfor yönünden zengin olan kayısı, halk tarafından çok bilinmemesine rağmen, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Lifli bir meyve olan kayısı, sinirleri de gevşetmeye ve dinlenmeye yardımcı oluyor. Kayısıda bulunan vitaminlere ek olarak, C vitamini, folik asit, betakaroten ve potasyum içeren şeftalinin tüketimi, gribe karşı vücudun savunma mekanizmasını güçlendiriyor. Hem şeftali hem de kayısı suları, yaz mevsimi dışında da suyuna rahatlıkla ulaşabileceğimiz meyvelerin başında geliyor. > Zihinsel yorgunluk için elma ve müthiş iksir üzüm suyu... Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliğe sahip olan ve B3 ile E vitamini il potasyumdan zengin elma, grip ve soğuk algınlığını tetikleyen bedensel ve zihinsel yorgunlukların giderilmesinde etkin rol oynuyor. Örneğin, her sabah çantamıza bir adet meyve atabilir, yemeğin yanında bir bardak elma suyu tüketebiliriz... Uzmanlar tarafından sihirli iksir ve bitki sütü olarak da adlandırılan doğal kalkanlarımızdan üzüm suyu, bileşimindeki zengin vitamin ve mineraller ile vücudun günlük ihtiyacını karşılayabiliyor. Bol miktarda A, C vitamini ve demir ile potasyum içeren üzüm suyu ise vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlıyor. Meyve yoksa suyunu iç! Önerilen tüm meyvelerin her mevsimde bulunması ve tüketilmesi mümkün olmadığından, en pratik alternatif olarak karşımıza meyve suyu çıkıyor. Her mevsimde ve yoğun hayat temposu içerisinde, meyve ve sebze tüketemiyoruz diye üzülenlerin yardımına meyve suları koşuyor. Meyve suları içerdikleri vitamin, mineral ve antioksidan etki gösteren bileşikleri ile günlük vitamin ihtiyacımızı karşılamanın yanı sıra, vücut direncini dengede tutuyor. İNCİ Araştırmalardan elde edilen sonuçlara göre kahvaltı yaparak okula giden öğrenciler; -Kahvaltı etmeyenlere göre daha başarılı oluyorlar -Üst seviyede kavrama yeteneğine sahip oluyorlar -Problem çözme gibi konularda daha başarılılar -Beslenme bozukluklarından oluşan hastalıklara daha az yakalanıyorlar -Kilo kontrolünü daha iyi sağlıyorlar. (...Rabia Yurdagül / Diyet Uzmanı) Bel ağrılarını hafife almayın Prof. Dr. Şebnem Ataman, her 100 kişiden yaklaşık 65-80’inin hayatının herhangi bir döneminde bel ağrısı çektiğini söyledi. Bel ağrılarının genellikle en az 1-2 hafta sürdüğünü belirten Ataman, yapılan çalışmalara göre, bel ağrılarının yüzde 50’sinin ilk hafta, yüzde 90’nın 2. hafta sonunda geçtiğini, yüzde 10’unda ise sorunun devam ettiğini ifade etti. Ataman, iltihaplı olmayan ve bir iki hafta içinde geçen bel ağrılarının, zorlanma, ağır kaldırma, ters hareket yapma, sportif faaliyetler sırasında bel bölgesindeki kasları ve omurgayı zedeleme gibi etkenlere bağlı ortaya çıktığını, bu tip bel ağrılarının 1-2 günlük yatak istirahati ve uygun egzersiz programı ile tedavi edildiğini anlattı. Ağrı şikayetinin uzun süreli olmasının mutlaka dikkate alınması ve fizik tedavi ve rehabilitasyon ya da ramatoloji uzmanına başvurulması gerektiğini vurgulayan Şebnem Ataman, “2 haftanın üzerinde devam eden, gece ağrısı ve sabahları belde tutukluluk yapan ağrı, iltihaplı romatizma hastalığının belirtisi olabilir” dedi. Güzel eller, bakımlı tırnaklar... Ellerimizin temiz ve bakımlı olması hepimiz için önemli... İhtiyacınız olan kaliteli ürünleri Türkiye’ye getiren ve sizlerle buluşturan FÖNSAN sizleri güvenilir ve sağlıklı manikür setiyle tanıştırıyor. SCHOLL marka portatif manikür seti; kesme yapmadan kolayca manikür yapabilme özelliği, ergonomik manikür kalemi, 7 farklı aparatı, hem şarjlı hem kablolu kullanımı ve şık tasarımı ile sağlık, bakım ve güzelliği seven herkes için hazır... Renk renk taşıma çantalarıyla her an yanınızda bulundurabileceğiniz manikür setinin kullanımı çok kolay. SİZDEN GELENLER Tarifiniz (...Özlem Dündar’ın lezzet tarifi) SEBZELİ HAŞLAMA ET MALZEMELER: > 1 Kg Koyun Eti (Kemikli) > 3 Adet Havuç > 3 Adet Patates > 2 Adet Limon Suyu > 2 Yumurta Sarısı > 1 Demet Maydanoz > 3 Adet Soğan > 4-5 Su Bardağı Su > Tuz , Karabiber HAZIRLANIŞI: 4-5 bardak suyu kaynatın. Parçalanmış eti, kaynayan suya atıp, doğranmış havuç, patates ve iri doğranmış soğanı ilave edin. Tuzunu ve karabiberini ayarlayın. Kapağını kapatarak pişmeye bırakın. Düdüklü tencerede yarım saat, çelik tencerede ise etler yumuşayana kadar pişirin. Haşlamanın daha lezzetli olması için limon ve yumurta ile terbiye yapmak gerekir. Terbiye için, yumurta sarılarını biraz tuzla çırpın. Üzerine limon suyunu ekleyin. Yemeğin suyundan biraz alıp yaptığımız terbiyeye ekleyerek çırpmaya devam edin. Sonra pişmiş yemeğin üzerine döküp karıştırın. İnce ince kıyılmış maydanozu da tabaklara serpip haşlamamızı tatlandırın. Afiyet olsun... Şiiriniz (...Vahide Koçal’ın mısraları) CEMALİ GÖRMEK Gelmişim şu dünyaya amacım ne Uydum nefsime girdim günaha Nefsimle şeytan beraber oldu Beni günahlarımla boğdu... ... Allahım bu yoldan vazgeçmem lazım Tövbe ettim hidayet senden Allahım Ahiret yolcusu azıksız olmaz Kıyamette tartıya günah koyulmaz ... Sevabın çok ise geçtin sıratı Cennette olacak Muhammet ümmeti Sana da huriler eşlik edecek Elbette cemal cennette görülecek
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT